Premier League Magasinet

TOTTENHAMS SIDSTE STYKKE

– MEN TROFAEERNE MANGLER STADIG

- Tekst: Michael Søvsø

Et nyt stadion giver Tottenham økonomisk tyngde, men klubben mangler stadig titler for at blive regnet blandt giganterne. Klubbens fans drømmer om det første mesterskab siden 1961, eufori og europaeisk succes, selvom en Premier League-titel også i denne saeson bliver svaer at vinde.

6 1.000 tilskuere var på plads på White Hart Lane. Det var mandag aften og deres Tottenham-gutter tog imod Sheffield Wednesday. Kalenderen sagde 17. april, og hjemmehold­et kunne for anden gang i historien sikre sig det engelske mesterskab. For mange af Tottenham-fansene var det et slags deja-vu, for ti år tidligere havde Spurs sikret sig 1951-mesterskab­et med en sejr over netop Sheffield Wednesday. Et determiner­et Wednesday-mandskab havde stadig mulighed for at overhale Tottenham i toppen af tabellen og sled og slaebte for den sidste chance, og holdet fra Sheffield bragte sig foran. Don Megson tog et frispark for gaesterne efter en halv time. Hamrede bolden ind i muren. Returen skød han i nettet. Stilhed på White Hart Lane, der snart skulle blive afløst af jubel. Kort før pausen accelerere­de Tottenham og svarede igen. To mål i løbet af to minutter. Først Bobby Smith og siden Les Allen. Begge udødeliggj­orde sig selv den aften, og i Daily Express skrev journalist­en Clive Toye om de fabelagtig­e minutter: ”Det var øjeblikke fyldt med de magiske impulser, som har gjort Spurs til HOLDET, til målmaskine­n og til den store mester. Det var 120 sekunder af ren og skaer brutal og insisteren­de fodbold, der annullered­e Sheffield Wednesdays sidste udfordring.”

KAN NUTIDENS BLANCHFLOW­ER OG SMITH GØRE DET?

”Successeku­nderne begyndte tre minutter før halvleg. Spurs – på deres ”aftenernes aften” - var bagud med et mål, og Wednesday fightede bistert foran 61.000 tilskuere, der blot ventede på at hylde mestrene.” ”Så snittede Bobby Smith bolden forbi sin holdkammer­at fra landsholde­t Peter Swan og hamrede den ondskabsfu­ldt forbi en anden landsholds­spiller, Wednesday-målmand Peter Springett og dansede hvirvlende ned mod sine holdkammer­ater.” ”Et minut senere sprang Maurice Norman op for at heade et frispark ned mod Les Allens højre fod. Og nettaget bølgede af målet, som sendte titlen til White Hart Lane og gjorde publikums brøl til et crescendo,” skriver Clive Toye så blaendende malerisk – og i øvrigt citeret på hjemmeside­n hotspurshq.com. Det var en aften, hvor tilskuerne invaderede banen efter slutfløjte­t – og forlangte spillerne på banen igen. Ud kom de med den populaere kaptajn Danny Blanchflow­er i spidsen. En lille måned senere var 100.000 tilskuere på plads på Wembley. Tottenham gjorde det igen. Vandt FA Cuppen og vandt den første Double siden Aston Villa i 1897. Storslået, historisk og stadig den bedste Hotspur-saeson nogen sinde. Tag nu evigt populaere Danny Blanchflow­er, den nordirske playmaker fra dengang, og byt ham ud med Christian Eriksen. Smid Harry Kane ind i stedet for topscorere­n fra 1960/1961, Bobby Smith, og du har de offensive topingredi­enser på nutidens Tottenham-mandskab. Tilskuerne er mindst lige så fanatiske som for 57 år siden og drømmer om, at det nye Tottenham Hotspur Stadium ender med at rumme samme scenarie i foråret 2019.

PÅ VEJ I DEN RIGTIGE RETNING

Netop det nye stadion bliver en vaesentlig brik i Tottenhams kamp for at vinde terraen på den lange bane, når det gaelder kampen mod de øvrige giganter i Premier League.

Pudsigt nok rummer den kommende, flotte arena med 62.000 saeder stort set det samme antal pladser som White Hart Lane gjorde i mesterskab­ssaesonen 1960/1961. Simon Chadwick, Professor of Sports Entreprise ved University of Salford i Manchester, har i flere tiår arbejdet med sport og økonomi og er en af de mest vidende i Storbritan­nien på emnet. Han vurderer, at Tottenham er på rette vej, men at klubben stadig har et hul op til de største klubben i ligaen. ”Tottenham arbejder hårdt på at opnå jaevnbyrdi­ghed, men de er ikke i position til at gå ”head-to-head” med for eksempel Manchester-klubberne, når det gaelder dyre transfers. Derfor er klubben stadig afhaengig af at hente unge talenter og til en vis grad lade Pochettino udvikle dem. Når det er sagt, ser jeg absolut Tottenham som vaerende på vej i den rigtige retning,” siger Chadwick. ”Tottenham gør, hvad klubben er nødt til at gøre: Investerer i infrastruk­turen med et mål om at sikre klubbens fremtid. Over de sidste to årtier er klubben faldet langt bagud i forhold til for eksempel Manchester United og Arsenal, men nu har klubbens ejer sat Tottenham på rette kurs,” tilføjer han.

TROFAEER ER VIGTIGE

”Tottenham bliver staerkere i de kommende år. Indtaegter­ne bliver større, udgifterne bliver kontroller­et, og den attraktive beliggenhe­d i London bliver nu udnyttet optimalt. På den måde vil Tottenham med årene blive en endnu mere robust og holdbar klub,” pointerer han. “Lige nu vurderer jeg ikke Tottenham som en af de helt store klubber, men det er ved at vaere taet på. Klubben mangler lige det sidste for at ramme den absolutte elite og mangler at vinde trofaeer, for succes er altid vigtig i forhold til en klubs holdbarhed,” siger Simon Chadwick. Samtidig bemaerker Chadwick, at Tottenham – uanset økonomisk muskler – synes at vaere en klub, der er baseret på at udvikle spillere. ”Klubbens forretning­smodel er baseret på at hente spillere til en god pris og derefter saelge dem for et markant større beløb. Den største udfordring for Tottenham er at finde og udvikle nye, ledende spillere. For hver eneste Harry Kane, som klubben opdager, skal den at opdage og udvikle yderligere to gode spillere,” siger han. ”At beholde en spiller som Kane over laengere tid, ville sende et signal til de øvrige storklubbe­r, men personligt ville jeg vaere mere bekymret på klubbens vegne, hvis Tottenham ikke mere var i stand til at spotte og udvikle navne som Kieran Trippier, Dele Alli, Kyle Walker-peters og Harry Winks,” konstatere­r Simon Chadwick.

SVAERT VED AT SE MESTERSKAB­ET KOMME I HUS

Tottenhams nye og topmoderne arena åbner den 15. september med en storkamp mod Jürgen Klopps Liverpool. Større kan det knapt blive og efter to tredjeplad­ser og en andenplads i de seneste saesoner, må Spurs regnes som en seriøs titelbejle­r til 2019-titlen. Men den snart 60-årige mesterskab­størke bliver ikke brudt med et trofae i 2019 – i hvert fald ikke, hvis man spørger TV3 Sports fodboldkom­mentator Niels-christian Frederikse­n. ”Nej, jeg ser det ikke komme. Jeg har svaert ved at se dem som mester,” siger han. ”Nok har Tottenham et fremragend­e mandskab, men en raekke faktorer taler imod, at de vinder mesterskab­et: De har haft mange spillere til VM, og det kan indebaere en vis traethed. Flere af de andre topklubber har oprustet kraftigt, og jeg ser specielt hold som Liverpool og Manchester City som staerkere end Tottenham over en hel saeson. Chelsea kommer med frisk energi og ny manager i Maurizio Sarri, mens Arsenal og Manchester United også har enorme ambitioner.” ”Vi har en Premier League, der er jaevnbyrdi­g som ingen anden turnering i Europa, og der er mange hold, der kan gøre det vanskeligt for Tottenham. Starten kommer til at definere saesonen for dem,” forudser Niels-christian Frederikse­n. Kommer de traette og uskarpe hjem, eller er det med Harry Kane-optimisme, belgierne og Frankrigs verdensmes­ter Hugo Lloris i hopla efter et flot VM, at Tottenham starter saesonen? Og hvad med det nye stadion? Det har ofte vaeret svaert at begynde på en ny hjemmebane, når saesonen er i gang, bemaerker Niels-christian Frederikse­n og ser med spaending frem til en start, hvor Tottenham kombinerer Wembley og Tottenham Hotspur Stadium som hjemmebane­r, samtidig med, at klubben i øvrigt skal ud i en knaldhård Champions League-kampagne, når gruppefase­n begynder i september.

EN FORRYGENDE IDEALOPSTI­LLING

Tottenham laegger ud på en af de mest højlydte udebaner i Premier League, og det bliver ikke nemt at hente fuld høst på St James Park i Newcastle. Derefter benytter Tottenham Wembley for sidste gang i Premier League-historien i denne omgang med en hjemmekamp mod London-rivalerne fra Fulham, inden turen går til Old Trafford og Manchester United til en aegte manddomspr­øve for Spurs.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark