Tidskriften OPERA

DAVID RADOK, regissör

- Utmärkelse­r och priser till ... Svenska sångare utomlands ...

David Radok nomineras för sin regi till de båda enaktarna Riddar Blåskäggs borg och Erwartung på Göteborgso­peran.”radok som i sin enkelhet inte kan sägas vara annat än snillrik. Han vill förstärka och hitta ett fungerande samband mellan de två operorna. Radok gör här en tolkning och analys som är så förbluffan­de självklar. Han låter kvinnans monolog utspelas återhållet och nertonat och därför blir det så mycket starkare” (OPERA).

3mezzosopr­anen Katarina Karnéus som har tilldelats medaljen Litteris et Artibus för sina framståend­e konstnärli­ga insatser som sångerska. I våras var hon aktuell som Kvinnan i Arnold Schönbergs monodrama Erwartung på Göteborgso­peran. På samma scen väntar den här säsongen två nya roller för henne: Madame Sebastian i Hans Gefors Notorious, som får sin urpremiär den 19 september och drottning Gertrud i Ambroise Thomas grand opéra Hamlet, som äntligen får sin Sverigepre­miär den 9 april 2016.

Föreningen Svenska Tonsättare­s pris ”Musikens Möjliggöra­re” delades i mitten av juni ut till Vadstena-akademiens konstnärli­ge ledare och vd Nils Spangenber­g. Priset delas ut till en konsertarr­angör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik. Priset innebär att mottagaren får beställa ett musikverk till ett värde av 50 000 kronor. Priset instiftade­s 2010.

Nils Spangenber­g har varit konstnärli­g ledare sedan 2001 och verksamhet­schef sedan 2009 på Vadstena-akademien. I februari 2014 tilldelade­s han H.M. Konungens medalj i 8:e storleken för värdefulla insatser för svenskt musikliv.

Lasse Lönndahls resestipen­dium har delats ut i 35 år i samband med sångarens födelsedag i augusti, nu senast på Lisebergs Evert Taube-scen i Göteborg. Den 19 augusti fyllde Lönndahl 87 år. Stipendiet går till tre unga operasånga­re utbildade vid opera- eller musikhögsk­olorna i Stockholm, Göteborg eller Malmö samt till en musikalart­ist. I år gick det till sopranen Cornelia Beskow från Stockholm, sopranen Alexandra Hedin från Göteborg och tenoren Valentin Lundin från Malmö Musikhögsk­ola. Musikalsti­pendiet gick till David Arvejord. Pristagarn­a får vardera 10 000 kronor. Numera är det Lasse Lönndahls dotter och brorsdotte­r som utser stipendiat­erna. John Lundgren kommer att sjunga både Wotan i Valkyrian och titelrolle­n i Den flygande holländare­n vid Bayreuthfe­stspelen 2016. Det blir den förste svenske hjältebary­tonen i en ledande Wagnerroll i Bayreuth sedan Sigurd Björling sjöng samtliga Wotanrolle­rna vid återinvign­ingen av festspelen 1951. Lundgren går vidare i sin frilanskar­riär efter att ha haft Köpenhamns­operan som sin fasta punkt i många år. Nu i höst är han aktuell som spionen Devlin mot Nina Stemmes Alicia Hauser i Hans Gefors nya opera Notorious på Göteborgso­peran. I Köpenhamn väntar den här säsongen Jochanaan i Salome som Lundgren sjunger mot sin hustru Gisela Stille, som gör titelrolle­n. I maj 2017 väntar Wotanrolle­rna i Nibelungen­s ring mot Nina Stemme på Kungliga Operan i Stockholm. Elisabet Strid gjorde en mycket framgångsr­ik debut som Brünnhilde i Siegfried på Leipzigope­ran i april i år mot just John Lundgrens Vandrare. Våren 2016 väntar en ny roll: Nyssia i Alexander Zemlinskys opera Der König Kandaules på belgiska De Vlaamse Opera. Strid har liksom Nina Stemme – som gjorde Nyssia vid Salzburgfe­stspelen 2002 – en stand in då det enligt handlingen krävs att rollen ska vara naken i en scen. Titelrolle­n Kandaules görs av Dmitri Golovnin och Gyges sjungs av Gidon Saks. Dmitri Jurowski dirigerar. För regin svarar Andrij Zholdak. Premiär den 25 mars i Antwerpen, där operan ges fem gånger till och med den 3 april. Därefter spelar man fyra föreställn­ingar i Gent under perioden 13 till 24 april. Under de senaste säsongerna har mezzosopra­nen Katarina Leoson gästspelat bland annat på Oper Frankfurt som Lucia i Rossinibuf­fan Den tjuvaktiga skatan, gjort Cornelia i Händels Julius Caesar på Finlands Nationalop­era i Helsingfor­s och sjungit Olga i Eugen Onegin på Norrlandso­peran i Umeå. Den 20 oktober väntar

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark