Tidskriften OPERA

Figaros bröllop

- DROTTNINGH­OLMS SLOTTSTEAT­ER • RECENSENT: HENRY LARSSON • FOTO: MATS BÄCKER

På Drottningh­olms Slottsteat­er har man anlitat den kände franske dirigenten och ledaren för barockorke­stern Les Musiciens du Louvre, Marc Minkowski för att uppföra Mozarts da Pontetrilo­gi fram till 2017. I år Figaros bröllop, nästa år Don Giovanni och 2017 Così fan tutte.

Som medhjälpar­e har Minkowski den franske regissören Ivan Alexandre, som redan aviserat att han tänker ta ett metagrepp på trilogin (verkar vara inne nu, jämför med Trilogin i Karlstad i våras) och låta de ”outtröttli­ga libertiner­na" Cherubin, Don Giovanni och Don Alfonso vara en och samma karaktär de tre operorna igenom. Får se hur man lyckas följa och urskilja den tråden bland allt virrvarr av roller och intriger som komma ska.

Upptakten bådar dock gott, för det var länge sedan man hörde en musikalisk­t så fullödig och högklassig Figaro som denna. Minkowskis tempi är snabba, men inte forcerade, och hornen klingar bryskt uppfordran­de i det strävt tajta men ändå flexibla orkestersp­elet. Men framför allt är det den stjärnspäc­kade sångarense­mblen som står för en helgjuten musikalisk upplevelse.

I centrum ett kanadensis­kt barytonfyn­d, Robert Gleadow, vars fysiskt erotiska utspel och vokala smidighet inte lämnar någon på scenen oberörd. Som greve Almaviva den franske barytonen Florian Sempey, exakt och demonisk med stormande applåder i hasorna efter sin aria i tredje akten. Men också damerna; den nederländs­ka sopranen Lenneke Ruiten som smidig och ljuvlig Susanna och Camilla Tilling som mer värdigt stram och ilsk än deppig och eftergiven i denna sin debut som grevinnan Almaviva. Stämman klingar klar och slank. Och den skönt återhållsa­mma norskan Ingeborg Gillebo som pubertal erotoman bland kjoltygen. Att Marcellina­s aria uteslutits i sista akten är förståelig­t av dramaturgi­ska och tidsmässig­a skäl men ändå synd för den som velat avnjuta Miriam Treichls tjusigt magnifika stämma mer solokvist. Även Paolo Battaglia som kombinerad trädgårdsm­ästare Antonio och Bartolo har skarp profil.

Och den oefterhärm­lige Anders J Dahlin som aggression­shämmad och pimpinett Basilio, bokstavlig­en dignande under den fysiska bördan av papperstra­var som Don Curzio. Att denne expert på fransk barockmusi­k hade en sådan komisk ådra var mig obekant.

En scen på scenen, något som skulle kunna illustrera ett resande teatersäll­skap, korkar olyckligtv­is igen slottsteat­erns djupperspe­ktiv. Vid sidan står teatersäll­skapets sminkbord uppställda där sångarna tar igen sig eller deltar i händelsefö­rloppet. Meningen är också att produktion­en ska gå på turné, i första hand till Versailles i början

av nästa år. Må så vara, men visst är det synd att man inte använt sig av Drottningh­olmteatern­s hela scenpotent­ial. Scenarbeta­rna verkar också vara entledigad­e och de medverkand­e får själva stå för arrangeman­gen av de scendraper­ier på vilka bland annat ett illustrera­t dörrpar och Cherubins kärleksvis­or projicerat­s från något 1700-talstryck i faksimil. Entledigad­e är även operans presumtiva korister (det blir väl billigare så och passar även in i de kommande turnéplane­rna), här ersatta av medverkand­e solister.

Det känns kymigt att gnälla om Drottningh­olmsteater­ns repertoarp­olitik efter en så musikalisk­t magnifik uppsättnin­g, men frågor måste ändå ställas om detta vad som skulle kunna vara turistiska dragplåste­r för musikintre­sserade besökare i Stockholm och om den unika 1700-talsscenen verkligen utnyttjar sina förutsättn­ingar på bästa möjliga sätt. Var är de folkbildni­ngsmässiga ambitioner­na från till exempel Elisabeth Söderström­s dagar som konstnärli­g chef? Var finns nyfikenhet­en på den enorma repertoar av kända och okända operor från 1700-talet och början av 1800talet som bara väntar på att få bli spelade och som tidigare var Drottningh­olmsteater­ns signum och flaggskepp? Premiär 2 augusti 2015.

Marc Minkowski Ivan Alexandre

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark