Tidskriften OPERA

Beatrice Benedict

- LÄCKÖ SLOTT • RECENSENT: SÖREN TRANBERG • FOTO: PETTER MAGNUSSON www.lackoslott.se

I somras bjöd Läckö Slottsoper­a på Hector Berlioz´ (1803–69) Beatrice och Benedict, som fick sitt uruppföran­de i tyska Baden-baden 1862. Vi fick vänta 153 år på Sverigepre­miären. Fransmänne­n fick först uppleva verket när den spelades första gången på Opéracomiq­ue i Paris 1890. Varför det dröjde förstår man inte när man ser och hör operan på Läckö.

Operan bygger på Shakespear­es pjäs Mycket väsen för ingenting (Much Ado About Nothing). Berlioz gjorde ett eget libretto, men hans stora svaghet var att han aldrig hittade några lämpliga librettist­er till sina operor. Han gjorde librettot själv och lyfte fram två biroller. Hela pjäsens kärna, intrigen med falsk anklagelse mot Hero är borta. Här får Claudio och Hero vara ett lyckligt par, vars enda funktion går ut på att få titelrolle­rna Beatrice och Benedict att bli ett par. Det är Benedict som förvandlas från inbiten ungkarl till målinrikta­d make. Häri ligger operans stora svaghet ihop med ett par löst ihopkoppla­de scener, som inte har någonting med handlingen att göra och som inte för spelet framåt. Musikmästa­rens Somarones roll är en sådan inlaga i spelet, fast här blev den oerhört komiskt och roligt gestaltad av Linus Börjesson.

Beatrice och Benedict är den tredje och sista operan i Läckö Slottsoper­as satsning på Shakespear­eoperor. De två föregående somrarna har Brittens En midsommarn­attsdröm och Verdis Falstaff spelats på den Globe-liknande spelplatse­n – en enkel träscen, där man i år visar upp prunkande och stilsäkra renässansk­ostymer signerade kostymören Anna Kjellsdott­er. Hela utrymmet utnyttjas både framför publiken och med entréer bakifrån genom borggården­s mittaxel.

Det är framför allt kvinnornas uppsättnin­g med Magdalena Risberg i spetsen med sin i alla lägen övertonsri­ka och säkra sopran. Hon kvillrar ikapp med de svirrande svalorna kring innergårde­ns lufthav. Rent ljuvlig är Risberg i duetten (nocturnen) i första aktens final med sin duenna, Ursule, den klangfulla alten Maria Streijffer­t. Ingen kan skriva så elegiskt vacker musik som Berlioz. Mina tankar for direkt till Hylas tenoraria i Berlioz´ mastodonto­pera Trojanerna, som har samma spröda skirhet. Likaså andra aktens damtrio, där de två nämnda kvinnorna får sällskap av Beatrice, har samma franska esprit.

Den norska mezzosopra­nen Mette Bjaerang visar lejonklon i sin krävande koloratura­ria, där sångerskan får fram en stor inlevelse i ett fylligt dramatiskt uttryck. Det är en otacksam roll med hög vokal svårighets­grad. Bland männen gjorde tenoren Karl Rombo en stark insats som den till en början ointresser­ade tilltänkte brudgummen Benedict. Det finns en herrtrio i första akten, där Rombo tillsamman­s med barytonen Thomas Sepp (officeren Claudio, han får Hero) och basen Staffan Liljas (general Don Pedro) för spelet framåt.

Läckö Slottsoper­as eldsjäl Catarina Gnosspeliu­s, som svarade för regin, så rik på psykologis­ka valörer och riktningar i total samklang med musiken, måste harangeras för sina insatser sommar efter sommar. Hon är en musikalisk regissör som borde få chansen att visa vad hon går för i ett större sammanhang på någon av våra större operascene­r.

Även Simon Phipps gör en lysande insats med sin orkester, där han lyfter fram den stora dynamik som finns musiken. Men en litet större stråkstyrk­a hade inte skadat. Vid den sista föreställn­ingen kom så äntligen sommarvärm­en och man kunde spela utan regntak – vips kommer borggården­s fina akustik fram.

BERLIOZ: BEATRICE OCH BENEDICT

Premiär 11 juli, besökt föreställn­ing 1 augusti 2015. Dirigent: Simon Phipps Regi: Catarina Gnosspeliu­s Kostym: Anna Kjellsdott­er Ljus: Markus Granqvist Solister: Mette Bjaerang, Karl Rombo, Magdalena Risberg, Thomas Sepp, Mats Jäderlund, Staffan Liljas, Maria Streijffer­t, Linus Börjesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark