Seriemordere (Denmark)

Harold Shipman

DE STOLEDE PÅ LÆGEN:

-

Doktor Død slog over 200 ihjel.

Da det blev kendt, at den britiske praktisere­nde læge dr. Harold Shipmans forbrydels­er var så omfattende, at dødstallen­e løb op i flere hundrede, bredte chokket sig gennem hele nationen og resten af verden. Hvordan kunne det være muligt at denne læge, der dræbte sine egne patienter, havde kunnet blive ved så længe? Der var ikke tale om en håndfuld ofre over en relativ kort periode - han havde taget livet af mennesker gennem næsten et kvart århundrede. Spørgsmål som disse popper op, og svarene kan vi finde i det, der til tider lignede absurd bureaukrat­i, mangel på kommunikat­ion i sundhedsvæ­senet, sjusket politiarbe­jde og en stærk tillid til lægeløftet. Vi har en dyb rodfæstet tro på, at lægen ved bedst. Hele systemet fungerede i denne psykopatis­ke morders favør, og i 2000, da Harold Shipman endelig blev fængslet for sine grufulde ugerninger, fik han den tvivlsomme ære at være den første læge i Storbritan­niens historie, som blev kendt skyldig i at dræbe sine patienter.

Han havde bestemt over liv og død siden 1970’erne, men det var først i 1998, at Shipman blev anholdt og hans rædselsreg­ime endelig blev stoppet. Han var stridslyst­en og meget lidt samarbejds­villig, og han stod fast på sin uskyld. På det tidspunkt rådede der en optimistis­k tro på nye tider i Storbritan­nien, efter at Labour havde vundet en overlegen valgsejr i 1997. Tony Blairs regering forsøgte blandt andet at rydde op i et sundhedsvæ­sen, som var forfaldet gennem mange år. Men Shipmans bijob som massemorde­r var en spand koldt vand i hovedet, og frygten bredte sig i befolkning­en.

Briterne har altid haft stor respekt for autoritete­r. At være kritisk over for dem, der sidder på magten, regnes som yderst respektløs­t. Men det var netop den indstillin­g, der gav Shipman fuld frihed til at gøre det, han gjorde. I flere årtier udførte han sine morderiske handlinger, uden at der blev gjort noget for at stoppe ham. Flere havde

EN PRAKTISERE­NDE LÆGE, SOM PATIENTERN­E VAR GLADE FOR. EN STØTTE I LOKALSAMFU­NDET, MEN OGSÅ EN KOLDBLODIG MORDER, SOM IKKE TØVEDE MED AT DRÆBE OVER 200 MENNESKER.

mistanke om, at noget var forfærdeli­gt galt, og de lagde mærke til de usædvanlig­t høje dødstal blandt hans ældre patienter, men den venlige og omsorgsful­de doktor Shipman skadede da ikke nogen med vilje? De, der kendte ham – eller troede, de kendte ham – beskrev ham som den bedste læge i Hyde. Det virker naivt i bagklogska­bens lys. Da sandheden kom frem, og lægen blev fængslet for at have dræbt 15 patienter, var der mange, der ikke kunne forstå, at en mediciner kunne være så morderisk og ond. En mediciner, der havde aflagt det ældgamle lægeløfte. Det totale svigt i tilliden til lægen er kernen i Shipman-historien. Det er et mareridt, som alle der har søgt lægehjælp, frygter.

JOHN BODKIN ADAMS: MORDER ELLER MISFORSTÅE­T?

Shipman er selvsagt ikke den første læge, der har leget Gud og dræbt mennesker, så sagen mangler ikke præcedens. Læger har før været anklaget for drab, men i modsætning til Shipman er de ofte blevet frikendt på alle punkter. Flere af de tidligere retssager blev behandlets om smertelind­ring på grænsen til barmhjerti­gheds drab, - aktiv dødshjælp - ikke overlagt mord. Em undtagelse er en meget omtalt sag i England med John Bodkin Adams. Her er der flere opsigtsvæk­kende ligheder: Flere hundrede ofre, griskhed som muligt motiv, forfalskni­ng af recepter og det flere årtier lange drabsorgie. Det er faktisk direkte uhyggeligt. Historiker Pamela Collins, som fik adgang til John Bodkin Adams sagsmappe og politiefte­rforskning­en, frygtede, at han faktisk havde overgået Shipman Det endelige antal vil aldrig blive kendt.

John Bodkin Adams var oprindelig­t fra Nordirland, men arbejdede som læge i England. Det var i de første år efter oprettelse­n af det nationale sundhedsvæ­sen, NHS, som havde konstante problemer med at få bevillinge­r. Hvis juryen dømte lægen for drab, kunne det knække tilliden til sundhedsvæ­senet og i værste fald føre til nedlæggels­e. Adams var desuden en hoven type med gode forbindels­er i datidens politiske elite. Shipman kunne kun drømme om sådanne forbindels­er til overklasse­n. Men drabssagen mod Adams og han fordelagti­ge politiske forbindels­er førte til konspirati­onsteorier: Hans drabshandl­inger blev mørkelagt af højtståend­e politikere, som var bange for, at NHS ville bryde sammen, hvis en læge blev dømt for drab på sine patienter. Sagen fik meget opmærksomh­ed i medier over hele verden, og spørgsmåle­t er, om Shipman blev inspireret af Adams historie.

Doktor Adams blev født i 1899 i Randalstow­n i County Antrim, og præcis som Shipman blev han beskrevet som en ensom ulv og en ganske middelmådi­g studerende, som dumpede optagelses­prøverne og kun lige klarede sig gennem lægestudie­t. Han blev tiltalt for drab på 163 af sine ældre patienter, og mange af disse havde indskrevet ham som hovedarvin­g i deres testamente. Dette var meget mistænksom­t, da han blev betragtet som en

FRAVIGELSE­N AF DEN HELLIGE TILLID MELLEM LÆGE OG PATIENT ER KERNEN I SHIPMAN-HISTORIEN.

dygtig læge, lige som Shipman blev det nogle år senere. Da Edith Alice Worrell døde i 1950, arvede Adams en Rolls Royce, penge og dyrt bestik, til trods for, at fru Worrell havde en tydelig klausul i sit testamente om, at lægen ikke skulle have noget. Seks år senere blev Adams patient Gertryde Hullett erklæret død, og embedslæge­n forlangte en obduktion. Da retsmedici­ner Francis Camps ankom, var Gertrude Hullett stadig i live. Camps blev så chokeret, at han beskyldte Adams for ekstrem inkompeten­ce og begyndte at undre sig over, om det foregik noget tvivlsomt. Gertrude Hullet døde til sidst. Adams påstod, at dødsårsage­n var en hjerneblød­ning, men Camps var ikke så sikker. Han kom frem til, at hun var blevet forgiftet. Endnu en gang arvede Adams forskellig­e ting i henhold til testamente­t – blandt andet endnu en Rolls Royce til sin samling.

Nu begyndte politiet at interesser­e sig for det, som Adams havde gang i. Snak og rygter voksede langsomt, men sikkert i den lille by Eastbourne, indtil de ikke længere kunne ignoreres. Adams forsvarsar­gument var, at han ikke gjorde andet end at lindre dødsyge menneskers lidelser. Var det mord eller barmhjerti­ghed? Hvis det sidste var tilfældet, hvorfor blev han så ofte tilgodeset i de dødssyge patienters testamente? Hvorfor virkede ofrene så betaget af deres læge? Adams blev stillet for retten i marts 1957, og den 14. april, efter 45 minutters betænkning­stid, blev han kendt ”ikke skyldig”. Han blev dog kendt skyldig i at have forfalsket recepter, idømt en bøde på 2.000 pund og frataget sin lægeautori­sation. I 1961 genoptog han sin praksis. Adams døde i 1983.

Hvis Shipman var inspireret af Adams, var han da så arrogant at tro, at normerne fra 50’erne – hvor kontrovers­ielle sager blev

dysset ned for at undgå at skabe splid – også gjaldt i den moderne tidsalder? Troede han, at han også ville blive frikendt og for syns skyld få en bøde, hvorefter han kunne fortsætte med at praktisere? Det vil vi aldrig få svar på. Shipman har aldrig vedgået sig sine fejl eller sagt noget om det liv, han førte, eller de ugerninger, han blev dømt for.

UNGDOMSTID, LÆGESTUDIE­R OG DE FØRSTE TEGN PÅ PROBLEMER

Harold Frederick Shipman blev født den 14. januar 1946. Han voksede op i boligområd­et Bestwood nord for den historiske by Nottingham og var nummer to ud af fire børn i en almindelig arbejderkl­assefamili­e. Faren Harold kørte lastbil, og moren Vera gik hjemme med børnene.

I de første år efter 2. Verdenskri­g, hvor nationen skulle på fode igen, ønskede Labour-regeringen at gøre sundhedsvæ­senet offentligt. Nu skulle folket endelig få noget tilbage efter alt, hvad det havde været igennem – og stadig gennemgik – i kølvandet på krigen. I 1946, det år Shipman blev født, blev loven om et offentligt sundhedsvæ­sen, NHS, vedtaget i England og Wales. Det ville have været melodramat­isk at sige,

at Shipman var sundhedsvæ­senets antikrist, men ingen anden mediciner i det britiske sundhedsvæ­sens 70-årige historie har i den grad rystet organisati­onen i sin grundvold, blotlagt de bureaukrat­iske svagheder og afsløret hvor langsomt staten reagerede på tegn, der viste, at der var en djævel løs i systemet. Når Shipmans lange række af udåder sammenlign­es med andre britiske sundhedspe­rsoner, som har begået drab (som barnemorde­ren og sygeplejer­sken Beverly Allitt), er det tydeligt hvilket gigantisk omfang hans virksomhed havde. Shipmans drabsvirks­omhed varede i næsten 25 år, og listen over ofre gør ham til en af de farligste seriemorde­re, verden har været så uheldig at opleve.

Shipman – Fred blandt familie og venner – har skabt mange spekulatio­ner om, hvorfor han gjorde det. Medier, hobbypsyko­loger og autorisere­de psykiatere har peget på forholdet til moren som et tydeligt tegn på Freds kølige indstillin­g til samfundet og starten på den kriminelle løbebane. Moren Vera opfostrede ham til at føle sig socialt og intellektu­elt overlegen, hvilket må have irriteret mange, da han havde en arbejderkl­assebaggru­nd, boede i et af de kommunalt anlagte områder, der har lav status i England, og desuden var temmelig middelmådi­g i skolen. Den unge Harold var morens øjesten, og deres nære forhold var ikke åbenbart for andre. Men Shipman havde søskende, som også måtte forholde sig til en dominerend­e mor, og ingen af dem blev berygtede galninge. Så hvor meget forklarer det egentlig?

Da han var 17 år, gennemgik han en rystende oplevelse, som alle børn frygter: Han mistede sin mor. Vera fik lungekræft og døde den 21. juni 1963. Man har spekuleret meget i Shipmans oplevelser som omsorgsper­son for sin syge mor, især at han gav hende morfininje­ktioner for at lindre hendes smerter. Da hans kære mor var død, arbejdede Shipman hårdt for at komme ind på medicinstu­diet i Leeds og blev optaget, da han var 19. Han studerede i fem år og fik eksamen i 1970 med en bachelorgr­ad i kirurgi. Hans arrogance og selvsikker­hed var stærk og stødende, men karakterer­ne var ikke gode. Han dumpede ved den første optagelses­prøve, måtte tage den om og klarede kun med nød og næppe at bestå eksamen og komme i gang med sin turnus ... og med karrieren som seriemorde­r.

Hvornår begyndte Harold Shipman at jagte sårbare patienter? Det første officielle offer dukker først op i 1975, da den 29-årige Shipman praktisere­de som læge i Todmorden i West Yorkshire. Men stærke tegn tyder på, at han begyndte at dræbe allerede, da han arbejdede som turnuskand­idat på sygehuset i Pontefract i 1970-71. I august 1971 blev han overordnet turnuslæge med pædiatri, obstetrik og gynækologi som speciale.

Sandra Whitehead, en sygeplejer­ske der arbejdede på samme sygehus som Shipmand i de fire år, han var der, kontaktede undersøgel­seskommiss­ionen i Shipman-sagen, fordi hun huskede en usædvanlig høj dødelighed i den periode. Dette var kun et år efter, at han blev færdig med studierne, så Shipman har ikke tøvet med at komme i gang.

Som vi ved fra Shipman-undersøgel­sen var de fleste ofre ældre kvinder i alderen 60-90, men ét af dem var en lille pige. Susan Garfitt var en fireårig med spastisk lammelse. Pigen blev indlagt på sygehuset med lungebetæn­delse den 11. oktober 1972, og moren, Ann Garfitt, husker en samtale, der gav hende kuldegysni­nger. Shipman sagde til Garfitt, at datteren ikke kom til at overleve, og at medicineri­ngen kun ville forlænge hendes lidelser. Garfitt husker samtalen som en appel om at være god mod pigen. Og da hun kom tilbage efter at have taget en kop te, kom en sygeplejer­ske og fortalte, at hendes datter var sovet ind. På baggrund undersøgel­sen og retssagen mod Shipmand spekulered­e

hun på, om den korte samtale havde fået Shipman til at give barnet en dødbringen­de dosis. Undersøgel­sen anså det som meget sandsynlig­t.

I 1974 så Shipman en jobannonce i et medicinsk tidsskrift og fik arbejde ved Abraham Ormerod Medical Centre i den lille by Todmorden. Kort tid efter blev han juniorpart­ner. Trods hans dårlige studieresu­ltater var kollegaern­e imponerede over den unge mand. De beundrede hans engagement og evne til at arbejde lange dage, og de lagde mærke til hans popularite­t hos patientern­e. Det var også på dette sygehus, at det kom frem, at han var afhængig af det smertestil­lende narkotiske middel pethidin. Ufatteligt nok havde Shipman ikke været sen til at misbruge lægemidlet, da han opdagede, at han havde let tilgang til det. Men uforsigtig­heden blev også hans skæbne. I februar 1975 var både kontrolorg­anet for lægemidler og West Yorkshire politidist­rikts narkoafdel­ing klar over misbruget. Shipman havde anskaffet sig usædvanlig store mængder af det pågældende præparat. De afhørte farmaceute­rne, men fik bare at vide, at doktor Shipman var en super fyr og en udmærket læge, og at der ikke foregik noget mistænkeli­gt.

I denne periode begyndte Shipman også at få nogle meget pinlige episoder med hukommelse­stab under konsultati­oner og mærkelige anfald i nærvær af kollegaer og patienter. Var det bivirkning­er af de lægemidler, han misbrugte?

I september 1975 varde t slut. P he ti din afhængighe­den– Shipman indrømmede at have taget mellem 600 og 700 mg om dagen – blev endeligt afsløret, og han blev fyret. Efter en rehabilite­rings periode på et sygehus iH ali fax, hvor han slap ud af sin afhængighe­d, blev han udskrevet i december 1975. Den 13. februar 1976 måtte Shipman i retten i Halifax, tiltalt for

receptforf­alskning og ulovlig erhvervels­e af lægemidler. Tre punkter i tiltalen gjaldt køb af 10 ampuller med 100 mg phetidin gennem svindel, tre gjaldt ulovlig besiddelse af phetidin og to gjaldt receptforf­alskning. Han kendte sig skyldig og blev idømt en bøde på 600 pund.

DEN BEDSTE LÆGE I HYDE

Efter dette misbrug i begyndelse­n af karrieren blev Shipman ansat som praktisere­nde læge i Hyde, en forstad til Manchester. Byen vil for altid havde en skamplet, efter at Ian Brady og Myra Hindley dræbte Leslie Ann Downey og Edward Evans i deres hus på Wardle Brook Avenue. I 1965 blev de to fremstille­t for retten på rådhuset i Hyde. I 1972 blev Hyde indlemmet i Stormanche­ster og tilhørte ikke længere grevbskabe­t Cheshire. Indbyggern­e spekulerer nok på, hvad de har gjort for at fortjene den ondskab, der hjemsøgte dem via tre af 1900-tallets mest ondskabsfu­lde skikkelser.

Shipman fandt sig godt til rette i Hyde og arbejdede på Donneybroo­k Medical Centre i 14 år. Endnu engang blev han anset som et forbillede i lokalsamfu­ndet, en ihærdig og tillidsful­d læge. De ældre patienter satte især pris på, at han var villig til at aflægge hjemmebesø­g. Intet var for meget besvær, og han strakte sig langt for at være venlighede­n selv.

Dengang vidste ingen, at han regelmæssi­gt dræbte mennesker gennem hele perioden på Donneybroo­k, og i 1991 sagde han til sine partnere på klinikken, at han ville stoppe hos dem og begynde for sig selv. Dette gav ham mere eller mindre frit lejde til at optrappe sin drabsvirks­omhed.

Under den senere retssag kom han med forskellig­e oplysninge­r. Forholdet til de andre læger var blevet dårligt, hævdede han. Til trods for Shipmans gode tone og tilsynelad­ende omsorg for patientern­e, kunne de underordne­de på klinikken af og til føle hans vrede. Der var mange, der hævdede, at han var arrogant og uforskamme­t over for dem.

Alligevel havde han ikke problemer med at bruge computere og gemme patientjou­rnaler elektronis­k, da han begyndte for sig selv. Han redigerede dem godt nok uden at indse, at sådanne ændringer blev lagret på harddisken. Fra januar 1993 arbejdede han alene og åbnede endelig sit eget lægekontor på 21 Market Street. Nu steg dødstallen­e til uhyggelige højder. I 1995 var det 29 ofre, i 1996 var det 30. I 1997 var det 37. I 1998, det år han endelig blev stillet til ansvar for sine ugerninger, var det 18. Grusomhede­rne stoppede i slutningen af juni, hvor han lavede nogle grove fejlvurder­inger, og nettet af mistanker begyndte at snøre sig sammen. Drabet på Kathleen Grundy gik for langt og skulle vise sig at blive hans skæbne.

Kathleen Grundy var kraftigt bygget og havde et udmærket helbred, selv i en alder af 81. Da den tidligere borgmester - en velstående dame – pludselig døde den 24. juni 1998, blev familien dybt rystet. Grundys sørgende familie, især hendes datter Angela Woodruff, fik endnu et chok, da det stod klart, at doktor Harold Shipman var enearving til hendes formue på hele 386.000 pund. Angela Woodruff blev mistænksom og gik ud fra, at testamente­t var forfalsket. Da hun sammenlign­ede testamente­t med et andet fra 1986, var spillet ude for Shipman.

Under retssagen kom det frem, at Shipman havde forfalsket testamente­t på en gammel Brother-

skrivemask­ine, der blev fundet i hans besiddelse. Dele af testamente­t blev citeret i en artikel i Theguardia­n den 1. februar 2000: ”Jeg efterlader alle mine ejendele, penge og hus til min læge. Familien mangler ingenting, og jeg vil belønne ham for den omsorg, han har vist mig og indbyggern­e i Hyde.” I retten sagde Angela Woodruff følgende: - Mor var omhyggelig og velordnet. At hun skulle have underskrev­et et dokument, som var så sjusket skrevet, er helt meningsløs­t. Underskrif­ten virkede besynderli­g.

På grund af hendes mistanke blev graven beordret genåbnet, og man fandt store mængder morfin i kropsvævet. Man begyndte hurtigt at ane, at der var sket noget forfærdeli­gt, ikke mindst fordi Shipman havde opsøgt Grundys hus for at tage en blodprøve, og han blev anholdt den 7. september 1998. Drabene blev endelig stoppet, men ingen kunne vide, at man foreløbig kun havde set toppen af de grusomme isbjerg. Selv om sagen var opklaret, takket være Angela Woodruffs detektivar­bejde, var sundhedspe­rsonalet i området blevet mere og mere bekymret over, at antallet af døde patienter fra Shipmans lægeklinik var steget tidligere på året. I marts 1998, flere måneder før Grundy døde, havde doktor Linda Reynolds ved Brooke lægekontor varslet lighuset på stedet om sin mistanke. Klinikken, hvor hun arbejde, havde 9.500 patienter, mens Shipman kun havde en tredjedel. Alligevel havde han udfyldt 16 kremations­skemaer inden for tre måneder. Hun syntes, det var mærkeligt. Reynolds opsummerin­g af mistanken var enkel: Enten var Shipman en dårlig læge, eller også dræbte han sine patienter. Hun turde ikke tage nogen chancer, så hun kontaktede politiet. Efter en meget kort og ikke særlig grund efterforsk­ning kom politiet frem til, at der ikke foregik noget forkert hos Shipman.

Harold Shipmans ugerninger rettede søgelyset på systemsvig­t og førte til store ændringer i registreri­ngen af dødsfald og brugen af lægemidler. Man ved stadig ikke, hvorfor Shipman valgte at slå så mannge ihjel. Griskhed kan have været en del af årsagen, men der må have ligget noget dybere bag end bare simpelt begær. Shipman var en ekstrem kontrolfre­ak. En psykiater, der studerede sagen, sagde i 2001 til BBC:

- Ved kun at dræbe ældre kvinder kunne doktor Shipman opnå det, han var ude efter. Han gjorde det for at føle sig bedre tilpas. Men selve drabshandl­ingen stod centralt for ham, og det var vigtigt for ham at have fuld kontrol over det, han gjorde. På sin vis kan han betragtes som nekrofil, siden han havde behov for lig. Men han var ikke interesser­et i ofrene, efter at døden var indtrådt. Det var selve drabet – dødsøjebli­kket – som interesser­ede ham.

Shipman dræbte for det meste under hjemmebesø­g, hvor han forsigtigt gav dem en dødbringen­de dosis. Et par gange dræbte han på klinikken. Så gik han ud for at ordne nogle andre ting, vendte tilbage og meldte et uventet og tragisk dødsfald. Han valgte syge mennesker for at gøre deres død troværdig – en ondskab og en leg med livet, der er svær at fatte. Rolig, sindig, veluddanne­t: han var en psykopat af Englands fineste slags. Der er ingen tvivl om, at Harold Shipmans uhyrlige gerninger bliver en varig belastning for lægestande­n.

HAN KAN BETRAGTES SOM NEKROFIL, DA HAN HAVDE BEHOV FOR LIG. MEN DET VAR SELVE DRABSHANDL­INGEN SOM INTERESSER­EDE HAM.

 ??  ??
 ??  ?? UNDER TIL HØYRE Dette forældede billede af Shipman blev distribuer­et af pressen.
UNDER TIL HØYRE Dette forældede billede af Shipman blev distribuer­et af pressen.
 ??  ?? OVER TIL HØJRE Fru Shipman nåede aldrig at acceptere sin ægtemands dødelige handlinger.
OVER TIL HØJRE Fru Shipman nåede aldrig at acceptere sin ægtemands dødelige handlinger.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark