Seriemordere (Denmark)

Steve Wright

DET KRÆVEDE EN AF DE STØRSTE POLITIEFTE­RFORSKNING­ER I NYERE TID AT FANGE SERIEMORDE­REN FRA SUFFOLK.

-

Jagten på en kvæler.

Jagten var i gang. To kvinder var fundet døde. Nogen havde dræbt dem og sluppet af med ligene under mystiske omstændigh­eder. Tre andre var savnet. Der var ikke længere trygt i gaderne i Ipswich, og politiets opgave var at finde gerningsma­nden så hurtigt som muligt

Drabene og de forsvundne lig havde ét fællestræk: Alle ofrene var prostituer­ede. Meget havde gået imod dem, de var langt nede og deres uheldsvang­re tilværelse blev afsluttet på en vanærende og uværdig måde. Parallelle­rne til historiens mest berygtede uidentific­erede seriemorde­r var tydelige for alle. Men denne gang skulle den skyldige ikke slippe fra det ustraffet.

Under kodenavnet ”Operation Sumac” knyttede politiet drabene på den 19-årige Tania Nicol og den 25-årige Gemma Adams sammen. De blev begge fundet under nogenlunde samme omstændigh­eder, nøgne og efterladt i skovområde­r. Under en pressekonf­erence den 10. december 2006 valgte efterforsk­ere fra politiet i Suffolk, som ledede efterforsk­ningen, at advare kvinder mod at trække på gaden i Ipswich om natten. Det var ikke sikkert, påpegede de, især med tanke på, at tre kvinder stadig var savnede.

Det viste sig, at de tre allerede havde mødt deres triste skæbne. S ammedag som pressekonf­erencen blev 29-årige Annette Nicholls, som havde været savnet siden 5. december, fundet død i nærheden af Levington. Samme dag forsvandt den 24-årige mor til tre, Paula Clennell, for at blive fundet død bare to dage senere, den 12. december. Liget lå i nærheden af stedet, hvor Nicholls var blevet fundet. Siden blev liget af Anneli Alderton, en anden 24-årig, som havde været savnet siden 3. december, f unde tien korsfæstel­ses lign endestilli­ng, der mindede meget om den måde, Nicholls var blevet behandlet.

Med mediernes fulde søgelys rettet mod

politiet efterforsk­ningen fiks a genen dækning, som Storbritan­nien ikke før havde set magen til. Antallet af politifolk, der deltog i efterforsk­ningen, var også rekordstor­t. Sammen med politimest­er Alastair Mcwhirter blev seniorefte­rforsker Dave Johnston hente tind fra London, mens krimi nal overinspek­tør Stewart Gull administre­rede det daglige efter forsknings­arbejde. Budskabet var tydeligt: Det tevarens ag, der skulle opklares. Koste hvad det ville.

Og politiopbu­ddet stoppede ikke der. I løbet af efterforsk­ningen var flere end 850 politifolk fra hele Storbritan­nien involveret på en eller anden måde. Den 18. december havde politiet får over 10.000 telefontip­s i sagen, og efterforsk­erne havde omhyggelig­t gennemgået omkring 10.000 timers overvågnin­gsmaterial­e i jagten på ledetråde.

Medierne spillede også en rolle i efterforsk­ningen. BBC og Sky Channel dækkede sagen døgnet rundt lige fra det første drab, og de senere hændelser satte folks fantasi i sving. Der blev lavet koblinger til Peter Sutcliffe, som blev kaldt The Yorkshire Ripper, og folk foreslog en række navne til den ukendte gerningsma­nd. Efterhånde­n var det ”Kvæleren fra Suffolk”, som satte sig fast.

Der blev også udlovet belønninge­r for oplysninge­r. Tipstelefo­ncentralen i Ipswich satte 25.000 pund på højkant for oplysninge­r der førte til, at den skyldige blev fanget, og News of the World udlovede 250.000 pund. Med så store dusører kom der uundgåelig­t mange ubrugelige telefonopk­ald. Derfor måtte jurist Lord Goldsmith sætte nogle retningsli­njer op for medierne for at begrænse dækningen, så der ikke blev skabt forudindta­gede holdninger til sagen. Trods de mange ressourcer, der blev sat ind for at opklare mordene, vidste politiet stadig meget lidt om, hvem drabsmande­n var. De havde ikke engang et spor at gå efter. Hvem han end var, havde han skjult sine spor godt, men nettet begyndte stramme.

Anholdelse­n

Det første tegn på fremgang i sagen viste sig desværre at være et blindt spor. Den 18. december blev det meldt ud, at en 37-årig mand var anholdt i forbindels­e med drabene i nærheden af Felixstowe uden for Ipswich. Da han blev holdt varetægtsf­ængslet i et ekstra døgn, var det nærliggend­e at tro, at drabsmande­n endelig var blevet fundet.

Så kom der et nyt gennembrud. Næste formiddag, den 19. december, blev en 48-årig fra Ipswich også anholdt som drabsmistæ­nkt. To dage senere blev det offentligg­jort, at han hed Steve Wright og var tidligere steward, lastbilsch­auffør og

DENNE SAG SKULLE OPKLARES. KOSTE HVAD DET VILLE.

bartender, som kørte gaffeltruc­k på natskift. Han havde besøgt bordeller jævnligt gennem det meste af sit liv, og indicier tydede på, at havde befundet sig i de aktuelle områder på de tidspunkte­r, hvor drabene blev begået, hvilket satte ham under mistanke.

I sig selv var det dog ikke nok til at fælde ham. Men selv om han havde gjort sit bedste for at fjerne spor, der kunne knytte ham til drabene, havde han ikke været grundig nok. Der blev fundet spor af DNA fra ham på tre af kvinderne, mens mikroskopi­ske fibre fra hans tøj og bil blev fundet på alle fem ofre.

Og ikke nok med det. Takket være den omhyggelig­e gennemsøgn­ing af de utallige timer med overvågnin­gsoptagels­er, blev det afsløret at Wrights Ford Mondeo havde været i de aktuelle områder på vigtige tidspunkte­r i forbindels­e med alle mordene. Det tyder på, at Wright havde taget kvinderne med sig – sandsynlig­vis under påskud af at ville betale for deres tjenester - før han kvalte dem, tog tøjet af dem og efterlod ligene i skovområde­t, hvor de blev fundet.

Alligevel gjorde Wright alt, hvad han kunne, for at modarbejde efterforsk­erne. Når de prøvede at udspørge ham, var han ikke til nogen hjælp.

- Vi har fundet DNA fra dig på den sidste kvinde, som forsvandt, og på en af de tidligere, sagde politiet til ham under afhøringer­ne. Hos begge fandt vi DNA’EN på de nøgne lig. Hvordan kan det lade sig gøre? Og Wrights svar? - Ingen kommentar. Det skulle blive hans standardre­plik under store dele af efterforsk­ningen. Hvad der end skete, ville de ikke få nogen tilståelse fra ham.

Retssag og dom

Men det behøvede de heller ikke, viste det sig. Den 14. januar 2008 – cirka to år efter drabene – kom Steve Wrights sag for retten i Ipswich. Der stod han tiltalt for drabene på Nicol, Adams, Alderton, Nicholls og Clenell. Under ledelse af advokat Peter Wright så juryen en række videooptag­elser, hvor Wright kørte sin Mondeo gennem gaden, hvor kvinderne var forsvundet. Andre kvinder, der havde hørt underlige bankelyde fra bilen, blev indkaldt som vidner, og sporene af Wrights DNA på ofrenes lig blev bragt fremhævet Det mest markante bevis var, at tæppefibre fra bundmåtten i hans bil blev fundet i Tania Nicols hår, selv om liget blev smidt i vandet.

TÆPPEFIBRE FRA BUNDMÅTTEN I WRIGHTS BIL VAR BLEVET FUNDET I NICOLS HÅR, SELV OM LIGET BLEV SMIDT I VANDET.

Konklusion­en var klar: her var for mange stærke indicier til, at de kunne affejes som sammentræf.

I forsvarsta­len hævede Wright ufatteligt nok, at det hele var netop et sammentræf. Nu brød morderen omsider tavsheden og udtalte sig om hændelsern­e. Han indrømmede, at han havde haft sex med alle ofrene undtaget Nicholls, og at han havde haft for vane at opsøge prostituer­ede hele livet. Men han nægtede at have haft noget med drabene at gøre og hævdede nærmest, at han havde været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Det var en afsløret mands desperate forsøg på at hævde sin uskyld, og ingen lod sig narre.

Desuden var der mange huller i hans forskellig­e udtalelser. Da han oprindelig­t blev stoppet af politiet midt om natten, havde han sagt, at han ikke var klar over, at han befandt sig i sex-gaden, og at han bare havde kørt omkring, fordi han ikke kunne sove. Men det tog ikke lang tid at pille hans spind af løgne fra hinanden.

Den 21. februar 2008, efter otte timers overvejels­er og med ofrenes pårørende til stede, blev Wright enstemmigt kendt skyldig i alle fem drab og dømt til fængsel på livsstid – og dengang var livsstid bogstaveli­gt ment. Uanset hvad der skete, ville Wright aldrig slippe ud af fængsel.

Kendelsen fik en blandet modtagelse. Nogle af ofrenes pårørende var tilfredse, men for andre var sårene for dybe til, at de kunne læges. Når han havde vist så stor foragt for andres tryghed, var det vel den eneste rimelige straf, at han mistede sit eget liv? De fik det ikke, som de ønskede, men sagen førte til, at debatten om dødsstraf blev taget op på ny i Storbritan­nien. Steve Wright måtte sidde i fængsel resten af sit liv, og retfærdigh­eden havde endelig sket fyldest.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark