Premier League Magasinet

DE SMÅ EROBRER LA LIGA

- Tekst: Nicolai Lisberg

Det er hold, der ret beset ikke burde kunne spille i La Liga. De samlede lønninger til spillertru­pperne er mindre end Lionels Messis årsløn, og indbyggert­allet i byerne tilsammen kunne ikke fylde Camp Nou op. Eibar og Huesca er Tv-stationern­es hovedbrud, men La Ligas forbillede, og så mødes de i første runde af den nye saeson.

Søndag den 19. august 2018 bliver en historisk dag. Den nye saeson i La Liga er fløjtet i gang to dage forinden, og de flestes øjne vil igen vaere rettet mod FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Sevilla, Valencia, og alle de andre store

hold. Men klokken 18.15 denne søndag får to af ligaens mindste hold nogensinde scenen for sig selv i et par timer, når Eibar møder Huesca på Ipura. Et stadion, der efter et par ombygninge­r nu kan rumme hele 7.083 besøgende, i en by med 27.783 indbyggere, mod et hold, der for første gang er i den bedste spanske raekke. Det er kontraster­nes La Liga. Blandt de store stjerner finder vi hold fra byer med indbyggert­al, der ikke engang kunne fylde Camp Nou op. Tilsammen, vel at maerke. I en tid, hvor der saettes den ene transferre­kord efter den anden, og hvor spillerløn­ningerne eksplodere­r, er saerligt Eibar og Huesca en kaerkommen påmindelse om,

hvad internatio­nal topfodbold også er og kan vaere, og hvor langt man kan komme med økonomisk ansvarligh­ed og hårdt arbejde.

SUCCES FOR LÅNT KONFETTI

De fleste kender efterhånde­n historien om Eibar, men lad os bare genopfrisk­e den for en god ordens skyld. En lille søvnig flaekke i Baskerland­et, der uden sit fodboldhol­d blot ville vaere endnu en afkørsel på turen fra San Sebastían til Bilbao, men som mirakuløst sikrede sig oprykning til La Liga i 2014 efter at have flakket rundt i de mindre spanske raekker i flere år. En klub, der blot brugte en million kroner på transferma­rkedet i sin første saeson i La Liga, og som kun lige akkurat havde penge til at ansaette davaerende praesident Alex Aranzabal på en fuldtidsko­ntrakt. Faktisk var pengene så små,at Eibar valgte at ty til noget utradition­elle metoder, da den historiske oprykning skulle fejres. De kontaktede FC Barcelona, der havde rigelige maengder af rød-blå konfetti liggende, efter at mesterskab­et var glippet en uges tid forinden hjemme mod Atlético Madrid, og dermed kunne Eibar fejre oprykninge­n uden at spraenge budgettet. En historie så utrolig, at den kun overgås af det faktum, at Eibar nu for femte år i traek spiller i landets bedste raekke. Godt nok rykkede de reelt set ned i den første saeson, men da Elche havde økonomiske problemer, fik Eibar lov at blive. På mange måder passende for en af spansk fodbolds største succeshist­orier, hvor økonomisk ansvarligh­ed og hårdt arbejde er grobunden for klubbens succes. Af samme grund var det derfor også ironisk, at de i 2014 naesten blev naegtet oprykning, fordi deres egenkapita­l ikke var stor nok. Tilbage i 1999 indførte fodboldfor­bundet en regel, der betød, at samtlige hold skulle have en egenkapita­l på minimum 25 procent af de gennemsnit­lige udgifter for holdene i den bedste raekke fraregnet de to største samt de to mindste. Oprindelig var tanken, at det skulle sikre ligaen mod hold med dårlig økonomi, men nu truede den paradoksal­t nok med at tvangsnedr­ykke Eibar, der ellers som én af få spanske klubber kørte med overskud. I sidste ende lykkedes det Eibar at rejse de nødvendige midler, og det lykkedes dem at etablere sig selv. En 14.-, en 10.-, og en 9.-plads er beviset på, hvordan Eibar langsomt men sikkert har rykket sig uden at miste jordforbin­delsen, selvom man bogstaveli­g talt bor et godt stykke over havoverfla­den. I sidste saeson lå de laenge og kandidered­e til Europa League-pladserne og konkurrere­de blandt andre med oprykkerkl­ubber som Getafe og Girona, mens naboerne og storebror fra Athletic sluttede langt efter. I sidste saeson havde Getafe, Girona og Eibar de laveste Tv-indtaegter i ligaen. De havde tre ud af de fire laveste tilskuersn­it, ligesom de også alle var blandt de nederste fire hold i ligaen, når det gjaldt generelle indtaegter. Alligevel sluttede de alle i top-10 - lige uden for de europaeisk­e pladser. For de spanske Tv-stationer gør klubber som Eibar, Girona og Getafe ikke meget for

at saelge deres produkt, men ser vi bort fra de lave tilskuerta­l og glemmer ord som production value for en stund, så bør de tjene som forbillede­r for flere hold i La Liga. Eibar er målt på noget naer samtlige parametre La Ligas mindste hold, mens Girona og Getafe begge var oprykkere, men på overbevise­nde vis sikrede sig endnu en saeson i ligaen.

KOMMET FOR AT BLIVE

Nu håber SD Huesca så at kunne gøre det samme. For første gang er klubben fra byen af samme navn i regionen Aragon at finde i La Liga. En klub med et stadion med plads til 5.500 tilskuere. En klub der blev dannet af Barcelona-fans og derfor også spiller i de samme farver som holdet fra Catalonien. En klub, der havde det femte laveste budget i den naestbedst­e raekke sidste år og som samlet set over en hel saeson havde faerre tilskuere, end der er plads til på Camp Nou. Med andre ord en klub, der på mange måder minder om Eibar og som nu håber at kunne gøre dem kunsten efter og på sigt etablere sig i La Liga. Når de to hold mødes i første spillerund­e, er det ikke den kamp, der traekker flest seere, hverken på stadion eller TV, men det er det opgør, der bedst illustrere­r, hvad La Liga også har at byde på anno 2018. Måske det ikke lykkes for Huesca at blive oppe, men de små klubber er kommet for at blive. Sidste saeson formåede samtlige oprykkere at blive oppe, mens et hold som Malaga måtte en tur ned i den naestbedst­e raekke efter flere års fejlslagne økonomiske aktioner. Sportslig succes er ikke nødvendigv­is afhaengig af økonomiske indsprøjtn­inger og rigmaend med alternativ­e dagsordene­r, som nu Sheik Abdullah Bin Nasser Al Thani, hvis penge godt nok førte Malaga frem til en kvartfinal­e i Champions League i 2013, men som også var staerkt medvirkend­e til at klubben på solkysten nu spiller i den naestbedst­e raekke. I Valencia er rigmanden Peter Lim stadig ved magten, men at Valencia igen er tilbage i toppen af spansk fodbold efter at have bevaeget sig faretruend­e taet på nedrykning, skyldes snarere, at de i Marcelino har fået en traener med vision og bestemmels­esret, der ikke nødvendigv­is er tvunget til at lytte til Peter Lim i tide og tide. Eibar mod Huesca er ikke første rundes mest imødesete opgør, men det er en kamp, der viser, hvor langt økonomisk ansvarligh­ed og hårdt arbejde kan raekke i en liga med store penge og endnu større kontraster.

SPORTSLIG SUCCES ER IKKE NØDVENDIGV­IS AFHAENGIG AF ØKONOMISKE INDSPRØJTN­INGER OG RIGMAEND MED ALTERNATIV­E DAGSORDENE­R, SOM NU SHEIK ABDULLAH BIN NASSER AL THANI, HVIS PENGE GODT NOK FØRTE MALAGA FREM TIL EN KVARTFINAL­E I CHAMPIONS LEAGUE I 2013.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark