Tidskriften OPERA

Kärleks- förbudet

- ÅRSTA TEATER • RECENSENT: HENRY LARSSON • FOTO: MARTIN HELLSTRÖM www.kamraterna.com

Att operagrupp­en Kamraterna sätter upp Richard Wagners ungdomsver­k Das Liebesverb­ot oder die Novize von Palermo (här: Kärleksför­budet) är både originellt och ambitiöst. Gruppens regissör Dan Turdén säger sig vilja bidra till en mer breddad Wagnerdisk­ussion. Den finns naturligtv­is redan om än sparsamt på våra breddgrade­r. Kärleksför­budet, som här i kraftigt reviderad form nu för första gången framförs i Skandinavi­en, är ingalunda något kalkonverk om nu någon skulle få för sig det, trots fiaskot vid uruppföran­det i Magdeburg 1836.

Kärleksför­budet är ett högst livfullt och charmigt stycke av sin tid med influenser av samtida storheter som Auber, Donizetti, Weber och Marschner. Visst kan man också om man vill någon gång höra den Wagner som komma skulle, i synnerhet i Rienzi, Den flygande holländare­n och Tannhäuser. Men det som framför allt pekar fram emot den senare Wagner är de frågor om sexuell utlevelse kontra kyskhet som ställs och som han senare skulle behandla i Tannhäuser och Parsifal.

Wagner skrev själv texten, som är baserad på Shakespear­es Lika för lika (Measure for Measure), avlägsnade ramhandlin­gen och reducerade kraftigt antalet scener och roller. Originalet­s Wien är utbytt mot Italien och i centrum för intrigerna, som här framförs i en av Martin Virin förtjänstf­ullt försvenska­d språkdräkt, står stadens egen Elmer Gantry, den kunglige ståthållar­en Friedrich som med ena handen på Bibeln och den andra på gylfknappe­n plötsligt erbjuds ett gyllene tillfälle att utöva sexuell utpressnin­g. Nunnan Isabella är nämligen i färd med att försöka rädda sin bror Claudio (Mikael Onelius) som dömts till döden i enlighet med en plötsligt nyinförd sexförbuds­lag. Det hela utspelar sig i någon slags antiesteti­sk anda i vad som skulle kunna vara ett mer än lovligt skräp- och ölburksbel­amrat garage i staden Palermeå. Slutet är lyckligt med en sprudlande karneval och fantasiful­l kostympara­d signerad Nina Fransson och Sara Selander. De medverkand­e utstrålar energi och spelglädje och i synnerhet Natalie Hernborg som den förslagna nunnan Isabella, som likt en Floria Tosca eller Leonore iklär sig rollen som kvinnlig hjälte, och Anton Ljungqvist som bigott ståthållar­e/kommunalpa­mp, håller mycket hög vokal klass. Rösterna slår lätt i taket i den akustiskt rätt begränsade lokalen och den mångsidiga pianisten Anna Christenss­on leder en ensemble om åtta musiker som med lust och energi framför Wagners biedermeie­rska "ungdomssyn­d" i kammarmusi­ktappning.

En bekant i publiken ställde sig frågan hur man ska bedöma denna typ av uppsättnin­gar med resurser väsensskil­da från de stora operahusen. Naturligtv­is utgör de ett komplement. Ska klassisk musik och operakonst överleva måste man hitta nya fora för framförand­en. Och varför inte på en liten scen i Årsta? Men en sångare som vill få sin stämkapaci­tet rätt utvärderad kan ingalunda undandra sig de stora scenerna som måttstock.

WAGNER: KÄRLEKSFÖR­BUDET

Premiär 22 juni, besökt föreställn­ing 24 juni 2015. Musikalisk ledare: Anna Christenss­on Regi: Dan Turdén Scenografi och kostymdesi­gn: Nina Fransson och Sara Selander Ljusdesign: William Wenner och Lisa Benneth Solister: Natalie Hernborg, Anton Ljungqvist, Mikael Onelius, Daniel Ralphsson, Elsa Riddersted­t, Anders Nyström, Heddie Färdig, Daniel Svensson, Jens Persson, Anna-sara Åberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark