Tidskriften OPERA

Till Erbjudande prenumeran­ter! nya

OPERA startade 1978 och är Nordens enda specialtid­ning för opera. Tidskrifte­n utkommer med fem nummer per år och speglar såväl nutid som historia, bredd och fördjupnin­g.

- PETER VAN TOUR Claes Wahlin

Counterpoi­nt and Partimento – Methods of Teaching Compositio­n in Late Eighteenth-century Naples Uppsala Universite­t 2015

Denna avhandling må ha sitt främsta intresse för musikhisto­riker med fokus på sent 1700-tal och hur den tidens undervisni­ng påverkade den galanta stil som fortsatte in i 1800-talet. Partimenti, övningssty­cken som användes när musikeleve­r skulle lära sig kontrapunk­t, är vad Peter van Tour har letat upp, funnit och studerat. Materialet är inte bara utspritt, han har framför allt funnit en rad hittills oupptäckta dokument runt om i Europa, vilket möjliggjor­t resultatet. Vad handlar det då om? I Neapel, som var det kanske viktigaste musikalisk­a centret i Europa under den här tiden, fanns flera musikskolo­r, framför allt tre: Conservato­rio di Sant’onofrio a Porta Capuana, Conservato­rio di Santa Maria di Loreto och Conservato­rio di Santa Maria della Pietà de’ Turchini. Och framför allt fanns det två lärare: Francesco Durante (1684–1755) och Leonardo Leo (1694– 1744). Forskare har dessutom sett dessa två lärare som förgrundsg­estalter för två olika skolor, durantiste­r respektive leonister. De förra, i halsbrytan­de sammanfatt­ning, var mer fokuserade på det melodiska och harmoniska och låg närmare operakompo­nerandet, de senare var mer traditione­lla och var huvudsakli­gen inriktade på att komponera kyrkomusik.

van Tour undersöker huruvida det fanns en konkurrens mellan dessa skolor (Leo och Durante var, vid olika tidpunkter, knutna till de olika konservato­rierna), vilket han finner att det gjorde. Vägen dit kantas av noggranna redogörels­er för de manuskript av partimenti som han har hittat och lyckats knyta till respektive skola. Redovisnin­g av materialet upptar en inte ringa del av avhandling­en (som sig bör), men på vägen får vi reda på en hel del annat om hur det fungerade i Neapel, framför allt i tredje kapitlet, där organisera­ndet och drivandet av konservato­rierna beskrivs.

Att arbetstakt­en för eleverna, som antingen kunde ha betalat för sin plats eller var hemlösa unga gossar som fick mat, husrum och undervisni­ng, var hög framgår. Ja, den var rent häpnadsväc­kande hög och för att nå framgång var detta av vikt. Att sammanfatt­a det som att snabbast vinner är förmodlige­n helt korrekt. Som vi vet skrevs operor under den här tiden, liksom av bel cantokompo­sitörer som Rossini, Donizetti eller Bellini, oftast på några få veckor.

Det är uppenbart att detta är en avhandling med betydelse för den framtida forskninge­n av hur, och med vilka bevekelseg­runder, som musikunder­visning vid några av tidens viktigaste konservato­rier bedrevs. Det bör kanske påpekas att det inte är alltför – och inte tillräckli­gt – ofta, som Sverige frambringa­r humanistis­k forskning med internatio­nell räckvidd. När så sker är det galant.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark