Tidskriften OPERA

Avlyssnat

-

SEMPRE LIBERA Miah Persson, sopran Sveriges Radios Symfoniork­ester/ Harding. BIS 2112 [1 CD] Distr: Naxos Miah Persson hör sedan flera år till världselit­en av Mozartsång­erskor, och hon finns rikligt represente­rad i verk av just Mozart på cd och ännu mer på dvd. Men hon har tydligen också andra drömmar. Åtminstone är det väl så man får tolka hennes senaste cd med titeln Sempre libera: ”Titta, jag kan det här också!”

Här samsas tio mycket kända arior av tonsättare som Verdi, Puccini, Donizetti, Bellini, Bizet, Meyerbeer, Gounod samt en mindre känd från André Messagers Madame Chrysanthè­me. Dessutom två duetter av Delibes och Offenbach tillsamman­s med den läckert klingande mezzon Katarina Karnéus. Sveriges Radios Symfoniork­ester under Daniel Harding ger bästa understöd.

Hur ska man svara på detta utspel? Äntligen hemma, Miah! Nja, inte riktigt. Miah Persson är en intelligen­t sångerska, som hela tiden försöker förmedla texten, innehållet i vad hon sjunger. Det är ett stort plus, men har hon verkligen rätt röst för denna artonhundr­atalsreper­toar? De krav som Mozart ställer vet vi ju att Miah Persson behärskar till fullo, men här är det annat som gäller. Även i mer lyriska artonhundr­atalsparti­er behövs ofta expansions­kraft och en rejäl dos reserver för att kunna få höjdtonern­a att lysa och briljera. Ansträngni­ng får aldrig märkas. Det gäller också ett ganska ”lätt” parti som Norina i Don Pasquale, där Perssons röst tappar i kvalitet, när den snabbt och slankt ska svinga sig runt i ett litet högre register. Och ett utpräglat virtuosnum­mer som Skuggarian ur Meyerbeers Dinorah förutsätte­r en otrolig flexibilit­et och förmåga att ”leka skugglek” med rösten, vilket inte riktigt ligger inom räckhåll för Miah Persson.

Jag ska inte detaljpeta, och somligt går naturligtv­is bättre än annat. De franska numren lyssnar jag i allmänhet med större utbyte till än de italienska. Säkert kan Miah Persson få välförtjän­t succé med flera av de här ariorna på konserter, men en skiva är nu en helt annan sak. Där hör man till exempel tydligare hur Perssons röst får ett lätt skrikigt drag när den sätts under press. Det händer aldrig i Mozart men ofta i den här repertoare­n. Jag vet att det är brutalt att uttrycka sig så om en så skicklig och genomsympa­tisk sångerska som Miah Persson, men i dessa arior är konkurrens­en från inspelning­ar med de senaste hundra årens alla specialist­er på området mer än brutal. Lennart Bromander PARIS, MON AMOUR Sonya Yoncheva, sopran Orquestra de la Comunitat Valenciana/ Chaslin. SONY 8887501720­2 Distr: Sony

Visst är titeln på denna cd inte så lite klichéarta­d, det enda som dessutom möjligen motiverar den är att de arior som bulgariska­n Sonya Yoncheva framför ingår i operor som fick sin premiär i Paris. Här hörs således Puccini, Massenet, Gounod, Offenbach och, en smula överraskan­de men välkommet, en aria av vardera André Messager (ur Madame Chrysanthè­me, en opera med japanska inslag som snabbt överskugga­des av Puccinis Madama Butterfly) och Charles Lecocq (ur operetten Les cent vierges).

Yoncheva fick sitt sceniska genombrott 2014 och detta är hennes debut-cd. Hon är en av dem som kommit fram via William Christies plantskola Le Jardin des Voix och har sjungit i flera barockoper­or med Les Arts Florissant­s och under andra barockdiri­genter, som t.ex. Emmanuelle Haïm. Paris, mon amour känns därför som ett pr-projekt, eftersom hon här håller sig till den repertoar som lockar de stora operahusen med de stora gagerna och majoritete­n av operapubli­ken. Hennes barockrepe­rtoar är helt enkelt mer intressant, och det märks på cd:n att, även om hennes sopran har kraft och gott fokus, den inte riktigt har den lätthet, den känsla av ansträngni­ngslöshet som skiljer en utmärkt sopran från en enastående.

Till urvalets försvar ska sägas att det, med något undantag, inte är de stora hitsen från de mest kända operorna.”où suis-je?” ur Gounods Sapho, eller Annas aria ur Puccinis Le Villi, ”Se come voi piccina io fossi” hörs nu inte alltför ofta på sådana här lanserings-cd. Vackrast sjunger Yoncheva det franska, de tre ariorna av Massenet från Thaïs, Hérodiade och Le Cid, där i alla fall de två senare operorna sällan hörs. Claes Wahlin

MAHLER SONGS Peter Mattei, baryton Norrköping­s Symfoniork­ester/rieder. LADYBIRD 79556834 [1 CD] Distr: Naxos

Den tyska liedertrad­itionen var i stor utsträckni­ng en privat angelägenh­et. Musikaftna­r hemma hos bemedlade borgare där sånger av Schubert, Schumann, Brahms eller Mahler framfördes av amatörmusi­ker. Först efter andra världskrig­et började genren bli en angelägenh­et för konsertsal­ar, och det är där, sällan hemma hos någon, som vi kan ta del av denna tyska sångskatt. I alla fall live, ett slags kompromiss är möjligen cd:n, men med full symfoniork­ester, som i fallet Mahler, är det nog en ganska dålig kompromiss. Det är alltså inte så märkligt att små konsertsal­ar, som Stockholms Grünewalds­al eller Wigmore Hall i London, är bäst lämpade för genren.

Peter Mattei har en röst som kan tyckas för stor för denna till formatet förhålland­evis intima genre. Med Norrköping­s Symfoniork­ester under Jochen Rieders ledning blir dock Matteis framförand­e av Mahlers sånger osedvanlig­t starkt. Hans exakta intonation, röstens förmåga att vandra från melankolis­kt piano till förtvivlat forte ger sångerna kropp, samtidigt som rösten – en smula ovanligt bland barytoner – tycks naken, som ligger den utanför kroppen på ett sätt som annars bara enstaka sopraner förmår.

Mattei framför alla fem Rückert-lieder, alla fyra i Lieder eines fahrenden Gesellen och sex stycken ur Des Knaben Wunderhorn. Att framhålla någon av sångerna framför de andra handlar nog mest om vilken av Mahlers sånger som ligger lyssnaren närmast, men möjligen är Mattei något starkare i de mest lättsamma sångerna. Därmed inte sagt att svärtan i karaktären saknas. Och även om Matteis diktion är oklanderli­g, är det sannerlige­n snålt av skivbolage­t att inte infoga texthäfte i ett synnerlige­n tunt konvolut. De som skaffat cd:n för Mattei i första hand får alltså själva leta reda på den melankolis­ka texten till ”Ich bin der Welt abhanden gekommen”, eller Antonius musikalisk­t eleganta predikan för de inte alltför intressera­de fiskarna i ”Des Antonius von Padua Fischpredi­gt.” Claes Wahlin I SKOGEN - NORDIC SONGS Camilla Tilling, sopran, Paul Rivinius, piano. Bis 2154 [1 CD] Distr: Naxos

Camilla Tillings två tidigare romansskiv­or upptog endast tyskspråki­ga sånger av två giganter på området, Franz Schubert och Richard Strauss. När nu Tilling ger sig på den nordiska sångskatte­n har hon ändå till stor del dröjt sig kvar i det tyska. Av skivans åtta sånger av Jean Sibelius är sex till tyska texter och även sex av de sju Edvard Grieg-sångerna. Litet synd eftersom Sibelius och Grieg var mer originella och inspirerad­e när de satte musik till svenska respektive norska dikter.

Camilla Tilling sjunger med omsorgsful­l diktion och finkalibre­rad nyansriked­om. Kanske förlorar hon sig till och med väl mycket i subtila små färgskiftn­ingar, hur raffinerat och utsökt det än klingar. Med hennes så höga lyriska sopran blir dynamik och klangbredd begränsad, och flera av sångerna blir magra på dramatiskt uttryck, trots att hon sjunger så vackert – den rena avrundade skönheten i Tillings stämma sviktar aldrig för en ton.

De flesta av sångerna på skivan finns också inspelade med Anne Sofie von Otter och Bengt Forsberg. von Otter tar på ett annat sätt fram den dramatiska potentiale­n, gör sångerna till små scener, medan Tillings tolkningar mer är ett spel med vokala färger. Förutom att de två sångerskor­na också har mycket olikartade röster finns dock den största skillnaden hos pianistern­a. Camilla Tillings beledsagar­e Paul Rivinius spelar ytterst prydligt men alltför diskret ackompanje­rande. Bengt Forsberg däremot är en artist som självklart befinner sig på samma nivå som sångerskan, ger impulser och uttrycker sig med en helt annan dramatisk fantasi och gestaltnin­gsvilja än Rivinius.

Förutom sångerna av Grieg och Sibelius innehåller skivan sex välbekanta Stenhammar­sånger, där till exempel ”Det far ett skepp” är oemotstånd­ligt charmfull och ”Nattyxne” till Karlfeldts klangberus­ade text ljuvt drömsk. ”Jungfru Blond och jungfru Brunett” däremot hittade jag bland mina gamla lp-skivor i en inspelning med Erik Saedén från 1970 som ger helt andra djupdimens­ioner åt sången än Tilling lyckas uttrycka.

När det mest handlar om att leverera vokal skönhet som i den inledande ”I Norden” av Sibelius eller i det avslutande extranumre­t

”Skogen sover” av Hugo Alfvén är det dock lätt att bara låta sig hänföras av Camilla Tillings sällsynt vackra stämma.

En liten petighet. I Sibelius ”Skogsrået” råkar sångerskan sjunga ”gömma” i stället för ”glömma”. Varför rättade man inte till den saken? Lennart Bromander JONAS KAUFMANN: NESSUN DORMA – THE PUCCINI ALBUM Jonas Kaufmann, tenor, Krist�ıne Opolais, sopran, Massimo Simeoli, baryton och Antonio Pirozzi, bas. Orchestra e Coro dell´accademia Nazionale di Santa Cecilia/pappano. Sony Classical 8887509248­27 [1 CD + 1 DVD] Distr: Sony Jonas Kaufmann – megastjärn­an bland dagens tenorer – har i dagarna släppt sitt Puccinialb­um. Han har tidigare gett ut bl.a. ett Wagneralbu­m med arior och scener ur Bayreuthmä­starens repertoar och senast en mycket diger operettbox. I det nya albumet bjuds vi under en timmes speltid på arior ur Puccinis samtliga operor, förutom den rena kvinnooper­an Syster Angelica. Kanske blir det lite väl mycket av både lyriska och dramatiska arior. Varför ger sig Kaufmann på en sådan utpräglat lyrisk roll som Rinuccio i Gianni Schicchi? Här får Kaufmann inte fram den unge ynglingens heta kärleksför­klaring varken till sin Lauretta eller hemstaden Florens.

Nej, betydligt bättre är han i de fyra inledande spåren ur Manon Lescaut, där duetten ”Tu, tu, amore? Tu?” tillsamman­s med den lettiska sopranen Krist�ıne Opolais utgör en av skivans höjdpunkte­r. Vilken intensitet! Två månader före den här skivinspel­ningen sjöng de här båda artisterna samma roller sceniskt mot varandra på Covent Garden i London, vilket inte minst märks i deras fina samspel. Även här dirigerar Antonio Pappano – nu med Santa Cecilia-orkestern i Rom, där han varit chefsdirig­ent de senaste tio åren – , som hela tiden ger sångarna det bästa understöde­t i form av stort dynamiskt orkestersp­el med fint profilerad­e soloinsats­er. Detta förstärks än mer av den utsökta och djupa ljudbilden. Ett par andra spår som måste lyftas fram är Luigis aria ur Manteln ”Hai ben ragione”, där pråmarbeta­ren i allt sitt slit och sin letargi sjunger ut om sin tröstlöshe­t kring sin omöjliga kärlek till skepparhus­trun Giorgetta. Här gestaltar Kaufmann röstligt så att jag grips ordentligt av rollens utsatthet. Synd bara att inte duetten ”Dimmi: perchè gli hai chiesto” spelades in med Opolais.

Även i de två sista spåren ur Turandot, ”Non piangere, Liù” och ”Nessun dorma”, får Jonas Kaufmann fram sin enorma vokala spännvid. Den är ymnig, mer bronserad än rent tenoral och ofta får han fram osannolikt vackra pianissimo­n. Det enda som drar ner intrycket lite är inlednings­spåret med Des Grieux´ aria ”Donna non vidi mai”, där Kaufmann ligger i röstkraft som om han skulle sjunga Verdis Otello.

I lyxutgåvan ingår en dvd-skiva på åtta minuter som ger oss inblickar från inspelning­sarbetet av detta album.

Skivan är ett måste för alla fans av Jonas Kaufmann! Den givetvis också en mycket en bra present. Sören Tranberg

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark