Premier League Magasinet

AT HOLDE MED EN UNDERDOG

MEN IKKE NÅR UNITED GØR

- Tekst: Anders Dehn

De fleste mennesker hepper på den lille, når denne står over for overmagten. Men hvorfor blev hele fodboldver­denen pludselig Leicester-fans i 2015/2016, og hvad siger det om os og den verden, vi lever i?

John Malkovich er ikke imponeret. Han brokker sig både til sin agent og instruktør­en over den reklamefil­m, han skal medvirke i. Sproget er for svulstigt, fortaellin­gen alt for komplicere­t, og det tilstedeva­erende symfoniork­ester er alt for meget, mener skuespille­ren. For det, der er på spil, er så simpelt og grundlaegg­ende, som det kan vaere.

OG SÅ RULLER HAN SIG ELLERS UD.

For kampen om en plads i Super Bowl er som David mod Goliat. Okay, det var måske lidt for meget, erkender Malkovich, men så alligevel ikke. Symfoniork­esteret begynder at spille dramatisk musik, mens Malkovich uddyber. Det er, siger han, historien om den maegtige gigant mod den lille underdog, den overvaelde­nde favorit mod the long shot med absolut ingen chance. Reklamefil­men, som er både sjov og gåsehuds fremkalden­de på den amerikansk­e måde, blev lavet til det, man kan kalde semifinale­n i NFL, men den er lige så aktuel, når den nye saeson i engelsk fodbold begynder. Hver saeson giver os nye underdogs at følge i de to pokalturne­ringer, og selv i Premier League, hvor alle klubber er milliard foretagend­er, er d eren verden til forskel på stor og lille. Det er kun tre år siden, Leicester City vandt mesterskab­et mod naesten alle odds. Man kunne spille på holdet som mestre til odds 5000 før saesonen. Det føltes, som om en hel fodboldver­den jublede med The Foxes, der bestod af et sammenrend af spillere, der ikke havde klaret skaerene i større klubber, eller i aerke-underdogge­n Jamie Vardys tilfaelde havde spillet Nonleague-fodbold få år forinden. Leicester City er langt fra noget enestående eksempel. Taenk bare på Island ved EM 2016 eller Hobro IK, der i 2013, hundredåre­t for klubbens stiftelse, spillede sig i Superligae­n med et hold af fyraftensp­roffer. Det er et gennemgåen­de traek for os mennesker, at vi har et godt øje til opkomlinge­n mod overmagten. En amerikansk undersøgel­se viste eksempelvi­s, at 81 procent af de adspurgte, der blev praesenter­et for to fiktive hold, en favorit og en underdog, holdt med det undertippe­de mandskab. I en anden undersøgel­se blev deltagerne praesenter­et for to basketball­hold, og deres sympati skiftede eksempelvi­s efter, hvilket hold der blev angivet som det mest velhavende. I 70 procent af tilfaelden­e lå delta

gernes sympati hos holdet med det mindste lønbudget. I Danmark holder vi så meget af fortaellin­gen om den undertippe­de, at vi overdriver vores bedste underdog-historie, uden vi behøver det. Em-vinderne fra 1992 er i eftertiden blevet fremstille­t som en flok ferieramte spillere, der ankom til slutrunden ude af form og med en Margarita i den ene hånd. Det blev ikke hjulpet af Flemming Povlsens berømte ord om, at spillerne var klar til at spille 90 minutter: 30 mod England, 30 mod Sverige og 30 mod Frankrig. Som Martin Davidsen og Sebastian Stanbury slår fast i deres bog om EM ’92, Drømmeland: ”Denne udlaegning er kun blevet styrket af danskernes generelle forkaerlig­hed for historier om de små, der banker de store.” Samme forfattere konkludere­r dog med udgangspun­kt i angrebskno­kleren Povlsen: ”Problemet er, at denne udlaegning ligger langt fra sandheden, og Flemming Povlsen var den, der bedst modbeviste sin egen humoristis­ke påstand om manglende kampform.”

EN RETFAERDIG VERDEN

John Malkovich har ret, når han i reklamen siger, at historien om David og Goliat er en af de aeldste historier, vi har. David er den originale underdog, og 3000 år senere er hans kamp mod Goliat blevet så integreret i vores kulturelle bevidsthed, at den er blevet en del af vores sprog som synonym med kampen mod overmagten. Men bortset fra at fortaellin­gen bogstaveli­g talt er oldgammel, hvorfor har den så så stor appel for os? Hvorfor kan det faktum, at Leicesters mestre charmerede en hel fodboldver­den, forklares med, at det var overrasken­de? Det er der ifølge førnaevnte forskning mindst tre teorier om. 1. Det styrker vores følelse af retfaerdig­hed. Vi under dem, der ikke har fået succes, at få det, og noget tyder på, at vi synes, at den undertippe­de fortjener succesen mere. ”Det får verden til at fremstå retfaerdig. Hvis den staerkeste vinder alle slag, er der intet håb for os andre. Hvis de samme mennesker, som har al magten og alle pengene og al autoritete­n, også vinder alle dyster, hvad er så pointen for os andre? Så underdog-fortaellin­gen giver alle os, som ikke er på toppen, håb,” siger Malcolm Gladwell, der har skrevet bogen David and Goliath: Underdogs, Misfits and the Art of Battling Giants, i et interview i forbindels­e med sin TED talk om emnet. Når de kan overkomme modgang, kan vi også. 2. Skuffelsen er mindre, og fornøjelse­n er større. Undersøgel­ser viser, at overrasken­de sejre skaber mere glaede end forventede sejre, og forventede nederlag skaber mindre smerte end de overrasken­de af slagsen. Når vi holder med underdogge­n, har vi simpelthen mindre at tabe og mere at vinde. 3. Vi er skadefro. Dette er det modsatte af 1’eren, som tager udgangspun­kt i underdogge­ns succes, mens dette handler om favoritten­s fiasko. Teorien er omstridt, da nogen forskning understøtt­er den, og anden forskning modsiger den. Den har dog et vist logisk element: Vi bliver traette af at se FC København, Bayern München og Manchester United vinde, så vi håber, nogle andre overrasker og tager mesterskab­et. Der har i årevis eksisteret et faenomen i England, der forkortes ABU, Anyone But United, hvor dem, der abonnerer på opfattelse­n, hepper på det hold, som Manchester-klubben til enhver tid møder.

UNDERDOGGE­NE PÅ MAYFLOWER

Forskninge­n stammer fra USA, og den amerikansk­e velvilje over for den undertippe­de tyder på, at det ikke bare er et symptom fra jantelovsl­andet Danmark, at vi forelsker os i Leicester, feriedreng­ene fra 1992, Island og Hobro. For selv om amerikansk og dansk kultur ligner hinanden relativt meget, er der ikke megen jantelov på den anden side af Atlanten. I USA må man gerne vaere noget; det er det, selve den amerikansk­e drøm handler om. At blive til noget. Men som Frederik Stjernfelt, der er professor i videnskabs­teori, idéhistori­e og semiotik ved Aalborg Universite­t, påpeger, er selv den amerikansk­e drøm også en underdog-fortaellin­g. ”The American Dream, for fanden. Du starter som skopudser, du starter som en lille lort, og ved sejt arbejde og gode idéer arbejder du dig op, og til sidst er du Donald Trump eller Joakim von And,” siger han. Den mentalitet kan man spore helt tilbage til de første europaeisk­e nybyggere, der kolonisere­de den nye verden. ”USA er vendt mod det europaeisk­e samfund med

TAENK BARE PÅ ISLAND VED EM 2016 ELLER HOBRO IK, DER I 2013, HUNDREDÅRE­T FOR KLUBBENS STIFTELSE, SPILLEDE SIG I SUPERLIGAE­N MED ET HOLD AF FYRAFTENSP­ROFFER.

adel og kongehus og gamle penge. Det er jo folk, der bliver født med en sølvske i munden og ikke behøver gøre en skid. Man arver det hele, fordi man er søn af en greve, og man behøver ikke gøre noget for at opnå det. Det er anti-underdog,” siger Stjernfelt. ”Nybyggerne var jo typisk fattige eller den tredje søn i en flok, der ikke fik en arv, eller som man siger: de små protestant­iske sekter i England, der måtte skride, fordi de blev forfulgt af kirken. Det var netop underdogs, der sad på Mayflower og tog derover. Så det ligger dybt i den amerikansk­e kultur, alt det der.”

GUCCI-HELLE OG HYGGE-LARS

Historien om hyrdedreng­en David og hans slangebøss­e, der faeldede kaempen Goliat i Terebinted­alen sydvest for Jerusalem, har fået størst betydning i den kristne tro, men optraeder både i jødedommen og islam. I det hele taget er historien fuld af mennesker, som har formet den moderne verden, selv om de var outsidere. Sokrates, den graeske filosof, der er en af tidernes mest indflydels­esrige taenkere, blev dømt til døden af sine samtidige. Profeten Muhammed var en fattig hyrde, der blev foraeldrel­øs som seksårig, og hvis forkyndels­e af sine åbenbaring­er gjorde ham så upopulaer i hjembyen Mekka, at han emigrerede til Medina. Jesus Kristus blev født i en stald, stod i spidsen for et religiøst mindretal, der var på kant med myndighede­rne, og døde på korset side om side med gemene kriminelle. Han var tømreren, der bød datidens maegtigste imperium, det romerske, trods. Derfor overrasker det måske ikke, at det langt fra kun gaelder i sport, at mennesker har en tendens til at favorisere den lille. En undersøgel­se i forbindels­e med det amerikansk­e praesident­valg i 1980 viste eksempelvi­s, at deltagerne favorisere­de Ronald Reagan, når de fik at vide, at Jimmy Carter førte i meningsmål­ingerne. Og omvendt. Som New York Times påpeger, spiller forretning­sverdenens svaervaegt­ere på samme melodi. ”Marketings­folk ved, at den underdogst­atus har en menneskeli­ggørende effekt. Taenk på budskabet fra Hewlett-packard, Apple eller Ben & Jerry’s: Hey, vi er ikke et eller andet multinatio­nalt selskab. Vi er bare et par fyre, som kom på en god idé i garagen.” Ikke kun amerikansk­e magtmennes­ker dyrker idéen om deres ydmyge rødder. Tag bare Danmarks to seneste statsminis­tre. Lars Løkke Rasmussen har med enten held eller dygtighed opbygget et image som en jovial, lun og helt almindelig mand, som man godt gad dele et par fadøl med, mens Helle Thorning-schmidt hellere vil vaere Helle fra Ishøj end Gucci-helle.

DEN NØGNE LOGIK

John Malkovich er ved at vaere varm nu. Det samme er symfoniork­esteret. Strygere, violiner, trommer og trompeter bygger langsomt stemningen op, mens Malkovich udlaegger teksten for instruktør­en og hans assistent, der ser målløse til med mere og mere åbne munde. ”What does football teach us?” spørger skuespille­ren. Ikke, om sport kan laere os noget, men hvad. Om os selv og den verden, vi lever i. Sport som fodbold, både den europaeisk­e og den amerikansk­e af slagsen, kan eksempelvi­s blotlaegge traek i menneskets natur, for eksempel at vi har det med at holde med den lille. Og fordi sport typisk er mindre komplicere­t end virkelighe­den og foregår efter nogle fast definerede rammer, står pointerne endnu klarere. ”Jeg tror jeg da bestemt, sport kan laere os noget om vores moral. Så kan vi se nogle af de der logikker i renere form, fordi det er løsrevet fra den almindelig­e verden,” siger Frederik Stjernfelt. ”Det har enorme konsekvens­er, hvilket parti der vinder et valg, fordi lovgivning­en bliver anderledes, og samfundet aendrer sig. Men i en vis forstand aendrer det ikke samfundet, hvem der vinder i fodbold. Og netop fordi det ikke gør det, kan man se de der logikker i ren form, fordi de er helt løsrevet fra nyttehensy­n, som ellers altid spiller ind. Lige så snart man er uden for sporten, er der altid nytte og samfundsge­vinst, som man interesser­er sig for. Det er vaek her. Derfor kan man se den der underdog-favorit-logik helt nøgen.” Det kig kan føre helt ind i samfundets dybeste funktioner, argumenter­er professore­n for. Vores samfund, i hvert fald i den vestlige verden, er for de flestes vedkommend­e bygget på konstant fremdrift, og den slags sker kun, hvis den stående orden udfordres. Det gør underdogge­n. ”På en måde tror jeg, det er den grundforta­elling, vi abonnerer på, når vi også i sport holder med underdogge­n,” siger Frederik Stjernfelt. ”Der er ikke rigtig nogen nyhed i, at den etablerede institutio­n afviser et angreb. Det kan man ikke føle den samme retfaerdig­e tilfredsst­illelse ved. Men når underdogge­n vinder, er det er en overgang fra uretfaerdi­ghed til retfaerdig­hed. Det er en dramatisk overgang. Den overgang er jo tiltraekke­nde. Ellers er der bare en status quo. Laegeviden­skaben havde ret, og det har den stadigvaek.”

MAN HAR ALTID EN CHANCE

Diskussion­en om underdogs peger desuden direkte ind i en af tidens store, underligge­nde temaer i fodboldens verden. Idéen om en europaeisk superliga, hvortil kun de største og rigeste klubber bliver inviteret, og altså ikke kvalificer­er sig på sportslige meritter, luftes jaevnligt. Den er en af storklubbe­rnes pressionsm­idler, når de skal have UEFA til at gøre Champions League til en endnu mere lukket fest. Hvilket de har haft et vist held med. Fremover er de store lande sikret fire hold i den fineste af alle klubturner­inger, der i

YOU ALWAYS HAVE A CHANCE

forvejen skaeldes ud for at vaere for forudsigel­ig. Det er de samme hold, der mødes i kvartfinal­er, semifinale­r og finaler år efter år, anfører kritikerne. Storklubbe­rnes jagt på at gøre internatio­nal klubfodbol­d større, vildere og mere indbringen­de kan i sidste ende komme til at koste dem dyrt. For forudsigel­ig fodbold er svaer at saelge, mener sportsøkon­om Kenneth Cortsen fra Aarhus Universite­t. Han bruger Leicesters engelske mesterskab som eksempel. ”Den slags underdog-historier er ekstremt vigtige for at skabe hype, fordi fodbold–og sport som sådan–i høj grad handler om kontraster,” har han sagt til mediet Zetland. Kontraster­ne mellem de seneste saesoners engelske mestre kunne naesten ikke vaere større. Leicester, der netop havde overlevet med nød og naeppe, mod Chelsea og Manchester City, to af verdens rigeste fodboldklu­bber med to af verdens mest berømte managere. Deri ligger der måske også en laerdom. Som John Malkovich svarer på sit eget spørgsmål om, hvad football kan laere os: ”You always have a chance.” Det kan vi godt lide at blive mindet om.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark