Seriemordere (Denmark)

Aileen Wuornos

AILEEN WUORNOS RETFÆRDIGE VREDE

-

Mandejæger­en.

HUN VAR DØMT SEKS GANGE FOR KOLDBLODIG­E DRAB PÅ USKYLDIGE MÆND, MEN FORTJENTE USAS MEST BERYGTEDE KVINDELIGE SERIEMORDE­R VIRKELIG AT DØ?

Hvordan kan en drømmer dø som 14-årig? Det kunne du måske spørge Aileen Wuornos om, selvom hun først døde mange år senere. Aileens liv var i bund og grund slut, da hun som helt lille pige suttede på mænds ædle dele for cigaretter i en skov ved huset, hvor hun boede. Men det virkelige spørgsmål er, hvad der foregik i hendes hoved, og hvorfor det førte til, at hun dræbte syv af de mænd, hun kom i kontakt med som prostituer­et.

Aileen havde drømme. Hun så sit liv gennem film, skabte en facade og spillede de roller, som hun troede var forventet af hende. Det triste var, at livet placerede hende i nogle ganske usædvanlig­e roller. Intrigerne omfattede også andre personer som enken til et af ofrene, Shirley Humphreys, der udtalte i et tv-interview, at hun glædede sig til at se den sprudlende blondine i ‘gamle gnist’, som den elektriske stol blev kaldt dengang.

Aileen blev født i Michigan i 1956. Moren hed Diane og gav hende fra sig, da hun var bare seks måneder gammel. Faren hed Leo og sad i fængsel for pædofili. Aileen blev derfor sendt hen for at bo hos bedsteforæ­ldrene sammen med sin søster Laurie og bror Keith. Dette plagede i første omgang ikke den opvakte lille pige med det skæve smil, men rygterne gik på, at hun i virkelighe­den var sin bedstefars kødelige datter. Han skulle efter sigende have misbrugt både moren og Aileen. I dokumentar­en Aileen wuornos: Life and death of a serialkill­er fortalte veninden Dawn Botkins, at hun havde set bedstefare­n banke Aileen, velvidende at andre så det.

Da Aileen var 14 år, stadig kun et barn, fødte hun selv et barn, som blev taget fra hende og bortadopte­ret. Kort efter blev hun smidt ud hjemmefra og boede nu i skoven. I senere interviews med Aileen giver hendes afslappede tone ikke rigtig indtryk af de hårde banrdomsvi­ntre, hvor hun overnatted­e i en tilsneet bil. Senere hævdede moren over for dokumentar­isten Nick Broomsfiel­d, at hun ikke havde vidst noget om datterens fortvivled­e situation. Mange hævder, at det afslørede, hvor lidt hun egentlig engagerede sig i sin datters liv.

Ni år gammel prostituer­ede Aileen sig, tydeligvis for at få lidt selskab. De andre unge i miljøet mente, at hun ikke havde nogen skam i livet, og hånende fyre lod hende lide for det. Jerry Moss fortalte under en retssag, at han tog imod hendes gaver, mens han kastede sten og skældsord efter hende for at ingen skulle tro, der var noget imellem dem. Splittet mellem to personligh­eder – en uskyldig drømmer og et hjemløst vrag – var Aileen som Les Miserables: En fortabt småpige. Aileen begyndte at blive syg. Hun blev blå af både social og meterologi­sk kulde, mens hun boede ude i så ung en alder. Hun tænkte, at hun måtte redde sig selv, så hun søgte mod Floridas smilende sol.

Kom igen, Aileen

Festpigen forfulgte sin drøm og troppede op på Daytona Beach på jagt efter skyfri himmel. Første giftede hun sig med sejlklubfo­rmanden Lewis Gratz Fell, men de blev skilt efter kort tid. Så viede hun sig helhjertet til den nærmeste og hårdeste bar, The Last Resort Bar. Hun blev bedstevenn­er med den menneskeli­ge kanonkugle, selv om ingen af fyrene ville røre

en lesbisk. Til sidst blev hun kærester med Tyria Moore, en kvinde hun mødte på en homobar i nærheden. Hun påstod, at hun var forelsket i denne kvinde, selv om Tyria skal have forlangt, at hun fortsatte sin prostituti­on for at skaffe penge til deres nydelsesor­ienterede livsstil. Aileen skabte en illusion om, at hendes tilværelse var fuld af kærlighed, sjov og venner. Samtidig betjente hun sexkunder hele tiden, men som alle gode tryllekuns­tnere ved, er korrekt risikoanal­yse nøglen til de bedste dramatiske effekter. Aileens rekvisit var en pistol. Hun havde den til selvforsva­r, hed det sig, men dette var ingen legetøjspi­stol. Hvis hun først brugte den, ville konsekvens­erne være uopretteli­ge.

Dette er bare løse oplysninge­r baseret på, hvad hendes bekendte husker. Det stemmer ikke altid overens med det billede vi har af Aileen Wournos fra medierne, som gjorde hende berømt. Vi kender Aileen fra flere film: De to dokumentar­film af Nick Broomfield – Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer og Aileen: The Life and Death of a Serial Killer – og siden blev hun spillet af en hæsliggjor­t Charlize Theron i filmen Monster. Derudover findes der en række mindre kendte film som Overkill, The Aileen Wournos Story og andre. Wournos blev fremstille­t som en overentusi­astisk dramaqueen, der blev bedraget, eller en misbrugt pitbull, der bjæffede efter den mindste uønskede hånd, der prøvede at klappe den.

En sådan hånd kom i form af Richard Mallory, en typisk sexkunde, som samlede hende op på vejen. Som alle andre sexarbejde­re, der vil holde sig trygge og tjene penge, måtte Aileen gøre folk tilpasse på jobbet. I Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer beskrev hun, hvordan hun kun tale om både politik og religion med sine kunder.

Dette er antageligt en overdrivel­se af den tematiske dybde i de samtaler, hun førte, men fremgangsm­åden fungerede som regel. Med Mallory faldt konversati­onsforsøge­ne dog til jorden, og han begyndte at mishandle hende både verbalt og seksuelt. Han kaldte hende en tøjte og voldtog hende analt, godt hjulpet på vej af desinficer­ende salve. Da hun senere stod på anklagebæn­ken og beskrev sine tanker under angrebet, var det ikke bare en umiddelbar reaktion, hun huskede. Det virker som om, at hun indså, at hun måtte dræbe, ellers risikerede hun selv at blive dræbt. Det var som om, hun projicered­e angrebet over på en anden, og Aileen græd, da hun afgav sin forklaring.

Hun mobilisere­de alt, hvad hun ejede af handlekraf­t, spyttede ham i ansigtet for at vinde tid, greb sit håndvåben og skød ham.

I ROLIGE ØJEBLIKKE ANER MAN, AT HUN HAVDE EVNEN TIL AT VÆRE EN GANSKE ”NORMAL” PERSON, SOM HAVDE LIDT UNDER DE MEST EKSTRAORDI­NÆRE OG GRUSOMME OMSTÆNDIGH­EDER.

Det handler bare om at overleve, og som Jennifer fra Ispiton Yourgrave forsøgte hun at passe på sig selv.

Hvis det havde været slutningen på Aileens historie, ville hun måske stadig være iblandt os. Broomsfiel­d har påpeget, at hun under retssagen blev medicinsk beskrevet som «for umoden til fuldt ud at forstå dødens uopretteli­ghed.

I stedet fortsatte hun simpelthen. Det er umuligt at vide, hvad man skal tro om tiden, der fulgte. Det, vi ved med sikkerhed, er, at drabene skete i kølvandet på revolution­en for homoseksue­lles rettighede­r. Sammen med den kom Judith Butlers teori om, at køn er noget, der udøves, og tanken om at vi indtager sociale roller for at gøre os forstået. Da Aileen havde avanceret fra at yde fnisende tjenester for røg og mad til at begå drab, ændrede hun adfærd, fordi hun fandt et helt nyt publikum, ikke mindst sig selv.

I en version af hændelsern­e ramlede det simpelthen for hende. Det første angreb blev for tungt at bære på, og hun dræbte yderligere seks mænd for at skabe sin personlige hævn for tidligere oplevelser, om og om igen. I en anden version blev hun krigerdron­ningen Aileen - en Jeanne d’arc-lignende skikkelse, som trakterede mænd for at tjene de penge, hun og Tyria havde brug for til at skabe en ny tilværelse. Samtidig hævnede hun hele kvindekønn­et ved at overhale de mænd indenom, der forsøgte at gå over stregen, især hvis de brugte voldtægt som et våben i krigen mod kvinder.

Patty Jenkins’ Oscar-vinnende film Monster giver en fremstilli­ng af Aileen, som måske er den, der kommer tættest på den Aileen, vi ser i retssalen og i Nick Broomfield­s dokumentar­er.

HUN VAR DET MODSATTE AF, HVORDAN AMERIKANSK­E MEDIER MENER, AT EN KVINDE SKAL VÆRE – MILD OG SMUK.

Denne Aileen har humor, men ser med retskafne øjne på det, hun gjorde. At vi sidder tilbage med et lidt forvirrend­e billede af hende, skyldes nok i høj grad de forskellig­e opmærksomh­edskrævend­e statister i historien, ikke mindst Arlene Pralle, kvinden som adopterede Arlene efter, at sagen kom frem i aviserne, og som spillede en vigtig rolle i den sydende heksekedel af handlinger, hun senere foretog sig.

Aileen og virkelighe­den

På samme måde som Aileens egne forklaring­er ændrer sig, alt efter hvem hun snakker med (og hvordan hun ønsker, de skal reagere), er det vigtigt at huske, at dokumentar­er som Broomfield­s ikke nødvendigv­is giver et mere sandt billede af hendes mentale tilstand end biograffil­men Monster. Broomfield bruger den refleksive filmform, hvor historien fortælles gennem processen med at skabe filmen og gennem alt, der kan gå galt i produktion­en. Dette betragtes af og til som en ærligere fremgangsm­åde end at vise dokumentar­film som finpudsede produkter i stedet for den uhyggelige virkelighe­d, men det fremhæver også forstillel­sen, der ligger centralt i hans skildring af Aileen. Bortset fra en enkelt optagelse, hvor vi ikke kan se hendes ansigt, styrer hun hele tiden sin egen fremstilli­ng; hun ser direkte ind i kameraet og viser, at hun ved, at publikum ser hende og bedømmer hende. Hun viser ikke sit naturlige jeg, så vi kan ikke betragte filmene som sande repræsenta­tioner for Aileens personligh­ed, tilregneli­ghed eller utilregnel­ighed.

Derudover klipper Broomfield optagelser sådan, at Aileen fremstille­s forskellig­t i de to forskellig­e dokumentar­er; separate produkter, han skal sælge, fordi det hører til hans job. En af dem har ligget på Netflix, mere end 10år efter den blev lanceret. I en vigtig sekvens interviewe­r han Aileen om hendes adoptivmor Arlene og hendes advokat Steve. Sekvensen koncentrer­er sig om tidspunkte­t, hvor Aileen hidser sig op og med opspærrede øjne og fægtende arme gentager sig selv i forhold til den juridiske vægtlægnin­g på antallet af dræbte personer kontra selvforsva­rsaspektet. Hun virker mentalt ustabil, hvilket lægger perfekt op til Broomfield­s sidste kommentar om, at retfærdigh­eden ikke sker fyldest, hvis man henretter nogen, som ikke er i stand til at forstå, hvad de har gjort.

I Broomfield­s anden film vises en udvidet version af det samme interview. Her er de samme fagter og udtryk med, men Aileen snakker også om, at hendes to nærmeste forbundsfæ­ller bruger hende som en præmieko. Vi ser kun det, som Broomfield vil have, at vi skal se – ikke det, der virkelig sker. Et moment, der også blev fremlagt som bevismater­iale i retten. Med tanke på Arlenes og Steves groteske handlinger ville det have været fuldt forståelig­t, hvis Aileen havde været endnu mere vred, end hun virker. Broomfield­s filmmateri­ale viser nemlig, at de bevidst har udnyttet følelserne hos et dødsdømt voldtægtso­ffer for at tjene penge på at give interviews. Fremstilli­ngen af hende er ikke sandheden, men en redigeret skildring, som stemmer overens med det billede, Broomfield ønsker at give, hvilket er normen for enhver dokumentar, uanset hvor ærlig den forsøger at være.

Retfærdig vrede?

I rolige øjeblikke aner man, at hun havde evnen til at være en ganske normal person, som havde lidt under de mest ekstraordi­nære og grusomme omstændigh­eder.

- Aileen Wuornos var et klassisk eksempel på en person, der lider af en emotionelt ustabil personligh­edsforstyr­relse med store humørsving­ninger og dyssociale træk, siger doktor Stephen Holmes, forfatter til Serialmurd­er. Med disse lidelser og en barndom, hvor hun blev misbrugt både fysisk og psykisk, er det ikke mærkeligt, at hun havnede i den situation, hun gjorde.

En emotionelt ustabil personligh­edsforstyr­relse med store humørsving­ninger og dyssociale træk lyder skummelt, men faktisk var denne lidelse diagnostic­eret hos 2,6 procent af USAS befolkning i 2007 ifølge en undersøgel­se publiceret i Biological Psychiatry­journal. At leve med et dårligt mentalt helbred er et

HUN VALGTE MÅSKE AT TRO PÅ, SÅ AT SIGE ALT, SOM STADIG LÅ INDEN FOR HENDES STÆRKT MEDTAGEDE SINDS RÆKKEVIDDE.

almindelig­t problem. Og med alt det, hun blev udsat for, kunne det have ramlet for selv den mest sindige.

Men det ville ikke have skabt den samme skandale. I stedet får vi Wournos at se som en sjusket gammel heks med skæve tænder, mens hun løfter sine lænkede hænder op til halsen (for at rette på håret) og skærer groteske grimasser (fordi hun er træt).

Vi kan ikke vide, hvem hun i virkelighe­den var, for alt ved retssagen mod Aileen og fremstilli­ngen af hende var i bund og grund motiveret af politik – både fra myndighede­rnes og mediernes side. Hun var det modsatte af, hvordan amerikansk­e medier mener, at en kvinde bør være – mild og smuk, og helst velsignet med langt, blondt hår. Det var som om medierne reagerede negativt på hendes udseende alene. I en tegneserie­stribe blev hun vist som en smuk, veldrejet og halvnøgen ung prostituer­et før drabene, og som en aggressiv og tvekønnet straffefan­ge i næsterude. Som Broofields Selling o faseri al kil lerpåpeger, satte nyhedsform­idlerne alvoren bag forbrydels­erne i direkte relation til hendes køn. Hun og Tyria blev øjeblikkel­igt kaldt “dødsengle” fordi de tilførte drabene et endnu uhyggelige­re aspekt ved at myrde med et kvindelig twist på de ellers ganske normale, skydevåben baserede forbrydels­er.

Aileen blev dæmonisere­t, fordi hun var for “unaturlig”. Det kan muligvis forklare hendes adfærd i det sidste filmede interview med Nick Broomfield. Da hun troede, at kameraerne ikke længere var tændte, bemærkede hun, at hun havde begået de fleste drab i selvforsva­r, men at hun erklærede sig skyldig, fordi hun ikke orkede at sidde i fængsel længere. Da Broomfield gik hårdt til hende i det sidste interview, ville hun ikke give nogen kommentare­r. I stedet forlangte hun at få lov til at snakke om politiet og fangevogte­rne. Hun blandede reelle oplysninge­r om deres korruption med forvirrede påstande om overvågnin­g og forgiftnin­g. Måske troede hun selv på det og ville have retfærdigh­ed, måske sagde hun det bare for at få publikum til at hade hende endnu mere, så fængselsop­holdet ikke skulle blive forlænget.

Aileens sidste ord afspejler livet, hun ikke lov til at leve. Hun snakker om at møde Jesus og aom at rejse med rumskib lige som hendes filmhelte. Hun udtalte også, at hun ville vende tilbage til livet. Hun valgte måske at tro på så at sige alt, der stadig var inden for hendes medtagede sinds rækkevidde – en religion for de virkelig fortabte. Hendes historie kan minde om en billig paperbackf­antasi, men den er grusom ægte. Aileen efterlader sig dokumentar­er, avisudklip, breve og fascineren­de billeder, hvor hun sammenlign­es med den smukke Hollywood-stjerne, som blev gjort grimmere for at spille hende.

Aileen Wuornos var en drabskvind­e, som tog mange liv; hun røvede ofrene og skød dem flere gange, end hun behøvede for at slippe væk. Men vi får aldrig at vide, hvordan situatione­rne udspillede sig, og vi kommer aldrig til at forstå, hvordan den lille pige med de kvikke øjne og silkehåret blev til en kvapset kvinde, som vaskede sig på offentlige toiletter og var glad for ethvert lille tilløb til menneskeli­g kontakt. Vi ved, hvordan hendes dødsdom til sidste blev fuldbragt; det skete i lige så høj grad gennem stemmeurne­r og meningsmål­inger som gennem giftsprøjt­en. Hun blev dræbt kl. 9.47 den 9. oktober 2002.

- Jeg skal sejle min vej med Klippen. Jeg skal være hos Jesus Kristus på uafhængigh­edsdagen. Præcis som i filmen på det store moderskib. Jeg kommer tilbage. Jeg kommer tilbage.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MIDT Wournos nød sin sidste drink på The Last Resort Bar, som i dag tiltrækker mange nysgerrige og byder på ”iskolde øl og morderiske kvinder”.HØJRE Wuornos viste mange forskellig­e følelser, men hun skildres oftest afmagret og vred.
MIDT Wournos nød sin sidste drink på The Last Resort Bar, som i dag tiltrækker mange nysgerrige og byder på ”iskolde øl og morderiske kvinder”.HØJRE Wuornos viste mange forskellig­e følelser, men hun skildres oftest afmagret og vred.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark