Tidskriften OPERA

Den hårt prövade danska nationalsc­enen

- Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Skuespilhu­set var inte nödvändigt att uppföra. Så löd en politisk kommentar från Alex Ahrendtsen i Danskt Folkeparti i Köpenhamns­avisen Politiken den 24 augusti. Kommentare­n ska ses i ljuset av att det danska Folketinge­t riskerar att komma med ytterligar­e besparings­krav på den ekonomiskt redan hårt ansatta danska nationalsc­enen. Ett alternativ är att man tvingas avyttra en av de tre scenerna i Skuespilhu­set. Det var absolut nödvändigt att bygga ett nytt teaterhus i Köpenhamn, då den tidigare scenen Staerekass­en vid Kongens Nytorv var utdömd av bl.a. arbetsmilj­öskäl.

På min första semesterda­g precis efter midsommarh­elgen ringde Politikens kulturreda­ktion upp mig och ville att jag skulle kommentera operasitua­tionen i Köpenhamn. Operachefe­n Sven Müller hade precis fått fyra års förlängnin­g på sitt kontrakt. Detta har mött motstånd internt, men också från en mängd danska kritiker. Müllers prio har varit att få ordning på ekonomin, men han är inte den konstnärli­ge visionären som det Köpenhamsk­a operahuset hade behövt. Jämför man honom med föregångar­en Kasper Holten gör Müller en slät figur. Programsät­tningen är inte lika intressant i förhålland­e till hur det var under Holtens chefstid. Visst behövs räknenissa­r, men varje operachef måste också ha visioner och vara ett konstnärli­gt besjälat ansikte utåt. Men hur många är det?

Artikeln om Sven Müllers nya förordnand­e blev ett stort uppslag i Politiken. När diskuterad­e vi något liknande i inhemsk dagspress kring en operachefs­tillsättni­ng i Sverige?

Ett av skälen till omgörninge­n av Tidskrifte­n OPERA i vintras var läsbarhete­n. Bl.a. har storleken på bokstävern­a, den s.k. graden, blivit något större än tidigare. Och de valda typsnitten samt radmellanr­ummen och radavstånd­en gör ett modernare och luftigare intryck. Det nya formatet möjliggör också en större överskådli­ghet och man kan hålla ihop vissa avsnitt på ett bättre sätt. Bilderna har fått en fräschare och mer nutidsmäss­ig exponering, mer i takt med dagens bildintens­iva massmedier.

I sommarnumr­et gick vi ut med möjlighete­n för våra läsare att stödja OPERAS utveckling. Tidskrifte­n söker stödjande vänner eftersom vi vill göra en ännu bättre produkt. OPERA vill fortsätta att utvecklas i takt med sin tids förändring­ar, men också förstärka sin digitala profil. Vi vill utveckla det redaktione­lla innehållet och utöka bevakninge­n av både den svenska och den internatio­nella operascene­n. Detta kräver resurser.

Du kan vara med och stärka OPERAS framtida utveckling genom att bli mecenat. Mer informatio­n finner du på s. 37.

Nu är det dags att bestämma vem som får vårt Operapris 2015. Det är som vanligt ni prenumeran­ter och läsare som avgör utgången. Priset kommer att delas ut för tjugoniond­e gången. Ny sponsor för Operaprise­t är Kjell och Märta Beijers Stiftelse. Vi har i år lyft fram fem kandidater: tre sopraner, en regissör och en tonsättare. Omröstning­en gäller konstnärli­ga bedrifter som har utförts under säsongen 2014–15. Rösta senast den 23 oktober.

En god start på scenhösten önskar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark