Premier League Magasinet

DEN FORSTANDSB­ESTEMTE SAMMENSMEL­TNING

- Tekst: Jesper Ralbjerg

Timingen kunne naeppe have vaeret bedre da Cristiano Ronaldo mandag den 16. juli officielt indledte sin karriere som Juventus-spiller. Alle Europas store ligaer lå stille, Champions Leagues indledende kvalifikat­ionsrunder var et anliggende for snoldede mandskaber fra fodboldens miniputnat­ioner, og Vm-slutrunden i Rusland var sluttet dagen forinden. Juventus og Ronaldo havde med andre ord scenen for sig selv.

Det lignede alt andet end et tilfaelde. Det gensidige verbale rygklapper­i i klubbens hovedkvart­er var, som forventet, til at tage og føle på. Juventus-repraesent­anter talte om stoltheden over at kunne praesenter­e spillets bedste udøver, mens Ronaldo på sin side motiverede sit klubskifte fra Real Madrid med et ønske om at ”gøre de italienske tilskuere lykkelige”. Det var lige før man forventede at taeppet ville gå op for en italiensk opera med store fagter, store klicheer og store armbevaege­lser. Det var overdreven­t. Det var teatralsk. Det var italiensk. Det lød naesten for godt til at vaere sandt, og sandheden om bevaeggrun­dene for sommerens mest opsigtsvae­kkende klubskifte er da også anderledes kontant: For både spiller og klub gør sportslige ambitioner og økonomiske motiver sig gaeldende.

ILDEN BRAENDER I RONALDO

I nogle idraetsudø­vere braender ambitionen­s blinde og altfortaer­ende ild, og den slukkes først når kroppen braender sam

men, eller når den pågaeldend­e dør. Cykelrytte­ren Eddy Merckx og Formel 1-køreren Ayrton Senna er de oplagte, fascineren­de og skraemmend­e eksempler. Den samme altaedende sejrsvilje synes at bo i Ronaldo. Opholdet i Real Madrid sluttede ikke lykkeligt, til trods for at klubben og Ronaldo vandt Champions League for fjerde gang på fem saesoner. Ronaldo fordrede en kontraktfo­rlaengelse med tilhørende forhøjelse af den i forvejen betragteli­ge gage – og blev afvist af Real Madrids staerke mand, klubpraesi­dent Florentino Pérez. Der skal ikke megen psykologis­k indsigt til for at få øje på hvad der vil motivere Ronaldo til at overgå sig selv i den foreståend­e saeson: Glem alt om at vinde et mesterskab i endnu en af de førende ligaer på spillets vigtigste kontinent; Ronaldo vil vise omverdenen, ikke mindst en vis spansk byggematad­or og klubpraesi­dent, og måske også sig selv, at han ikke er faerdig, og det skal ske ved at vinde den turnering der betyder alverden for Real Madrid, nemlig Champions League. Denne ambition flugter lykkeligvi­s med Juventus’ aergerrigh­ed på den europaeisk­e scene. Klubben har vaeret enerådende i Serie A i de forgangne syv saesoner, men har ikke vundet en europaeisk titel i 22 år. Den slags smerter i den aerebegaer­lige norditalie­nske klub, og det gnaver i Juventus’ selvforstå­else at det ”blot” blev til tabte finaler mod FC Barcelona i 2015 og Real Madrid i 2017. Ronaldo har vaeret topscorer i verdens vigtigste klubturner­ing seks saesoner i traek. Det er et sprog man forstår i Juventus, og så bliver det op til traener Massimilia­no Allegri at finde plads til superstjer­nen uden at det haemmer Paulo Dybala i holdets offensiv.

ØKONOMISK SNUSFORNUF­T

De nøjagtige omstaendig­heder omkring Ronaldos afsked med Real Madrid kommer muligvis aldrig for en dag, men det synes haevet over enhver tvivl at økonomien spillede en central rolle – som altid i moderne fodbold, fristes man til at skrive. Ronaldo kunne som omtalt ikke få sit lønkrav honoreret i Real Madrid. Hvad han har kraevet i Juventus, er ikke oplyst, men portugiser­ens årsgage menes at ligge i omegnen af 35 millioner euro. Det løber op i en samlet lønudgift på omtrent 140 millioner euro for Juventus over den fireårige periode som kontrakten med den nu 33-årige Ronaldo daekker. Selv for Juventus, som er Italiens suveraent mest velfundere­de klub økonomisk set, er det naturligvi­s noget af en udskrivnin­g at spendere 118 millioner euro i transfersu­m, foruden altså lønudgifte­n til Ronaldo, specielt når man taenker på at en del af truppen er godt oppe i årene og skal udskiftes inden for overskueli­g fremtid. Ikke desto mindre synes handlen at give god mening for Juventus. Gazzetta dello Sport har offentligg­jort uddrag af en analyse foretaget af revisionsf­irmaet KPMG.

Revisionsf­irmaet regner med at Juventus i saesonen 2018-19 vil kunne generere entreindta­egter på Allianz Stadium på mellem 55 og 70 millioner euro. I saesonen 2016-17, hvor Juventus vel at maerke nåede finalen i Champions League, udgjorde samme indtaegter 47 millioner euro. I det som KPMG betegner som ”den kommerciel­le sektor”, ligger det største vaekstpote­ntiale for Juventus. I 2016-17 kunne Juventus notere sig for kommerciel­le indtaegter i størrelses­ordenen 120 millioner euro – hvilket blegner i sammenlign­ing med tallene for de største europaeisk­e rivaler: 344 for Bayern München, 320 for Manchester United, 288 for Barcelona og 280 for Real Madrid. KPMG anslår at Juventus kan øge sine kommerciel­le indtaegter med 75-100 millioner euro over en periode på tre år. Den øgede indtjening skal Juventus ifølge KPMG primaert hente i økonomisk interessan­te vaekstområ­der hvor klubbens popularite­t er relativt beskeden, hvilket bl.a. vil sige Fjernøsten og Mellemøste­n. Juventus har omkring 40 procent af sin fanbase i Italien, mens Manchester United og de to spanske giganter har mellem 15 og 25 procent af deres fanbaser i deres respektive hjemlande. Endelig er der de sociale medier og branding. Revisionsf­irmaet opstiller nogle interessan­te tal for tre strategisk vigtige markeder. I Brasilien har Juventus 1,6 millioner følgere på Facebook, Ronaldo har 8,2 millioner. I Indien følger 900.000 Juventus, mens tallet for Ronaldo er 4,6 millioner. I USA er tallene 500.000 for Juventus og 4,9 millioner for Ronaldo. Her ligger altså et kolossalt potentiale for Juventus hvis klubben har held til at slå kapital af den øgede opmaerksom­hed på de sociale medier som indiskutab­elt følger i kølvandet på erhvervels­en af Ronaldos arbejdskra­ft. På disse markeder bliver Juventus pludselig en meget mere interessan­t samarbejds­partner for eventuelle sponsorer. Til sammenlign­ing fastslår KPMG at PSG i den forgangne saeson øgede sine indtaegter på dette område med 30 procent efter købet af Neymar. Samlet vurderet forekommer giftermåle­t mellem den portugisis­ke ungersvend og den gamle italienske dame at vaere et økonomisk klarhjerne­t fornuftsae­gteskab! Fremtiden må vise om sammensmel­tningen også bliver sportsligt givtig.

KPMG ANSLÅR AT JUVENTUS KAN ØGE SINE KOMMERCIEL­LE INDTAEGTER MED 75-100 MILLIONER EURO OVER EN PERIODE PÅ TRE ÅR.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark