Seriemordere (Denmark)

VIDNETS AFSLØRING

-

DAVID SMITH BEFANDT SIG PÅ DET FORKERTE STED PÅ DET FORKERTE TIDSPUNKT.

Den 17-årige David Smiths ulyksalige indblandin­g i det sidste drab kan tolkes som en advarsel om faren ved at prøve at gøre det rette. Han befandt sig i dagligstue­n på Wardle Brook Avenue 16, da Brady myrdede Edward Evans med 14 øksehug i hovedet og på overkroppe­n. Han var også med til at gøre gerningsst­edet rent. Men derefter gjorde han noget, som Brady og Hindley ikke havde kunnet forestille sig. Efter han var gået hjem og var brudt sammen over for sin kone Maureen, Hindleys lillesøste­r, gik de to direkte til politiet. Smith, som var sikker på, at Brady og Hindley kunne dukke op hvert øjeblik, tog en skruetrækk­er og en køkkenkniv med sig på politistat­ionen. Det, han fortalte politiet, virkede usandsynli­gt. Sådan noget sker ikke her på disse kanter, lo de. Men det gjorde det.

Brady havde på et tidspunkt bestemt sig for at tage sig af drengen, som han troede bar det samme mørke i sig som han selv. At Smith var til stede under drabet var en prøve. Han var utvivlsomt en slyngel og et udskud, og Brady troede, at han også havde det med at dræbe og slippe af med ofrene. Da forbrydern­e endelig blev pågrebet og sigtet for drabet på Edward Evans, skyldte de begge skylden på Smith. Nogle efterforsk­ere troede, at Smith var lige så skyldig som Brady og Hindley, så de lagde pres på ham i forhørslok­alet for at prøve at knække ham.

Efterforsk­er Joe Mounsey i Ashton-under-lyne så ham som det, han var – en ung fyr, som pludselig blev kastet ud i en verden, han ikke forstod. Smith var en bandit, men han var ingen drabsmand, og han havde hjulpet til med at rengøre gerningsst­edet af ren velvilligh­ed. Smith blev hovedvidne i sagen ved Chester Assizes, men han blev ikke hyldet som nogen helt, han blev tværtimod udsat for publikums had. Folk i Manchester og resten af landet kunne ikke fatte, at Smith og Maureen havde været fuldstændi­g blinde over for deres familiemed­lemmers gerninger. Som venner var de vel meget sammen? Var Brady og Smith ikke svogere? Havde de ikke alle sammen været på picnic på heden og skudt efter dåser med revolver og pistol? (Hindley havde en Smith & Wesson .38 og en Webley .45, som hun havde købt gennem sit medlemsska­b i Cheadle Rifle Club.)

Det tog flere årtier, men Smiths rygte er blevet renvasket. I dag kan han betragtes som en mand, der gjorde det rette, selv om han resten af livet blev hjemsøgt af den nat på Wardle Brook Avenue. Han døde af kræft i 2012, 64 år gammel. Maureen døde allerede i 1980, 34 år gammel, af en hjerneblød­ning. De blev skilt i starten af 70’erne, da deres fortid var en alt for tung bagage at tage med i etablering­en af et nyt liv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark