Premier League Magasinet

TRANSFERGE­NNEMGANG

Premier League-klubberne hentede spillere for et beløb over 10 milliarder kroner i transfers i sommeren 2018. Her er det samlede transferov­erblik og en vurdering af effekten af den tidligere transferde­adline.

- Tekst: Troels Bager Thøgersen

Premier League-klubberne besluttede i september sidste år, at de ville undgå det kaos, flere af dem havde oplevet i de sidste dage og uger af transfervi­nduet i august 2017. Derfor valgte de med stemmerne 14 for, fem imod og én blank stemme at rykke deadline for transfers fra 31. august til 9. august klokken 18.00 dansk tid, så alle klubberne havde trupperne på plads til saesonstar­t. Om det projekt lykkes afhaenger af øjnene, der ser, og ikke mindst hvilke klubber, de ser på.

DE TIDLIGE HANDLER

De amerikansk­ejede traditions­klubber Liverpool og Arsenal var blandt dem, der havde held med at få deres aftaler på plads i god tid. Liverpool sikrede sig allerede for et år siden en aftale med RB Leipzig og deres centrale midtbanesp­iller Naby Keïta, købet af Fabinho fik Liverpool også i hus tidligt i transfervi­nduet, og selvom der gik lidt laengere tid med Alisson og Xherdan Shaqiri, nåede de to profiler også at vaere med i en betydelig del af Liverpools forberedel­ser. Arsenal og klubbens nye manager Unai Emery var ligeledes ude i god tid med en håndfuld dygtige spillere, der styrkede truppen på vigtige positioner, og Leicester havde tydeligvis en plan klar med planlagte køb af en håndfuld spillere for de penge, Manchester City ville betale for Riyad Mahrez. Wolverhamp­ton, West Ham, Brighton og oprykkerne Fulham var også ude i god tid med de fleste af deres store handler, og var derfor også i position til at gå efter - og få fat i - ønskespill­ere i de sidste dage af transfervi­nduet.

I SIDSTE ØJEBLIK

Til gengaeld havde andre travlt før lukketid. Newcastle United, der har haft endnu en svaer sommer med en bonusstrid mellem truppen og direktør Lee Charnley samt ejer Mike Ashley, og stor utilfredsh­ed hos Rafael Benítez med truppen og de manglende midler til indkøb, havde flere handler linet op i de sidste dage før transfervi­nduet lukkede. Til sin tydelige frustratio­n måtte Benítez også skaffe sig af med spillere før eller samtidig med indkøb og lejemål, før Ashley og Charnley ville underskriv­e nogle få nye kontrakter og købsaftale­r. Tottenham udskød, tro mod bestyrelse­sformand Daniel Levys saedvane, også transferar­bejdet til det sidste, hvilket dog ikke gjorde så meget med tanke på, hvor staerk og sammenspil­let en trup, Spurs går ind til saesonen med – og det endte da også med, at Jack Grealish blev i Birmingham hos Aston Villa i stedet for at flytte til Tottenham i det nordlige London. Den helt store sene handel var naturligvi­s salget af Thibaut Courtois til Real Madrid og Chelseas samtidige rekordkøb af Kepa Arrizabala­ga i Athletic Bilbao. Kepa blev verdens dyreste målmand,da Chelsea aktiverede en frikøbskla­usul på 590 millioner kroner (80 millioner euro). Så skal de prisbevids­te nok ikke taenke over, at Kepa i januar i år havde en frikøbskla­usul på 20 millioner euro, som Real Madrid havde planlagt at aktivere, indtil den davaerende cheftraene­r Zinedine Zidane sagde nej til at skifte målmand midt i saesonen. Konflikten i Manchester United mellem José Mourinho og direktør Ed Woodward blev også udpenslet op til transferde­adline, hvor Woodward afviste at betale de store summer, Mourinho ville give for spillere som Harry Maguire og Toby Alderweire­ld. Et vaeld af reservespi­llere blev udlejet i de sidste dage og vil muligvis fortsat blive det, indtil resten af Europas transfervi­ndue og Championsh­ip-klubbernes lejevindue lukker den 31. august. Om missionen med at skabe mere stabilitet omkring holdene og deres kampe i august og september vil lykkes, får vi at se – men hektisk var deadline i hvert fald.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark