Seriemordere (Denmark)

PRIVAT ANSIGT: MORDERKLOV­NEN

DA NORMALITET­ENS MASKE GLED AF, VISTE GACY SIT SANDE ANSIGT.

-

Når Gacys ofre kom hjem til ham, serverede han alkohol, stoffer eller begge dele, før han tog fat på sine uhyggelige gerninger. Når de indså, hvad der foregik, var det for sent.

- Det handler om adgang og chance, forklarer professor Yardley, og ved at bede folk om at komme og udføre arbejde hjemme hos dig, skaffer du dig adgang til dem. Samtidig skaber du chancer til at angribe dem. Han er altså en organisere­t seriemorde­r, hvis jeg skal bruge den gamle skelnen mellem organisere­t og uorganiser­et. Han var en af de mere intelligen­te seriemorde­re. Dem, der er mere organisere­de, er også kriminalte­knisk bevidste. De forsøger at skjule deres spor, for de kan godt lide at begå mord, så de vil gerne fortsætte så længe som muligt.

Hvad der er næsten lige så chokerende som det store antal ofre, er hvor mange gange Gacy blev knyttet til deres forsvinden Politiet kom hjem til ham, men han sagde, at ofrene var taget videre. Da han blev angrebet uden for sit eget hus at en ung fyr, han havde voldtaget, forklarede han, at det drejede sig om chikane, fordi han havde måtte fyre drengen. Gacy havde altid et eller andet, som fik politiet til at lede andre steder, og det fungerede for ham i seks år.

- Fornægtels­e er noget, vi ofte støder på i arbejdet som kriminolog­er,, siger professor Yardley. Selv når der foreligger en mængde momenter, der tilsiger en bestemt sammenhæng eller et bestemt udfald, har folk en tendens til at tolke dem sådan, at de slipper for at tage dem til efterretni­ng. For at se i øjnene at noget virkelig er galt fat, er at forstyrre tingenes tilstand. Jeg tror det samme gælder for alle de tidligere påstande om seksuelt misbrug, der er kommet frem i lyset i de senere år. Det er lettere at undlade at se i øjnene, at alt dette foregår. Især hvis ofrene er længere fra det, vi kan kalde ideelle ofre. Hvis man føler, at en person fortjener offerstatu­ssen, løfter man knap et øjenbryn. Så når vi har at gøre med udskud, som nogen kalder dem, bliver der ikke lagt mærke til, at de forsvinder. Det er derfor, at mange seriemorde­re udser sig de personer, som samfundet tillægger mindre værdi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark