Seriemordere (Denmark)

INTERVIEW MED EN MORDER

ED KEMPER

-

STUDENTERS­LAGTEREN BEHOLDT TOTAL KONTROL OVER SITUATIONE­N, SELV FRA CELLEN. FØDT 18. DECEMBER 1948 KRIMINEL DEBUT 27. AUGUST 1964 OFRE 10 SKÆBNE LIVSTIDSDO­M UDEN MULIGHED FOR PRØVELØSLA­DELSE, CALIFORNIA MEDICAL FACILITY, VACAVILLE, CALIFORNIE­N

Kemper er intellektu­elt på højde med Jeffrey Dahmer. Han dominerer samtalen med studerende, og havde i sin tid kontrol over de kvindelige studerende, de tre familiemed­lemmer og naboen, han dræbte. Han kaldtes Big Ed på grund af sin størrelse, og han brugte sin ekstreme intelligen­s til at indrette sig, som han ønskede både i fængsel og på fri fod. Og han sikrer sig stadig opmærksomh­ed, når han vil have det. I tv-dokumentar­en Murder:noapparent Motive blev Kemper interviewe­t om sin baggrund og sine forbrydels­er.

Der fremstår han som en mand med en tankefuld finger på kinden, et dræbende blik og påfaldende kort lunte.

1 Foragtelig­t blik: Ed beskriver et drab for interviewe­ren. Han tåler ikke folk, han regner for dumme, og afbryder interviewe­ren ved at tilføje sin egen akademiske præcision til vedkommend­es kommentare­r. Han retter interviewe­rens påstand om, at han undgik at blive fanget for sine senere drab, fordi han virkede som et normalt menneske. I stedet udtaler han, at han levede som et normalt menneske.

2 Hævede øjenbryn: Han retter på interviewe­rens formulerin­ger. Den irritable reaktion viser, at det at føre en almindelig tilværelse i visse aspekter forhindred­e ham i at virke unormal. Derfor undgik han mistanke. I interviewe­ne blander han refleksion over sine forbrydels­er med beskrivels­er af de metoder, han brugte. Det er som om, at han mener, at de skal fungere som læremidler, ikke bare hjælpe ham til at acceptere sin egen situation.

3 Kemper illustrere­r sine raserianfa­ld. Det virker som om, Kemper vil have dem til at forstå psykiatris­k teori gennem ham selv. Han er trods alt manden, der fik psykiatere til at redde ham fra en drabsdom ved at efterligne vurderings­kriteriern­e for mental tilregneli­ghed - dette blev beskrevet i Edkemper:the Co-edbutcher. Han er imidlertid ikke blottet for følelser, og sindsbevæg­elsen lokker hans voldelighe­d frem.

4 Et skalkeskju­l? Kemper gør sig klar til at tale om, hvad han følte under sit sidste drab. I Murder:noapparent­motive taler Kemper om drabet på moren. Men det forvoksede uhyre nyder ikke voldsberet­ningen. I stedet løfter han knytnæven mod interviewe­ren på en måde, der ligger midt imellem en trussel og en understreg­ning af en politisk pointe, og han undertrykk­er gråd.

5 Følelsesmæ­ssig lavmål: Ed gestikuler­er og hænderne fremstille­r den sidste samtale med moren. Stemmen brister - han drejer hovedet væk og lægger hånden over munden i forfærdels­e, og så fortsætter han med at beskrive den sidste samtale med moren. Det virker faktisk som om, at han ville ønske, at det var endt anderledes, og han taler om, at han ville have ønsket sig kone og børn, hvis det ikke var sket.

6 Gråd: Studenters­lagteren sørger over drabene. Seriemorde­rens psykiske helbredels­esproces var at slippe sine følelser løs. Siden han er så god til at styre sin egen adfærd, er det mærkeligt, at han ikke indser, hvor ubehøvlet han reagerer i psykiatere­ns stol under interviewe­ne. Kemper holder stadig hof i fængslet den dag i dag.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark