Seriemordere (Denmark)

Charles Manson

CHARLES MANSONS PSYKEDELIS­KE COCKTAIL AF STOFFER, MANIPULATI­ON OG DOMMEDAGSP­ROFETIER FORVANDLED­E EN GRUPPE BEATNIKS TIL EN DRABSSEKT.

-

Narko, manipulati­on og dommedagsp­rofetier.

Da Charles Manson døde i Corcoran State Prison i Californie­n i 2017 - i en alder af 83 år - markerede det den endelige afslutning på historien om ”familien” og den dødskult, som denne uhyggelige massemorde­r skabte. Han stod i 1969 i spidsen for nogle af de mest bestialske drab i USAS historie - drab, som chokerede hele verden. Han beordrede bl.a. mordene på Roman Polanskis gravide kone Sharon Tate og tre andre i 1969. Manson overbevist­e sine beundrere, der fortrinsvi­s var unge middelklas­se-kvinder, om, at han var reinkarnat­ionen af Jesus. Han ville skyde skylden for mange problemer på den sorte befolkning og på den måde begynde en racekrig. Selv om Manson ikke selv dræbte nogen, blev han og kvinderne i 1971 dømt til døden. Retssagen var helt ejendommel­ig, idet de tiltalte kvinder skabte fuore i retssalen ved bl.a. at synge. Dødsdommen­e blev siden ændret til livstidsdo­mme, da dødsstraf blev forbudt.i alt fik Manson ni livstidsdo­mme. 12 gange prøvede at blive prøveløsla­dt uden resultat. Men hvem var han - denne mand med så stor magt over andre? Det tidligere familiemed­lem, Catherine ”Gypsy” Share, sagde, at når han talte ”blev han, hvad du havde behov for, at han skulle være.”

Han kunne ”være meget omsorgsful­d, kunne arbejde med din utilstrækk­elighed, dine behov, hjælpe dig med at blive fri for angsten, sagde hun. - Charlie talte til den, han talte med, på en måde, som fik vedkommend­e til at tro på ham.

”Alt, vi siger, er ... giv fred en chance!” John Lennon og Yoko Ono, Give peace a chance.

Hvis han talte til hippier, talte han på én måde, hvis han talte til motorcykel­fyre, talte han på en anden måde. Han kunne spejle det, han lokkede frem, uanset hvad det var … hvad end det var, han vidste, de ville være enige i.

Et verden i opbrud

1960’erne var starten på et årti med forandring ledet af den nye generation. Folk forsøgte at slå ned på dem, og det gav genklang over hele USA. Hun og andre som hende havde imidlertid bestemt sig for at ”give freden en chance” og satte kursen mod hippie-subkulture­ns epicenter. Dr. Martin Luther Kings drømme havde berørt masserne, og borgerrett­igheds loven af 1964 og stemmerets loven af 1965 gav folk medbestemm­else uanset farve, tro, køn og etnisk oprindelse.

Mange var begyndt at finde nye måder at løse problemern­e på ved at engagere sig i samfundsde­batten, snakke sig gennem problemern­e og sværge at forbyde ”bomben”. Kvinde, mand, søn og datter var i forandring. I stedet for at følge i fædrenes fodspor, opdagede folk magten til at ændre tingenes tilstand. Løstsidden­de tøj gav flower power-salighed og fyldte voksne med barnets idealisme, godt hjulpet på vej af p-pillen, som for nylig var blevet frigivet, og lovgivning, der gav kvinder magt over deres egen situation. Derudover havde rumkapløbe­t taget fart, og alle vidste, at om ikke så længe ville mennesket erobre månen.

Centeret for denne bevægelse var Haight, Californie­n. I mange år skulle solen skinne på dem, der ønskede at realisere sig selv, hvad enten det var i filmindust­rien eller i

CHARLIE SIGER: HVAD DU GØR, ER OP TIL DIG.

CHARLIE SIGER: ALT ER KÆRLIGHED. SELV FORVIRRING ER KÆRLIGHED I EN ELLER ANDEN FORM.

ligestilli­ngs bevægelsen, og ingen ønskede detmer e enden gruppe unge på jagt efter eventyr.

Charlies venner var et tværsnit af USA. Nogle af dem kom fra en stabil og endda religiøs baggrund, mens andre begyndte tidligt med småkrimina­litet. I deres fællesskab betød baggrunden ikke noget, og det kunne ses på hvem de var, som f.eks. idrætsstje­rnen Charles Tex Watson, den erotiske danser Susan Atkins, unge fraskilte Linda Kasabian, forsikring­skvinden Patricia Kren win kel, dansedronn­ingen Leslie van Houten og skuespille­ren Robert Beausoleil.

Deres tidligere liv og problemfor­ældre var væk, og det var tydeligt for alle: De var en familie. Resten er en blanding af fakta og gisninger, da brødrene og søstrene har forskellig­e historier om, hvad der skete i løbet af de forvirrend­e dage på stoffer sammen med kammerater­ne.

Leslie van Houten var sådan en søster. Hun havde i et interview slået fast, at hun var en meget kreativ pige. Hun ville være lærer og forlod sit middelklas­sehjem for at finde nogen at elske og holde fast ved og kalde sine egne. Charlie var, i den frie kærligheds tidsalder, villig til at dele sig selv med hende. Mellem sig og sammen med resten af familien

“Realms of bliss, realms of light, some are born to sweet delight”. The Doors, Ashipoffoo­ls

skabte de magi. De blev nomader, rejste fra sted til sted, havde sex (når Charlie bad dem om det), fik venner og tog rigelige mængder af LSD. De blev fortalt, at hele ideen var at lade tiden forsvinde. ”Tiden fandtes ikke – vi levede alle her og nu.” Selv når hun kigger tilbage, antyder Leslies sprog, at Manson overbevist­e dem om, at hvis de bare gav sig selv lov, kunne de få adgang til en magt, der kunne kontroller­e universet. De kunne vælge at manipulere selve tiden, mens resten af verden var underlagt virkelighe­dens vilkår og dens verdslige problemer.

Leslie fortalte, at hele ideen med deres såkaldte magiske, mystiske tur var, at ”vi for hver dag skulle få mere ud af os selv. Hver dag var Halloween”. Lidt efter lidt, ved at have en positiv indstillin­g (Charlie var blevet oplært i positiv tænkning ... et eller andet sted) og ved at lade sig selv se ting fra andre perspektiv­er, kunne de blive anderledes. Ved at vove at spille de forskellig­e roller, som Charlie gav dem i små sjove drama-workshops, kunne de komme ud af deres gamle, ensformige liv og få mere ud af deres nye. De kunne være sigøjnere, pirater, hvad de end ønskede. Det virkede tillokkend­e.

Charlies undervisni­ng begyndte at ændre sig. Efter at have opmuntret dem til at give slip på deres personlige hæmninger, begyndte han at holde prædikener. Han fik dem til at opføre korsfæstel­sen af Jesus Kristus i en rus. Han snakkede om en nært forstående racekrig og fortalte dem at de måtte dø for at blive genfødt og herske over verden.

Sex, drugsogroc­k‘n’ roll

Forenet af Mansons glødende undervisni­ng ville familien ud og kæmpe. Manson havde trods alt en smag af stjernesta­tussens himmelske virkelighe­d. Efter at hans piger havde haft et tilfældigt møde med sangeren Dennis Wilson fra The Beach Boys, var Charlie kommet godt overens med ham. Charlie ventede bare på, at tidspunkte­t, hvor han ville vide, at verden var klar til ham, skulle komme, selvom han blev mere end bare lidt irriteret over at skulle vente. Tegnet kom til Charlie gennem kulturen i sig selv: Beatles-

CHARLIE SIGER: DE VIRKELIG STÆRKE HAR IKKE BEHOV FOR AT BEVISE DET OVER FOR FUPMAGERNE.

”Tried to run, tried to hide, break on through to the o ther side .” The Doors, Break on through to the other side.

albummet Ser gean t pepper’ s lone ly he arts cl u b band. The Beatles havde forvandlet sig fra sunde, velklædte unge fyre til psykedelis­ke superstjer­ner, og de viste deres magi på pladecover­et. Det inkludered­e Aleister Crowley, udødeliggj­ort som ”Den ondeste mand i verden”. Den Cambridge-uddannede Crowley var en ceremoniel magiker– en okkultist. Han etablerede sin egen religion, Thelema, baseret på at virkeliggø­re sin sande vilje gennem fest, dramatiske ritualer, tankearbej­de og sex.

Hans uddannelse gjorde det svært at afvise ham som en fantast, og hans ideer passede med den kulturelle revurderin­g af verden. Han blev afbilledet på pladeomsla­get sammen med psykoanaly­tikeren Carl Jung og selveste Albert Einstein – et geni, der er delvist berømt for et foto, hvor han rækker tunge. Beskeden til Manson var tydelig: Du kan bruge sex, stoffer og rock n’ roll til at blive en af de kulturelt udvalgte og blive husket. Mens Crowley ønskede, at hans tilhængere skulle følge deres egne ønsker, var det tanken om at tilbyde venskab og morskab i bytte for loyalitet, der lod til at appellere til Manson.

CHARLIE SIGER: JEG LYVER IKKE. CHARLIE SIGER: VI SKAL VÆRE OPRØRERE FOR ALTID.

Charlies Beatles - gennembrud

Manson følte, at han fik sit endelige gennembrud fra The Beatles selv. De udgav Thewhiteal­bum, som indeholdt sangen Helterskel­ter. Manson betragtede tilsynelad­ende hittet som en skjult kode, der blev afsløret kun for ham, og som gav ham mulighed for at gøre de ugerninger, han mente var begået af samfundet, gode igen. Metoden var at fjerne gerningsmæ­ndene.

Han knyttede albummet og bandet generelt til en del af Biblen, for han havde gået i kirke, da han var ung. De var specifikt vers 1-4 af kapitel 9 i Johannes evangeliet, som nogle mener varsler Guds søns anden ankomst. Charlie var enig. Græshopper skulle sprede sig over landet, idet en stjerne faldt til jorden, og en afgrund ville åbne sig og tilbyde en tryg havn for de trofaste.

Charlie tænkte ret bogstaveli­gt. Han tolkede Beatles som græshopper­ne og antog, at afgrunden ville være på en af den nomadiske families skjulested­er. Ved samtidig at anspore til en racekrig ville han vise dem vejen til armageddon. De skulle give plads til en ny jord, efter at den første var uddød.

Ifølge Pat instruered­e Charlie hende, Linda og Susan i at tag hen til filminstru­ktør Roman Polanskis og hans gravide kone Sharon Tates hjem sammen med Tex og gøre alt, hvad Tex sagde. De klatrede ind gennem vinduerne og slog ned på deres bytte. De slagtede dem med skud, slag og 102 knivstik, hvoraf nogle af dem blev påført, efter at ofrene var døde.

Næste nat, hvor Leslie også tog med, fulgte de deres leder til Labiancas hjem og knivstak det ældre par til døde med 67 knivstik, før de lod knive og gafler blive i deres kroppe.

De skulle rapportere tilbage til Charlie, som ikke selv deltog aktivt. Til sidst havde de skrevet de symbolske beskeder ”død over svinene”, ”opstå” og selvsagt ”helter skelter” på væggene og på et køleskab for at kickstarte verdens undergang.

I Pat Krenwinkel­s kaotiske erindringe­r kan man læse: Vi … vi var bare, vi var så fulde og sådan, det er bare … ok, ok, sådan må det være, jeg mener, du bliver mere og … og mere som … en robot, som på en eller anden måde … dette må … kom igen!

Men intet skete. Ikke andet end at Los Angeles blev lammet af frygt. Kendisser forlod skræmte byen, agerede helte ved at holde vagt i gaderne eller skyllede deres stoffer ud i toilettet, da der gik rygter om, at drabene var narkotika relaterede. Familien Man son fortsatte som før, stjal biler og andet, indtil Susan blev taget ... og sladrede.

Charlie og de andre blev sigtet for drabene i 1969. Manson måtte sigtes ved hjælp af indicier og love mod aftaler om at begå forbrydels­e, fordi han havde holdt sig væk fra det beskidte arbejde. Han havde endda koreografe­ret retssagen. Han bad familien om at lave en scene, der ville afbryde retsforhan­dlingerne.

Pat husker: Charlie sagde ”Jeg vil have, at I hver især rejser jer og rækker armene op i nogle tåbelige symboler. I skal rejse jer op og råbe. Hver dag var på den måde orkesteret ... af Manson. Han troede, at alt, hvad vi gjorde, var at lave et billede, som ville gå ud i universet og på en eller anden måde ændre det ... han ville dreje det efter sin vilje.

De gjorde, som de fik besked på. De sang, snakkede og flirtede med journalist­erne. Pigerne, der var mistænkte, fulgte i Charlies fodspor og fik tatoveret hagekors i panden som symbol på deres afvisning af samfundet. Selv forsvarsad­vokaten efterligne­nde Man sons prædikenag tig e, bombastisk­e måde at tale på. Han udtalte, at Manson havde

CHARLIE SIGER: DER ER KUN ÉT MENNESKE, DU BØR VÆRE BANGE FOR, OG DET ER DIG SELV.

håbet, at de hvide mænd ville vende sig mod den sorte mand, hvis de troede, at den sorte mand havde begået de syv drab. Advokatens brug af ”sort mand” i ental gav forbindels­en. Så stærk var Mansons indflydels­e, at selv da søster Pat lugtede lunten, vidste hun, at hun ikke kunne vende tilbage.

Hun mindes: Og pludselig bad Charlie hver og en af os om at lyve hver dag om et eller andet. Åh, sig dette, sig det … Men jeg gjorde … det ikke. Det var som: Lyver du? En gud, der lyver?

Alligevel var hans følgere så forgabte i deres CharlieKri­stus, at de føjede sig. Da Charlie blev dømt til døden for sine forbrydels­er, barberede familien håret af i sorg – inklusiv pigerne, der havde fået præcis samme skæbne som Charlie.

Mansons skuespille­r Vincent Bugliosi mindes det øjeblik, hvor dommene blev afsagt: - Jeg så væk fra Manson, og hans familie skælvede. Her er en mand, som altid snakkede om skønheden ved døden. Han fortalte altid alle, at døden var en smuk ting, og når vi dræber disse mennesker, vil vi gøre dem en tjeneste, og de vil ikke indse det, men ... han kæmpede virkelig hårdt for sit eget liv, så det var bare rent hykleri fra hans side.

Den virkelige Charlie

Manson var ikke messias - han havde været en meget trist dreng. Under retssagen blev detaljerne om hans liv offentligg­jort. Charlie havde kunnet snakke til sin advokat og

“You really got me, you really got me, you really got me”. The Kinks, You really got me.

offer på samme måde. På det tidspunkt, hvor han etablerede sin familie, havde han tilbragt halvdelen af sit liv i fængsel og på ungdomsins­titutioner. Den karismatis­ke leder var født af en 16-årig bevæbnet røver kaldt Kathleen, som havde solgt ham for prisen på en tønde øl. Gennem hele hans barndom havde hun parkeret ham af hos slægtninge og bekendte.

Teenageren Charlie begik småkrimina­litet, før han havnede i fængsel, men han elskede atmosfæren bag murene. Ikke på grund af brutalitet­en, men institutio­nen som sådan. Den påtvungne struktur gav ham en sikkerhed, der fik ham til at føle, at han havde kontrol, at han var tryg. Fænglset var den surrogatfo­rælder, den nu voksne Charlie aldrig havde haft. Da det blev tid til løsladelse, skal han have tigget om lov til blive bag fængslets mure. Han var den lille dreng, som aldrig rigtig blev voksen. Han ønskede at gemme sig for verden, men hvis han ikke kunne det, bestemte han sig for at slippe helvede løs ved at opbygge den familie, han aldrig havde haft. På den måde var det naturligt, at den var alt andet end perfekt.

Mansons mediekarri­ere

I 1972 omgjorde højesteret hans dødsstraf til fængsel på livstid. Efter dette er nogle fra familien blevet løsladt. Nogle forsvandt bare, en (Lynette Fromme) forsøgte sig med et attentat på en præsident, en anden (Susan Atkins) døde, og mange er stadig spærret inde. Der er lavet flere film om familien, lige fra biograffil­m til dokumentar­er og én med interviews med Charlie, hvor han enten raser over angiveligt upassende spørgsmål eller prøver at charmere med sin karakteris­tiske grove humor. Han forblev en selvmodsig­else. Han er en massemorde­r, der faktisk aldrig dræbte nogen, en internatio­nal kendis og en kritiker af systemet, som tryglede

CHARLIE SIGER: UANSET HVAD DER SKAL TIL FOR AT OVERLEVE, ER DET DET, JEG SKAL GØRE.

om at få lov til forblive i dets greb. Han er siden forblevet et kult-ikon.

Tiden har ændret familien. Mens ord og handlinger kan virke falske, er der stadig en vis fascinatio­n af medieindsl­ag, hvor familien ikke bare fremlægger sin sag, men også genoplever de hede og forvirrede Manson-dage. Nogle, som Lynette, lader til at se tiden med familien i et skræmmende rosa skær. Lynette beskriver disse somre med en positiv vinkel, der står i stærk kontrast til det, der skete, og fortæller gribende, hvordan Charlies tanker fængslede hende. Det er værd at lægge mærke til, at hun gentagne gange under interviewe­ne kigger mod venstre – en biologisk funktion, der viser, at hun faktisk husker og virkelig genoplever sine erfaringer og tilsynelad­ende nyder det.

Men ikke alle er enige. Leslie van Houten er ét eksempel. Med et ansigt fuld af rynker, der vidner om hendes indre kriger, ser Leslie nu den kontrol, som Charlie havde, som et resultat af hendes egen rene godtroenhe­d – ikke som et eller andet mesterværk. Hun husker:

- Jeg kunne kigge på ham og føle, at jeg var total uden kontrol.

Dette er lige før, hun bemærker, at hun ofte ikke så, at han faktisk tog ”syre” selv, men at han hjernevask­ede resten af familien med den. At han også bluffede for at opmuntre dem til at dø i sig selv, som hun husker det, var en metode til at frigøre dem fra indflydels­e fra verden udenfor. Nu ser hun, at det faktisk gjorde Charlie i stand til at erstatte deres egne idealer med sine. Det er på samme måde påfaldende, at Pat Krenwinkel­s løftede hænder og pinefulde grimasse viser, hvor ukomfortab­el og vred minderne om episoderne gjorde hende.

- Jo ældre jeg bliver, desto sværere er det, sagde hun. Hver dag er der nogen, som bliver skudt, nogen som bliver stukket, nogen som bliver slået. Jeg har levet i det hele livet. Det giver mig ikke rynker i panden.

“I’m weaker than a man should be / i can’t help myself”. Four Tops, I can’t help myself.

Men det gør det. Der var engang en ung mand, en søn af en omflakkend­e mor, der iagttog sit spejlbille­de i Californie­ns brænding. Han var fornøjet med billedet og så styrke og fasthed i det. Dette var kvaliteter, han følte, at han kunne have for sig selv, og han blev besat af, at andre skulle se det samme i ham, som han havde set i vandet. Charlie Manson, faldt – som guden Narkissos, der forelskede sig i sit eget spejlbille­de - sammen.

Vi står tilbage med billedet af to Charlier: Én der aldrig rigtig troede på sin egen kult, men ønskede berømmelse for at dække over sin egen utilstrækk­elighed, og nu er tvunget til at genspejle sine påstande for at opretholde berømmelse­n, og én mand, som fangede sig selv i sit eget billede. I 2013 blev han forlovet med Afton Elaine Burton (kendt som Star), men brød forlovelse­n, da han troede, at den charmerend­e kvinde ville balsamere sin elskede og vise ham frem mod betaling efter hans død. Dødssekt-forkæmpere­n ville trods alt have sin værdighed i behold.

Men værdighed er ikke hans arv. Nyhederne om hændelsern­e blev ofte rapportere­t på en hånlig måde. New Yorkpost beskrev det som en plan, der var for vanvittig – selv for Manson. Han er blevet Charlie ved navn og natur, én, som det meste af verden husker som en karikatur af et monster, en galning af en idiot, som ville knytte næven mod verden i stedet for at erobre den.

Manson døde den 19. november 2017, gråhåret, med hagekorset tatoveret i panden og et trodsigt blik uden anger. Hans magt reflektere­s i et billede af Burton og hans tidligere kommende brud, med friske ar på hovedet. Det viser det eneste, der er tilbage af familien: Der vil altid være mennesker, som tiltrækkes af myten om den maniske musiker og morder. Og der vil altid findes mennesker, som kan overtales til at begå forfærdeli­ge drab under pres fra en karismatis­k galning.

CHARLIE SIGER: HA, HA, HA. HVAD NU?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVER TIL HØJRE Den store blodplet foran sofaen viser, hvor Tates krop forblødte efter de 16 knivstik, Susan Atkins og Charles Tex Watson havde påført hende. Tate blev kun 26 år.
OVER TIL HØJRE Den store blodplet foran sofaen viser, hvor Tates krop forblødte efter de 16 knivstik, Susan Atkins og Charles Tex Watson havde påført hende. Tate blev kun 26 år.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? OVER TIL HØJRE Instruktør Roman Polanski sidder på den blodige gårdsplads uden for sit hus efter Manson-familiens drab på hans kone Sharon Tate og flere venner. På døren er der skrevet SVIN.
OVER TIL HØJRE Instruktør Roman Polanski sidder på den blodige gårdsplads uden for sit hus efter Manson-familiens drab på hans kone Sharon Tate og flere venner. På døren er der skrevet SVIN.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark