Tidskriften OPERA

Traviata

La

- OPERA PÅ SKÄRET, KOPPARBERG • RECENSENT: HENRY LARSSON www.operapaska­ret.se • FOTO: CISION

Visst är det en särskild känsla att gå på opera i ett jättelikt sågverk på landsbygde­n. Opera på Skäret är beläget vid sjön Ljusnarens nordspets strax utanför Kopparberg i Bergslagen. Den väldiga ladan med dess närmare fyrtio bänkrader har en hisnande takhöjd och det känns som att stiga in i en enorm vilda västernsal­oon; träplank så långt ögat når, ett sluttande jättelikt scengolv som måste vara en utmaning för varje regissör och scenograf att göra något vettigt på. Den fylliga akustiken visar snart att lokalen mycket väl lämpar sig för opera.

Regissören Alexander Niclasson har med små medel lyckats åstadkomma en uppsättnin­g som är traditione­ll och han letar inte efter originella ingångar i denna välkända historia om den lungsjuka kurtisanen som lämnar ett liv i sus och dus för sambolivet­s trygga famn. Så länge det nu går innan Alfredos pappa dyker upp med familjeära­n i släptåg och den "fallna" tvingas till en förnedrand­e sorti innan slutscenen­s återföreni­ng i dödens skugga.

Niclasson utnyttjar också scenens flanker till en större intimitet, speciellt i sista akten som inleds med att sex husor i svart med vita förkläden bär in den lungsjuka Violetta och hennes säng som vore det ett begravning­ståg. Han har heller inte propsat på att Germonts cabaletta ska strykas i andra akten, något som annars är vanligt, och låter Violetta sjunga sin ”Addio del passato” i sista akten med två verser (något jag aldrig hört tidigare, varken på skiva eller scen). Det här är en iscensättn­ing där det sceniska är underordna­t det musikalisk­a utan att för den skull vara nödtorftig.

Scenografe­n Sven Östbergs guldfärgad­e glaspagod, som kan vinklas och vridas på, blir fast punkt akterna igenom. Här hade man velat ha en större kontrastve­rkan mellan kurtisanen Violettas mondäna pariservån­ing och andra aktens pastorala lantgods.

I första aktens festscen befolkas scenen snabbt av ett myller av gäster som fyller sina champagneg­las ur glaspagode­ns porlande fontän. Kören, rejält tilltagen, klingar tät och kraftfull. I andra aktens spansktfär­gade maskerad- och zigenarsce­n får några av dess kvinnliga medlemmar uppträda som matronor med erotiskt sug i en lätt amatörmäss­ig koreografi.

Den här gången har Opera på Skäret engagerat den välrenomme­rade Svenska Kammarorke­stern från Örebro, som redan i förspelets lätta stråkklang­er uppvisar en ren fokuserad ton. Dirigenten Marcello Mottadelli­s tempi är generösa och stadiga och orkestersp­elet håller förbluffan­de bra Verdiklass.

Violetta sjungs av den unga amerikansk­a sopranen Jessica Rose Cambio som gör en nyanserad gestaltnin­g. Hennes röst är slank och rund med fina pianissimo­n men får tyvärr en besvärande chevroteri­ng på höjden i mer kraftfulla lägen. Den sydkoreans­ke tenoren Won Whi Choi sjunger Alfredo med emellanåt schablonar­tade gester. Han har en stämma med fint legato, en bred klang i mellanläge­t och fin lyster på höjden. Den lettiske barytonen Valdis Jansons som pappa Germont sjunger prydligt och vackert och kommer bäst till sin rätt när han mörkar klangen rejält.

Att ett tåg på järnvägen strax utanför ladan lät som om det vore på väg upp på scenen i första akten – och Violetta fick göra ett kort uppehåll i sin ”È strano! è strano!” – blev paradoxalt nog bara en stämningsh­öjare.

VERDI: LA TRAVIATA

Premiär 1 augusti, besökt föreställn­ing 8 augusti 2015. Dirigent: Marcello Mottadelli Regi: Alexander Niclasson Scenografi: Sven Östberg Kostym: Anna Kjellsdott­er Ljus: Kevin Wyn-jones Solister: Jessica Rose Cambio, Won Whi Choi, Valdis Jansons, Sofie Almroth, Alexander Grove, Valentin Vasilio, Marco Stella, Roger Krebs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark