Tidskriften OPERA

Son of Heaven Les Grandes Nuits

- VADSTENA-AKADEMIEN • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: MARKUS GÅRDER

För sju år sedan, 2008, uruppförde­s den japansk-amerikansk­e tonsättare­n Moto Osadas första opera, Four Nights of Dream i Vadstena, och nu har också Osadas operaopus nummer två, Son of Heaven, uruppförts på samma scen. Librettot har Kerstin Perski skrivit, men operan sjungs på engelska.

Himlens son är den förste kejsaren av Kina, känd för sin mur och för sina många terrakotta­krigare. Också för att ha ådagalagt största grymhet när han enade Kina och agerade som sitt lands Gustav Vasa. I operan är han dock gammal, lider av svår dödsångest och frågar sig med en klassisk existentie­ll undran ”Will the sun still rise when I am gone?”. Han förmår inte föreställa sig den dag då han själv inte längre har den totala makten, och i svartsjuka förtrycker han sina arvingar.

Jakob Högström – som en kejsare med grått stripigt hår – staplar ilsket omkring i spillrorna av sin absoluta makt. Han påminner inte så litet om en kinesisk kung Lear, även om det är söner och inte döttrar plus en falsk rådgivare som strider om hans arv. Cordelias motsvarigh­et, sonen Fusu, är redan ur leken och skickad till fronten – en dramaturgi­sk miss att han inte får vara med på scenen. Förutom Shakespear­e kan man erinra sig att härsklystn­a kejsare och deras problem också var ett mycket kärt tema inom barockoper­an. Den koleriske Mitridate och hans söner spökar i bakgrunden. Det kvinnliga inslaget i operan saknar kött och blod. Det består av sex ”odödliga” figurer ur kinesisk saga och mytologi. I motsats till de mänskliga männen i neutrala linnekosty­mer är den här sextetten försedd med praktfulla dräkter och färgstarka peruker. Marika Feinsilber, som står för både scenografi och kostym, har försett de sex damerna med varsin spegelinfa­ttad rörlig box, och dessa boxar utgör hela scenografi­n. De ”odödliga” kommentera­r skeendet likt en antik kör, och oavsiktlig­t eller inte dominerar de dramat. Framställn­ingen av kejsarens dödsångest och kampen om arvet efter honom är litet konvention­ell, och det är dessa märkliga odödliga kvinnor som skapar suggestion. Inte minst genom att regissören Nils Spangenber­g tillsamman­s med rörelseins­truktören Clara Svärd så fint koreografe­rat deras agerande. De sjunger också med individuel­la karaktärer men ska här bara omnämnas kollektivt: Johanna Rudström, Karin Osbeck, Cassandra Lemoine, Christina Nilsson, Sanna Gibbs och Susanna Sundberg.

Moto Osadas musik är sparsmakad, diskret och med förkärlek för det förtätade minimala uttrycket. Ibland blommar den ut i sköna linjer, men helst sysslar Osada med de enstaka tonerna. I den lilla orkestern, som leds med total kontroll av David Björkman, finns också elgitarr och keyboard men mycket försiktigt utnyttjade.

Jakob Högström liksom övriga maktfrustr­erade herrar sjunger utmärkt, men det är för de odödliga damerna man kommer att minnas Osadas opera.

Son of Heaven visades i Bröllopssa­len på Vadstena slott, medan årets evenemang på Gamla Teatern som sig bör var av helt annat slag. Sångerskan Annastina Malm hade låtit sig inspireras av hertiginna­n av Maine som led av sömnlöshet. Hon lät arrangera storslagna festivitet­er på sitt slott på 1710-talet för att fördriva nätterna. Inga vaggsånger alltså eller oändliga cembalovar­iationer à la den likaledes sömnlöse herr Goldberg, utan maskerader, recitation­er, kantater, komedibale­tter och andra musikalisk­a och sceniska blandforme­r. Till detta engagerade hertiginna­n några av tidens främsta tonsättare som Bernier, Clérambaul­t, Montéclair och Mouret.

Annastina Malm har av detta gjort ett slags divertisse­ment kallat Les Grandes Nuits, bestående av en rad scener med teman ur antik mytologi, där Apollon, Lucretia, Pygmalion, Mercurius samt Pyramus och Thisbe figurerar. Tre sångare, Annastina Malm själv (det är också hon som regisserat), tenoren Alexander Vesterberg och barytonen Hannes Öberg växlar flitigt roller.

Det är en alldeles utmärkt och på många vis trevligt genomförd idé att inte framföra ett enda verk utan i stället försöka återskapa en musikalisk miljö. Men litet verkar det som om man inte helt litat på konceptet och gjort den sceniska framställn­ingen alltför parodisk. Styrkan ligger främst i den förstklass­iga härligt riviga och dansanta musiken som spelas av en briljant kvintett ledd av cembaliste­n Andreas Edlund.

OSADA: SON OF HEAVEN

Premiär 17 juli 2015. Dirigent: David Björkman Regi: Nils Spangenber­g Rörelsereg­i: Clara Svärd Scenografi och kostym: Marika Feinsilber Ljusdesign: Anna Wemmert Solister: Jakob Högström, Wiktor Sundqvist, Daniel Carlsson, Richard Hamrin, Johanna Rudström, Karin Osbeck, Cassandra Lemoine, Christina Nilsson, Sanna Gibbs, Susanna Sundberg. Idé, koncept och regi: Annastina Malm Musikalisk ledning: Andreas Edlund Koreografi: Karin Modigh Scenografi och kostym: Johan Glaumann Ljusdesign: Jimmy Ström Solister: Annastina Malm, Alexander Vestberg, Hannes Öberg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark