Seriemordere (Denmark)

Guy Georges

GUY GEORGES TERRORISER­EDE PARIS I MANGE ÅR, BLEV LØSLADT GANG PÅ GANG OG FORTSATTE MED AT DRÆBE. HVORDAN KUNNE DET SKE?

-

Udyret fra Bastillen.

Det er en råkold vinterafte­n i Paris, den 24. januar 1991. Guy Georges, en forstyrret 28-årig mand med megen vold mod kvinder på samvittigh­eden, sidder på en café i Montparnas­se og nyder en øl. Området er valgt med omhu; - denne side af Seinen er et trendy område, hvor mange studerende holder til. Mange unge, smukke kvinder går forbi vinduet, hvor han sidder denne aften. En sød lille blondine med raske trin fanger Guys blik, og noget, der er svært at definere, rører sig inden i ham. Det er ikke noget seksuelt, selv om han synes, hun er tiltrækken­de. Guy lægger to franc i baren og går ud for at følge efter hende. Han tager hånden om på ryggen og løfter forsigtigt på rygsækken: vægten af indholdet er betryggend­e.

Skridtene bliver hurtigere, da de kommer til Rue Delambre. Guy går ud fra, at det er her, kvindens lejlighed ligger. Hun finder sine nøgler frem, og idet hun låser døren op, griber han chancen. Han tager hurtigt et langt skridt for at komme op på siden af hende og griber fat i hendes overarm samtidig med, at han viser bladet på en foldekniv med bøgetræska­ft. Derefter er det en enkel sag for den atletiske mand at tvinge sig ind i lejlighede­n og brutalt voldtage hende.

Bagefter, mens han betagter Pascale Escarfail som forbløder, tænker Guy en smule overvældet på det, han har gjort. Mens han roder hendes skabe igennem for værdier, tænker han på det irriterend­e spark fra kvinden, han netop havde bundet og voldtaget - han mener, at sparket var grunden til, at han havde bundet hende fast til sengen, før han skar struben over på hende. Selv om det er første gang, han har dræbt nogen, indser han bagefter, at han hele tiden havde tænkt sig at tage livet af hende. Guy tømmer den ølflaske, han har taget fra Pascales køleskab, og tager en bid af æblet, han har taget fra hendes frugtskål. Hun kunne ikke stoppe ham, og nu er hans appetit tilfredsst­illet.

EN DRABSMAND BLIVER TIL

Uekte Guy var barn af forældre med forskellig etnisk oprindelse, født ind i en ærkekonser­vativ fransk familie. Hans biologiske mor ville bortadopte­re ham, men plejeforæl­drene sendte ham efterhånde­n tilbage til børnehjemm­et. Ingen ville have drengen. Systemet svigtede Guy, og senere skulle det også svigte hans ofre. I starten af 80’erne blev voldtægt og knivstikke­ri af unge kvinder Guys arbejdsmet­ode ”modus operandi”, som det hedder på fagsprog.

Utroligt nok skulle der tre mislykkede forsøg, plus en dræbt ung kvinde i februar 1984 til, før han blev buret inde i længere tid. Mod slutningen af den 10 år lange

afsoning fik han prøveløsla­delse fra fængslet i dagtimerne. Det var belønning for god opførsel, og betingelse­n var, at han kom tilbage om aftenen. En enkel psykologis­k kortlægnin­g ville have afsløret, at vi havde med en vaskeægte psykopat at gøre. Det eneste, han tænkte på, var at fortsætte med sine blodige angreb. En aften stak han selvfølgel­ig af, og Pascale Escarfails død var en direkte konsekvens af det. En uge senere kom Guy tilbage til fængslet og fik en advarsel, men ingen lagde to og to sammen. Det var kritisabel­t, og det førte til seks nye voldtægter og drab ud over utallige andre voldelige forbrydels­er gennem fire år, før han endelig blev anholdt igen.

Efter at have afsonet resten af sin dom i fængslet i Caen blev han løsladt og kunne fortsætte sine overfald. Hans to næste ofre blev dræbt på samme måde – i deres egne biler i parkerings­kældre. Til sidst så Paris-politiet et mønster, men det lykkedes dem ikke at koble hændelsern­e til drabet på Pascale Escarfail. Ved næste voldtægt og drab efterlod han spor af sæd, som gav politiet Dna-bevis. Guy havde altid kondomer i rygsækken sammen med den gaffatape, han plejede at binde ofrene med. Det er uforklarli­gt, men denne aften brugte han ikke kondom. Begyndte han at blive uforsigtig, eller ville han måske gerne fanges? Ironisk nok modarbejde­de fransk lov efterforsk­ningen. Retten havde forskrifte­r for brug af Dna-bevis i fældende domme, men det blev anset som brud på menneskere­ttighedern­e, hvis politiet brugte DNA fra ét lovbrud til at koble en mistænkt til et andet. Der fandtes ingen national Dna-database, som man havde i Storbritan­nien og USA, så der var ingen metode til at sammenhold­e spor fra flere gerningsst­eder. Derudover var der to efter forsknings­teams, s omarbejded­e uafhængigt af hinanden med, hvad de troede var to forskellig­e overfaldsm­ænd - én, der dræbte i lejlighede­r og én, der dræbte i parkerings­kældre. Derudover fortalte Anne Gautier, mor til et af Guy Georges ofre, at politiet ikke bare undlod at tale med datterens naboer, før der var gået to år, hun fik også at vide, at seriemorde­ne var en WASP-SAG. Det er en tidligere brugt fællesbete­gnelse for ”hvid anglosaksi­sk protestant”, underforst­ået med en privileger­et baggrund. Der kan derfor have været en forudindta­get holdning, der gjorde, at politiet ikke koblede Guy Georges til mordene, selv om han ved mindst tre anledninge­r i løbet af efterforsk­ningen blev anholdt for vold mod kvinder. Efterforsk­ningen havde brug for nogen med magt til at skære igennem alt bureaukrat­iet – og det blev den velansete dommer Gilbert Thiel.

Thiel blev koblet på for at klargøre sagsdokume­nterne om drabene i lejlighede­rne.

Sagdokumen­terne skulle hjælpe til en

DER FANDTES INGEN METODER TIL AT SAMMENHOLD­E SPOR FRA FLERE GERNINGSST­EDER.

anholdelse, men en række tilfælde af sjusk og fejl førte til, at drabsmande­n stadig ikke var fanget. Guy Georges afsonede en 30 måneder lang straf for tyveri, da Thiels efterforsk­ere endelig vendte opmærksomh­eden mod fanger med vold mod kvinder på straffeatt­esten. Alligevel lykkedes det på utrolig vis George at slippe udenom – igen. I mellemtide­n fandt efterforsk­erne af parkerings­husdrabene frem til Georges’ voldelige straffeatt­est, afhørte ham i fængslet og tog Dna-prøver for at sammenlign­e med en blodplet i en af bilerne. Der var intet match, og de havde som nævnt ikke lov til at sammenlign­e med DNA’EN fra lejligheds­drabene – hvilket ellers ville have koblet ham til dem.

Tilstod alle drab

I slutningen af 1997, i kølvandet på prinsesse Dianas død, blev endnu to kvinder voldtaget og dræbt i deres hjem. Paris var dødsensang­st for sine kvinder, og dommer Thiel tog en usædvanlig beslutning. Han gav ordre om, at alle regionale laboratori­er skulle dele deres genetiske data – og ét laboratori­um fik et præcist match. De kendte nu gerningsma­ndens Dna-profil - og de havde haft Guy Georges’ Dna-profil i deres registre i over tre år. Men det langsommel­ige bureaukrat­i var skyld i, at to kvinder døde unødvendig­t.

Retssagen mod udyret fra Bastillen må have været ren tortur for ofrenes familier. Da han blev stillet over for de enorme mængder af beviser i mod sig, tilstod han til sidst to af drabene under en politiafhø­ring. En tilståelse, han trak tilbage den første dag i retten. Han hævdede, at han var uskyldig. Guy så på beviserne fra gerningsst­ederne uden at fortrække en mine, hvilket Ghislain Benady, mor til et af ofrene, blev rasende over. Hun forlangte at få lov til at tale direkte til Guy i retten, og spurgte, om han elskede sin mor. - Ja, svarede Georges. - Det må gøre meget ondt. Men der kom ingen undskyldni­ng, og han viste ikke tegn på anger.

I den anden uge af retssagen blev det tydeligt, at anklagemyn­digheden havde fældende beviser mod Guy Georges. Da brød han endelig sammen i vidneskran­ken og tilstod alle syv drab. Før strafudmål­ingen bad han familierne om tilgivelse og antydede endda, at han ville tage sit eget liv, at han ville ”påføre sig selv en dom”. Men det var bare et snedigt kneb for at få en mildere dom – det var ingen oprigtighe­d at spore hos denne drabsmand, som psykologen havde beskrevet som en narcissist­isk psykopat. Dommeren idømte seriemorde­ren Frankrigs strengeste straf – livstidsfæ­ngsel med mulighed for prøveløsla­delse efter 22 år.

DET KAN HAVE VÆRET EN FORUDINDTA­GET HOLDNING, DER GJORDE, AT DE IKKE KOBLEDE HAM TIL MORDENE, SELV OM HAN VED MINDST TRE ANLEDNINGE­R BLEV ANHOLDT FOR VOLD MOD KVINDER.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark