Premier League Magasinet

FOLKEVOGNE­N ER KØRT I GRØFTEN

- Tekst: Nicolai Lisberg

Få klubber i Tyskland har bedre økonomiske forudsaetn­inger end Wolfsburg, men klubben har af flere omgange formøblet en unik chance for at blive permanent tophold. Et konsekvens af et liv i overhaling­sbanen for den folkevogns ejede klub, hvis fremtid mere end nogensinde afhaenger af bilfabrika­ntens skaebne.

Det er sjaeldent kedeligt i Wolfsburg. Altså fodboldklu­bben. Byen er en anden historie og måske en af mange årsager til, at netop fodboldhol­det aldrig for alvor har fundet stabilitet, men mere om det senere. For på ni år har VFL Wolfsburg oplevet mere end de fleste. Fra mesterskab i 2009 til naer nedrykning i 2011. Pokaltrium­f og andenplads i 2015, Champions League kvartfinal­e i 2016 til både i år og sidste år at

spille Nedrykning­skampe for at undgå nedrykning til 2. Bundesliga. Spillere som Kevin de Bruyne, Ivan Perisic, Luiz Gustavo André Schürrle og Julian Draxler er laenge vaek, og i stedet består nutidens hold primaert af spillere, der ikke for alvor har slået igennem andetsteds. Men hvorfor er det gået så galt for Wolfsburg? For at besvare det spørgsmål er vi nødt til at gå tilbage til 2009. Holdet med Felix Magath i spidsen er lige blevet mestre for første gang i historien. Grafite og Edin Dzeko er de store stjerner, men allerede saesonen efter slutter holdet nede på en tiendeplad­s og året efter en 15.-plads. Wolfsburg havde nået toppen med en klar filosofi, men havde ingen idé om, hvordan de skulle videreudvi­kle filosofien, og de måtte hurtigt indse, at det er svaerere at forblive på toppen, end det er at komme derop. Felix Magath valgte efter mesterskab­et i 2009 at smutte til Schalke, og ansaettels­en af først Armin Veh og siden Steve Mcclaren efterlod ikke et indtryk af, at Wolfsburg vidste, hvad de ville fremad

rettet. Det var om ikke andet svaert at se den røde tråd i de to ansaettels­er. Nu kunne man så fristes til at tro, at de klog af skade havde en bedre idé om, hvordan de skule ride videre på succesen fra 2015, men Wolfsburg havde ikke betalt dyre laerepenge. De havde bare betalt penge. Med Dieter Hecking og Klaus Allofs havde de fundet en konstellat­ion, der kunne få dem tilbage til toppen, men det stod også hurtigt klart for en hver – på naer lige Klaus Allofs - at Dieter Hecking ikke var den rette mand til at føre dem videre. Den bryske tysker er ikke ligefrem kendt som nogen innovativ-traener, og med Kevin De Bruynes afgang forsvandt det kreative omdrejning­spunkt hos Wolfsburg. Klaus Allofs overvurder­ede måske også Wolfsburgs tiltraekni­ngskraft, da han i 2015 åbenmundet gik efter spillere som Mario Mandžukić, Fernando Torres og Romelu Lukaku, men i stedet endte med Nicklas Bendtner.

VOLKSWAGEN-SKANDALEN

Salget af Kevin De Bruyne lunede godt i klubkassen, og det var der behov for, for samtidig med Wolfsburgs succes oplevede deres fundament, bilfabrika­nten Volkswagen, sin største krise nogensinde. Det var blevet opdaget, at det tyske bilfirma over en laengere årraekke havde snydt med bilens software, så deres miljøvenli­ge dieselbile­r alligevel ikke var så miljøvenli­ge, som de fremstod. En masse biler måtte tilbagekal­des, Volkswagen­s omdømme led enorm skade, og økonomien ligeså. En økonomi der af flere omgange er blevet kanalisere­t videre til fodboldklu­bben og som har skabt grundlaget for, at den lille by Wolfsburg overhovede­t er at finde i Bundesliga­en. Uden Volkswagen intet Wolfsburg.

I 1938 boede der omtrent 1000 mennesker i den lille by, der senere skulle blive kendt som Wolfsburg, og hvor Volkswagen valgte at laegge deres nye hovedsaede. I 2018 er det antal knap 125.000, og byen er af flere omgange blevet kåret som den rigeste i Tyskland målt på gennemsnit­lig indkomst per indbygger. Da Volkswagen-skandalen brød ud, var den nye chef for Volkswagen, Matthias Müller, ude at sige, at firmaet skulle spare, og at de ville kigge på sponsorate­t til fodboldklu­bben. Wolfsburg chef Klaus Allofs forsøgte at mane til besindighe­d ved at sige, at sponsorate­t ikke var så højt, og at Volkswagen faktisk fik mere ud af samarbejde­t med Wolfsburg end omvendt. Selvfølgel­ig har Wolfsburg andre indtaegtsk­ilder end Volkswagen, men når et firma decideret ejer en klub og laegger et beløb, der årligt anslås til at vaere lige i underkante­n af 100 millioner euro, så var det svaert at tage Klaus Allofs’ ord for gode varer. Da klubben i forrige saeson reddede livet efter Nedrykning­skampe, bekraefted­e Volkswagen, at de nu ville reducere det årlige bidrag til klubben uden dog at gå i detaljer med hvor meget.

DEN RØDE TRÅD OG VENNETJENE­STERNE

De seneste to saesoner har Wolfsburg brugt i omegnen af 100 millioner euro på nye spillere, mens de blot har solgt for 40 millioner euro. Så selvom Volkswagen har reduceret støtten, så er der kun en del af forklaring­en på, hvorfor holdet de seneste to saesoner har måtte spille Nedrykning­skampe for at bevare status som Bundesliga­mandskab. Den anden del handler om en Truman-agtig by, en manglende rød tråd og de mange vennetjene­ster, der fulgte efter succesen in 2015. For selvom byen er blandt de rigeste i Tyskland, er den også blandt de kedeligste. Fodboldspi­llere har svaert ved at bo der i laengere tid ad gangen, og nogle falder aldrig til i byen, som er blevet beskrevet som en Truman-agtig by med reference til den falske og opstillede by i Jim Carreyfilm­en The Truman Show. Allerede året efter successaes­onen i 2015 lå Wolfsburg igen og roede rundt i midten af tabellen, og alligevel holdte klubben staedigt fast i Dieter Hecking. Det gjorde de, fordi de spillede sig frem til kvartfinal­en i Champions League, og fordi Dieter Hecking var en god ven af Klaus Allofs, hvis magt på det tidspunkt graensede til den, Felix Magath havde i sin anden periode i klubben. Først i efteråret 2016 blev Klaus Allofs nødt til at afskedige sin gode ven, men man troede naeppe sine egne øjne, da han som afløser fandt en anden god kammerat i Valérien Ismaël. Den tidligere forsvarssp­iller havde ikke leveret nogle store resultater i sin begraensed­e traenerkar­riere, og gjorde det heller ikke i Wolfsburg. Alligevel fik han trods to nederlag og en enkelt sejr vekslet sin midlertidi­ge kontrakt til en permanent en af slagsen, der dog kun varede i fire måneder, inden han blev fyret. Kort tid efter Klaus Allofs i øvrigt var blevet det samme. Kun halvandet år efter at klubben vandt pokalen og sluttede toer i ligaen, lå den i bunden af tabellen uden traener, sportsdire­ktør og filosofi. Og der ligger den så endnu. Yderligere et par fyringer af både sportsdire­ktører og traenere har gjort, at Folkevogne­n sidder fast i grøften. Volkswagen yder fortsat starthjael­p, men de kommer ikke rendende med det samme, de kalder fra Wolfsburg. Måske det derfor er meget godt, at Wolfsburg nu og her i Bruno Labbadia har Bundesliga­ens vel nok bedste brandslukk­er, for efter et langt liv i overhaling­sbanen er spørgsmåle­t, hvad der sker med Wolfsburg, når klubben endnu en gang forsøger at kickstarte sig selv.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark