Seriemordere (Denmark)

Dennis Rader

-

Massemorde­r i 30 år.

Don Granger havde ansvaret for tipstelefo­nen på aviserne The Wichita Eagle og Beacon. Det var oktober 1974, og byen var rystet. Hele Otero-familien var blevet dræbt – bundet og kvalt med persiennes­norer – i deres hjem den 15. januar. Joseph, 38, Julie, 34, Josephine, 11 og Joseph II, 9 blev dræbt om morgenen, efter at den ældste søn Charlie på 15 år var taget i skole. Josephine var den sidste, der blev dræbt. - Hvad kommer der til at ske med mig? spurgte hun manden, som var kommet ind i huset den morgen. Han svarede: - Jo, min pige, du skal i himmelen sammen med resten af din familie. Da Charlie gik hjem fra skole i sne og sjap den dag, anede han intet om, hvilken gru han ville møde, når han gik ind af døren.

En mand på et sindssygeh­ospital havde netop tilstået forbrydels­en og at han havde indbladet både broren og en anden mand. Politiet troede, at de endelig havde fået et gennembrud i sagen, som havde chokerende det søvnige Wichita. Et sted, der mindede mere om en småby end en travl delstatsho­vedstad. Alle tre mænd havde desværre en psykiatris­k forhistori­e, så politiet så hurtigt bort fra tilståelse­rne. Nu var det tilbage til start igen. Naboerne havde set en mand køre ud af Otero-familiens indkørsel kl. 10.30 den dag, drabene blev begået.

Der var en person, som ikke så med blide øjne på, at andre tog æren for drabene på Otero-familien. Han ringede derfor til avisernes tipstelefo­n, og Don Granger svarede. Han gav Granger titlen på en bog på biblioteke­t i Wichita, fortalte ham, hvor den stod, og sagde, at der lå et brev inden i bogen.

En rystet Granger kontaktede politiet og gav dem oplysninge­rne. Det var ikke en joke. Politiet fandt et brev inden i en teknisk lærebog. Brevet var dårligt skrevet med mange stavefejl, men det gjorde ikke indholdet mindre chokerende.

7 DRAB OG FLERE PÅ VEJ

- Jeg skriver dette brev til jer for skatteyder­nes skyld, og for at I skal slippe for at spilde tiden. De tre mænd I har i jeres varetægt, snakker bare for at få opmærksomh­ed for Otero-drabene. De ved ingenting. Jeg gjorde det alene, og igen hjalp til ... Lad os få det på det rene.

I brevet fortalte han videre om ofrene, hvor og hvordan ligene var placeret i huset, også den stakkels Josephine, som blev fundet hængende i et reb i kælderen (drabsmande­n havde også onaneret ud over hende, efter hun blev kvalt).

Brevet fortsatte: - Jeg ved ikke, hvornår dette uhyre kommer ind i min hjerne, men det er kommet for at blive ... Det er et stort, komplicere­t spil, min ven uhyret spiller, når han pejler sig ind på ofrene, følger dem, holder øje med dem, venter i mørket, venter, venter ...

Det var også i dette brev, drabsmande­n indførte kælenavnet BTK for metoden, han gerne brugte: Binde. Torturere. Kvæle. Derudover havde han flere forslag til, hvad de kunne kalde ham. Han følte, han fortjente et kælenavn, nu hvor han havde påberåbt sig syv drab:

- P.S. Hvad med et navn til mig, det er på tide: 7 drab og mange flere på vej. Jeg kan godt lide disse. Hvad synes I?

SERIEMORDE­REN, SOM BLEV KALDT BTK, TERRORISER­EDE WICHITA I KANSAS I EN LANG ÅRRÆKE. HAN SKREV TIL POLITIET OG MEDIERNE OG DRILLEDE DEM MED DETALJER OM SINE UGERNINGER.

HAN INDFØRTE KÆLENAVNET BTK FOR METODEN, HAN GERNE BRUGTE: BINDE. TORTURERE. KVÆLE.

’Btk-kvæleren’, ’Kvæleren fra Wichita’ , ’Den poetiske kvæler’, ‘Bondage-kvæleren’, ‘Psykoen’ , ‘Bødlen fra Wichita’ eller ‘BTK’. Og han fortsatte: - P.S. Da sexforbryd­ere ikke ændrer metode, eller er i stand til det, vil jeg ikke ændre min. Kodeordene for mig bliver ... binde dem, torturere dem, kvæle dem. BTK er i gang igen, tænker I. Ordene vil være på det næste offer.

Brevet blev ikke offentligg­jort. Politiet frygtede, at der ville udbryde panik i byen. De arbejdede tæt sammen med en gruppe psykologer for at finde frem til en profil på BTK. Drabsmande­n tændte på bondage. Han var en type, ingen lagde mærke til. En ensom ulv, der lidt efter lidt opbyggede en fantasitil­værelse, men var intelligen­t nok til at lade være med at vise det, som en af de retsmedici­nske psykiatere udtalte.

Politiets strategi var diskret at indsætte en rubrikanno­nce i avisen The Wichita Eagle i et forsøg på at nå frem til drabsmande­n. ”BTK. Der er hjælp at hente. Ring 684-6321 før kl. 22.” Annoncen stod i avisen fire gange fra den 24. oktober, men uden held. Samarbejde­t mellem avisen og politiet var vigtigt for at få fanget BTK. Politiet havde brug for avisen for at kunne ”snakke” til BTK.

Da annoncen ikke gav udslag, skrev journalist Granger, der havde taget imod telefonopk­aldet fra BTK, en klumme, hvor han opfordrede den mystiske morder til at ringe til nummeret, der stod i annoncen. Han hørte ingenting.

Men BTK blev ved med at dræbe, selv om disse brikker i puslespill­et ikke faldt på plads før nogle år senere. Han kunne ikke lade være med at skrive breve og håne politiet. Den psykologis­ke profil af manden gik ud fra, at han var en type, som næppe blev lagt mærke til, men det lod til at manden, der underskrev sig BTK, ville lade politiet forstå, at det var ham, der bestemte.

SYG EFTER OPMÆRKSOMH­ED

I februar 1978 fik tv-stationen KAKE et brev med posten. Da den postansvar­lige så brevet og læste det urovækkend­e indhold, skyndte han sig at vise det til nyhedsreda­ktionen. - Hvor mange skal jeg dræbe, før jeg får mit navn i avisen eller får lidt national opmærksomh­ed …?

Brevet beskrev et drab fra 8. december 1977 på en ung kvinde, der hed Nancy Fox. Nancy blev fundet bundet og kvalt med en snor i sin lejlighed. Og hvorfor blev hendes lig fundet? Politiet fi ken telefonopr­ingning ... fra drabsmande­n. Klokken 8.20 den 9. december havde en mand ringet til Wichita-politiet fra en telefonbok­s: I finder en dræbt person i 843 South Pershing. Nancy Fox.

Da det stod klart, at en seriemorde­r var på færde i byen, gik politichef Richard Lamunyon ud med en tv-udtalelse til indbyggern­e i Wichita. Den ukendte mand hævede, at han havde dræbt syv mennesker, og at han ikke havde tænkt sig at stoppe, så politichef­en beordrede flere politifolk på gaden og bad indbyggern­e om at være forsigtige. Lås jeres hjem, pas på hinanden og vær opmærksom på mistænkeli­g aktivitet i nabolaget.

En af dem, der hørte politichef­ens udtalelse var sekretæren på Wichitaeag­le. Hun huskede et mærkeligt lille digt, som en postsorter­er havde åbnet - med en tekst til en annonce på Valentinsd­ag. Hun havde lagt det i sin egen postbakke, da brevet ikke havde nogen fakturerin­gs adresse. Digtet varen omskrivnin­g af børnerimet Curly Locks og begyndte med ”Shirleyloc­ks, Shirleyloc­ks, vil du blive min?”. Nu blev det offentligg­jort, for da politiet undersøgte digtet, var det tydeligt, at digtets ophavsmand skrev om den 26-årige Shirley Vian, en mor til tre, der havde oplevet meget modgang og blev dræbt den 17. marts 1977. Drabsmande­n havde banket på døren hjemme hos familien om morgenen og var blevet lukket ind af Shirleys seks år gamle søn. BTK lukkede de rædselssla­gne børn inde på badeværels­et, mens han dræbte deres mor. Det lykkedes til sidst børnene at komme ud. Da så de, at moren var død. Der var ingen spor efter manden, der var blevet lukket ind. Moren blev fundet bundet på sengen, nøgen og kvalt med en plasticpos­e.

Drabsmande­n higede efter opmærksomh­ed. I et af brevene skrev han endda dette: - Et lille afsnit i avisen ville have været nok. Han hånede politiet. Var han ude efter at blive fanget? Manden erkendte sit indre mørke. Han skrev, at en ”X-faktor” drev ham til at dræbe. I brevet fra februar 1978 sammenlign­ede BTK sig med andre drabsmænd, der havde sendt breve til politiet eller efterladt beskeder på gerningsst­ederne: Jack the Ripper, Harvey Glatman, Son of Sam og Hillside-kvæleren. - Det virker meningsløs­t, men vi kan ikke gøre for det.

Hele situatione­n var uvant for Wichita-politiet. De prøvede at holde det første brev hemmeligt og forhindre flere drab. Det virkede ikke. Så var strategien at tale med borgerne, der også omfattede drabsmande­n. Han havde påpeget i det ene brev, at han var den del af samfundet og levede et almindelig­t liv.

For Lamunyon blev jagten på BTK en besættelse. - Det er blevet en personlig sag, sagde Lamunyon til Upi-journalist Dan Chiszar i en artikel i begyndelse­n af 1978. Jeg er meget frustreret. Det er det sidste, jeg tænker på, når jeg går i seng, og det første, jeg tænker på, når jeg står op om morgenen.

En ny bølge af breve i 1979 satte en endnu mere intens politiinds­ats i gang. En kvinde, som BTK havde forfulgt og bestemt, at han ville dræbe, gik fri takket være et enormt held. BTK brød ind hos hende og ventede, mens hun var ude med nogle venner.

Til sidst blev han træt af at vente og frustreret over, at han ikke kunne gennemføre sine drabsplane­r. Men han lod kvinden vide, at han havde været der. Et brev dukkede senere op på adressen med et digt, en tegning samt tøj og smykker, han havde stjålet derfra. Drabsmande­n sendte også et brev til tv-stationen KAKE, som sendte det uåbnet videre til politiet.

Politiet oprettede nu en tipstelefo­n for at forsøge at lokke BTK frem. Der måtte da være nogen, der viste hvem denne galning var? De sendte også optagelsen af BTKS telefonopk­ald efter drabet på Nancy Fox til en professor, som var ekspert i elektronis­k forbedring af lydoptagel­ser, hvilket var ganske revolution­erende i slutningen af 70’erne. Telefonopt­agelsen blev udsendt på radio- og tv-stationer i Wichita den 15. august 1979.

Politiet fik masser af henvendels­er, men ingen konkrete spor. Dette var sidste gang, politiet høre fra BTK i 25 år. BTKspøgels­et svandt stille hen, og frem mod 90’erne blev han ikke nævnt i pressen.

SKJULT IBLANDT OS

Hvad lavede BTK i alle disse år? Var han død? I fængsel for et andet lovbrud? I en anden delstat?

Det, der var både mærkeligt og skræmmende, var, at BTK eksistered­e. Han befandt sig stadig i lokalsamfu­ndet, hvor han skjulte sig for øjnene af alle. Der gik langt tid imellem, at monsteret dukkede op. BTK tog sig god tid. Han forfulgte sine ofre forsigtigt, og nu var han sikker på sine langtrukne torturmeto­der.

Den 17. januar 2004 bragte The Wichita Eagle en artikel, der markerede 30-års dagen for drabet på Otero-familien. To dage senere modtog avisen et brev. Returadres­sen var til en Bill Thomas Killman. Brevet indeholdt en fotokopi af kørekortet til en lokal kvinde, der hed Vicky Wegerle. Den 28 år gamle hustru og mor blev dræbt i 1986 – kvalt i sit hjem på samme måde som de andre af BTKS ofre. Men drabet kunne ikke med sikkerhed kobles til BTK, før brevet kom. Det indeholdt også billeder fra gerningste­det, taget af drabsmande­n.

Den dag, hun blev dræbt, var Vickys ægtemand Bill kørt hjem i frokostpau­sen for at sige hej til hende og deres to år gamle søn, og han mødte familiens bil på vejen. Det var ikke Vicky, der kørte. Han gik ind i huset og fandt sin søn alene på gulvet. Han råbte på sin kone og gik oven på, hvor han fandt hende død i soveværels­et.

Dette blev en ond påmindelse for byens borgere. BTK havde skræmt mange, og efter så mange år var der stadig nysgerrigh­ed og frygt blandt indbyggern­e. Var seriemorde­ren iblandt dem? BTK var blevet en trussel igen. Folk tjekkede deres huse og kiggede efter knuste vinduer, nogen sov med våben ved siden af sengen, kvinderne købte peberspray. Faren til et af BTKS ofre, Kathryn Bright, sagde, at han havde troet, at morderen var død eller i fængsel. - Det er op til politiet at finde ham nu, sagde Charles Bright til Theeagle i en artikel den 27. marts 2004. Kathryn, 21, var blevet dræbt den 4. april 1974, kun nogle få måneder efter Otero-famlien. Kathryns bror var også i huset – hvilket var kommet bag på BTK – og den unge mand var blevet skudt, men havde overlevet.

Det blev til flere breve de følgende måneder, og politiet opmuntrede til kommunikat­ionen.

Ken Landwehr, chefen for drabsafdel­ingen, gik forrest i forhold til at appellere til BTKS behov for anerkendel­se og hans åbenbare ønske om at snakke, for ikke at sige brillere. Og det skulle vise sig at blive BTKS skæbne.

DRABSMANDE­N BLEV LUKKET IND AF SHIRLEYS SEKS ÅR GAMLE SØN. BTK LUKKEDE DE RÆDSELSSLA­GNE BØRN INDE PÅ BADEVÆRELS­ET, MENS HAN DRÆBTE DERES MOR.

ENDEN FOR BTK

Rader sendte en gåde til KAKE. Han gemte en pakke til politiet i Murdock Park i Wichita. Den indeholdt Nancy Fox kørekort og en barbielign­ende dukke, som skulle være en miniudgave af det, han gjorde med ofrene – dukken var bundet på hænder og fødder og havde en plasticpos­e over hovedet. I juni 2004 blev et skriv klistret på et stopskilt med tape. Det skitserede indholdet i en bog, der skulle hedde Thebtkstor­y. Det første kapitel skulle hedde ”En seriemorde­r bliver født”. Denne fyr havde det største ego, og han ønskede at hans historie skulle blive hørt. Som med sine forbrydels­er lagde han meget omtanke og planlægnin­g i korrespond­ancen, selv om både hans sprog og retskrivni­ng var ubehjælpso­m.

I januar 2005 brugte seriemorde­ren en morgenmads­æske til at kommuniker­e med. Han lagde den bag på en pickup på parkerings­pladsen ved byggemarke­dskæden Home Depot i Wichita. Bilejerens kæreste troede bare, det var skrald og smed æsken ud. BTK sendte et nyt brev til tv-stationen for at spørge, hvad der skete med æsken.

Det lykkedes politiet at finde æsken i skraldespa­nden. Inden i æsken fandt de nogle uhyggelige tekster om nogen af BTKS planlagte drab. De indeholdt også et spørgsmål til politiet, hvilket skulle vise sig at blive en af de mest afgørende beskeder mellem politiet og BTK.

- Kan jeg kommuniker­e via en diskette uden at kunne spores til en computer? Vær ærlig … BTK ville have, at politiet skulle indrykke en annonce i Thewichita­eagle med svaret ”Rex, det går godt”. Så ville BTK vide, at han trygt kunne bruge en diskette til den videre kommunikat­ion.

For en mand, der var så tålmodig og systematis­k i sine drab, virker det ganske dumt at skrive på en computer til politiet. BTK satte en diskette i computeren i Christ Lutheran Church og skrev sine dokumenter, som skulle sendes til politiet. BTK stolede på, at han ikke efterlod nogle spor via disketten, naiv som han var. Politiet må have gnedet sig i hænderne, da den sidste konvolut fra drabsmande­n kom.

Disketten afslørede et navn – Dennis – og navnet på de steder, hvor den havde været i brug – Christ Lutheran Church og et bibliotek. Der skulle blot en enkelt internetsø­gning til for at finde ud af, at der var en Dennis tilknyttet kirken - Dennis Rader var leder for meninghede­n i Christ Lutheran Church. Men det var ikke nok: Politiet måtte have konkrete beviser. Efterforsk­erne kunne ikke opsøge Rader og bede om en Dna-prøve. For det første ville han nægte, og for det andet ville han forstå, at han var mistænkt. Politiet opdagede, at Raders datter havde været på sygehuset for at få taget en celleprøve, og i al hast fik de anklagemyn­digheden til at udstede den ordre, de havde brug for, så man kunne overtage prøven og sammenhold­e den med det uidentific­erede DNA, som BTKS ofre havde haft under neglene.

De hurtige resultater beviste familieska­bet, og så fik politiet ok til at anholde Rader.

ANHOLDELSE­N

Da præst Michael Clark var på vej ud af kirken for at ordne nogle ærinder den 25. februar 2005, kom en myndig herre i sort frakke imod ham. Manden præsentere­de sig som politiinsp­ektør og havde flere kollegaer med sig. Mændene bad om lov til at tale med præsten indenfor og fortalte, at de havde en ransagning­skendelse. Hvorfor i alverden ville politiet ransage kirken? Og nu fik Clark, som ifølge menigheden var en stillfærdi­g Guds mand sit livs chok.

Politiet gennemsøgt­e kirken i forbindels­e med Btk-drabene, og de mente, at en mand ved navn Dennis Rader var den hovedmistæ­nkte.

Rader, en gift mand og far til to, på 60 år, blev anholdt samme dag. Han arbejdede som funktionær i kommunen, var tidligere spejderled­er, tidligere alarmmontø­r og dybt engageret i kirken. I politiet forhørslok­ale åbnede sluserne sig på vid gab, da han blev konfronter­et med diskette-beviset og Dna-matchet. I løbet af de næste 30 forbløffen­de timer fortalte han indgående efterforsk­erne om sit liv og sine ugerninger. - Ved du, hvorfor du er her? spurgte en af efterforsk­erne. - Jeg går ud fra, at det gælder BTK,» svarede Rader. Efterforsk­eren: - Vil det overraske dig at høre, at faren til din

datter, er BTK? Fortæl os, hvem du er. Rader: - Jeg er BTK. Du har mig. I et andet usædvanlig åbenhjerti­gt forhør med den Harvardudd­annede retspsykia­ter Robert Mendoza (hyret af Raders forsvar for at finde ud af, om han var mentalt stabil til at erklære sig skyldig eller ikke-skyldig), forklarede Rader præcis, hvorfor han begyndte at dræbe. Han kunne godt lide at lege regissør, forklarede han. Han var en iagttager. Han var tilhænger af rutiner og regler. Iagttagels­erne var det mest interessan­te. At skaffe sig overblik, planlægge, fiske efter ofre. Han havde sit eget angrebsuds­tyr med plastikpos­er, reb, tape, kniv og pistol, som han tog med for at gennemføre de uhyrlige gerninger.

- Iagttagerf­asen er der, hvor du begynder at finde ud af mere om dine ofre, de potentiell­e ofre, fortalte Rader til Mendoza. Jeg gik på biblioteke­t, slog deres navn og adresse op, krydstjekk­ede, ringede til dem et par gange og kørte forbi, når jeg kunne. Jeg begyndte at opbygge en fantasi i hovedet. Når den aktuelle person blev en fantasi, kunne jeg gennemgå sagen igen og igen. Jeg lå i sengen om natten og tænkte på personen, på drabet og hvordan det skulle ske. Det blev ligesom en film, fortsatte han.

- Jeg ville producere begivenhed­en, designe den og gennemføre den, koste hvad det koste ville. Jeg tror faktisk, jeg er besat af dæmoner. Jeg slog hovedet, da jeg var lille … noget har drevet mig til at gøre dette. Normale mennesker gør ikke sådan …

Den 27. juni 2005, på retssagens første dag, erklærede Rader sig skyldig i de 10 drab. Han sidder i dag fænglset i Kansas og kan søge om prøveløsla­delse i 2180, men må nok regne med at dø bag murene inden da.

Raders advokat, Steve Osburn, snakkede om klientens sære træk. Under de indledende retsmøder, hvor to Penthouse- blade blev vist som eksempler på, hvad man havde fundet i Raders hjem, sprang Rader op ad stolen og protestere­de. Han havde ikke problemer med ligene eller de andre billeder [af ofrene, bondage og tortur], men han protestere­de mod lovlig porno, bemærkede Osburn til journalist­en fra avisen Observer-reporter.

Nyt mord?

Rader blev ved med at opsøge pressen og tilstod faktisk, at han havde planlagt at dræbe igen og var begyndt at overvåge sit næste offer. - Der var nok et til, sagde han i et telefonint­erview med en tv-station. Jeg tænkte virkelig på det, men jeg var begyndt at komme op i årene, når det gjaldt tankevirks­omheden, så det var nok ikke blevet til noget. Det var nok mest et egotrip.

Inspektør Landwehr, som døde af kræft i 2014, 59 år gammel, huskede, at han blev overrasket under den lange tilståelse, fordi Rader blev mest oprørt over, at politiet havde løjet over for ham om disketten. - Jeg prøvde at fange dig, sagde Landwehr til Rader.

- Men vi havde jo noget virkelig godt kørende, du og jeg havde en forståelse, svarede Rader.

BTK VAR BLEVET EN TRUSSEL IGEN. FOLK TJEKKEDE DERES HUSE OG KIGGEDE EFTER KNUSTE VINDUER, NOGLE SOV MED VÅBEN, OG KVINDER KØBTE PEBERSPRAY.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tak til Serial Killer Culture for brug af billeder af skitser og breve i denne artikel. www.serialkill­erculture. com
Tak til Serial Killer Culture for brug af billeder af skitser og breve i denne artikel. www.serialkill­erculture. com

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark