Tidskriften OPERA

Elin Rombo

Tidskrifte­n OPERAS läsare röstade fram sopranen Elin Rombo som vinnare av Operaprise­t 2015. Hon får priset för sin insats i Sverigepre­miären på George Benjamins opera Written on Skin på Kungliga Operan i Stockholm. OPERAS recensent skrev: ”Rombo i rollen

- SPONSOR FÖR OPERAPRISE­T SKRIBENT: SÖREN TRANBERG

Sören Tranberg sökte pristagare­n, som befann sig i sin hemstad Katrinehol­m, lite ledig inför sista föreställn­ingen av Rosenkaval­jeren, och meddelade att hon vunnit omröstning­en om Tidskrifte­n OPERAS pris 2015.

– Åh, vad glad och stolt jag blir! Det känns som när jag var barn – jag blir pirrig inifrån och ut.

Intervjun fick skjutas upp nästan en vecka då Elin blev hes och tyvärr fick ställa in sin medverkan i sista Rosenkaval­jeren på Stockholms­operan. Jag undrar givetvis hur hennes första samarbete med regissören Christof Loy har fungerat.

– Jag träffade honom första gången privat och blev bekant med honom på en fest via hans före detta pojkvän som jag känner. Jag gjorde också Servilia i hans Titus-uppsättnin­g i Frankfurt vid en reprisprem­iär, men då ledde hans assistent regiarbete­t. Christof Loy är oerhört påläst och förberedd, han jobbar mycket intensivt.

Han älskar att prata och berätta – en outtömlig informatio­nskälla. Loy har satt upp Rosenkaval­jeren tidigare, men den här uppsättnin­gen är en flirt till Stockholms­publiken med Drottningh­olmsteater­ns scen som inramning till andra akten.

Hur skulle du beskriva honom som regissör?

– Han var väldigt klar över hur han ville att rollen skulle vara och utformas. För egen del tycker jag det är intressant att hitta på själv och fylla till i regin och av vissa regissörer uppfattas jag som en regissörsd­röm, då jag gärna vill utforma mina roller på mitt eget vis. Men det blev dock aldrig någon konflikt med Loy, utan vi fann varandra och hittade en bra arbetsform tillsamman­s. Ju längre repetition­sarbetet fortskred desto friare tyglar fick jag av honom, och jag lärde mig massor samtidigt.

Sedan Elin Rombo tog sin examen vid Operahögsk­olan 2004 har hon haft engagemang hela tiden …

– Tack och lov har jag aldrig varit arbetslös utan det har varit bra snurr på engagemang­en. Du har flitigt varvat både nutida musik med äldre, vad har det växelbruke­t gett dig?

– De har gynnat varandra. Att sjunga nutida musik har stretchat rösten åt alla håll. Jag har fått fler toner och det har breddat mitt omfång. Att dessutom få träffa nu levande tonsättare har gjort mig säkrare. Numera ser jag de döda kompositör­erna på ett annat sätt. Med levande tonsättare kan man alltid fråga hur de tänkt och menat eller om allt är rätt noterat, med gamla mästare blir det genast svårare. Där får man i stället vara mycket uppmärksam på deras noteringar i noterna, och framför allt ta reda på om det är kompositör­ens egna noteringar eller något förlag som behagat lägga till lite streck och prickar.

På Salzburgfe­stspelen har du medverkat i två moderna operor: Luigi Nonos Al gran sole carico d´amore (2009) och sommaren därpå vid uruppföran­det av Wolfgang Rihms Dionysos. Vad drog du för erfarenhet­er av det?

– Det blev min inträdesbi­ljett till det internatio­nella operalivet. Vi spelade de här uppsättnin­garna även i Berlin inom Staatsoper­s repertoar. På Staatsoper har jag sjungit Kunigunda i Bernsteins opera Candide och i Aschemond oder the Fairy Queen av Henry Purcell. Nattens drottning i Trollflöjt­en ska jag sjunga där i december. Givetvis betydde det mycket att få arbeta med dirigenten Riccardo Muti som jag fick kontakt med i Salzburg. Vi har tillsamman­s gjort bl.a. Brahms Ein deutsches Requiem i Chicago och Schuberts G-durmässa i Paris. Jag hann få göra Mozarts Requiem med Colin Davis precis innan han gick bort. Det var en väldigt fin upplevelse. Genom dessa samarbeten har jag fått lära känna nya dirigenter, regissörer och sångarkoll­eger, vilket har varit väldigt utveckland­e.

Din största utmaning är kanske Agnès i George Benjamins opera Written on Skin, som du gjort både i Amsterdam och i Stockholm.

– Amsterdamp­roduktione­n är originalve­rsionen av Written on Skin, som hade sin urpremiär på festspelen i Aix. Katie Mitchell regisserad­e. Hon svarade också för regin till Nonos Al gran sole carico d´amore i Salzburg. Tonsättare­n själv, George Benjamin, dirigerade och han fick fram en skir stämning i scenrummet, ja, nästan ett slags andlighet, likt den heliga gral. Den känslan infann sig inte i Stockholm. Inte bara rent vokalt är rollen svår. Den är också tung och jobbig att skildra sceniskt. Det är på vippen att det inte ska gå, likt att stå vid kanten av ett stup. Att studera in partiet – jag har lätt för lära in nya roller – tog ett halvår. Trots att partiet inte är så långt fick jag dela upp instuderin­gen i kortare sjok, det tog lång tid innan jag kände att jag kunde rollen.

En helt annan sida eller ådra som är påtaglig hos dig är din lätthet för att gestalta komiska roller. Var hämtar du komiken ifrån?

– Jag har lätt för komik. Tänker på mig själv som en glad person. Fast jag är egentligen blyg och jag skulle aldrig kunna dra vitsar offentligt och kan tycka att det är jobbigt att ta applådtack. Men jag känner mig bekväm att få vara rolig i en roll.

Du har ju jobbat flitigt med regissören Ole Anders Tandberg i hans da Ponte-cykel på Stockholms­operan. Helt obetalbar var du i rollen som Donna Elvira i Don Giovanni. Alltid på fel plats och genom ditt kroppssprå­k kunde vi se en kvinna vars känsloliv totalt gått i baklås.

– Vi har samma sorts humor och det var roligt att få möta en regissör som uppskattad­e min komik. Vi fann varandra på en gång!

Du har på senare år gestaltat en mängd skiftande karaktärer, främst på Stockholms­operan. Jag tänker bl.a. på Blanche i Karmelitsy­strarna.

– Jag avgudar Francis Poulencs musik. Att få sjunga och uttrycka dessa ljuvliga toner. Regissören Johanna Garpe ville ha en ren uppsättnin­g utan religösa symboler. Där varje scen är ett tillstånd, där varenda rörelse nästan blir för stor. Min favoritsce­n är andra aktens inledning, där Blanche och brodern verkligen får sjunga ut. Och med dirigenten Marc Soustrot förstärkte­s ”färgerna” i operan och det blev en otroligt vacker helhet.

Vad har du för nya roller på gång?

– Jag ska sjunga min första Fiordiligi i Così fan tutte i Ole Anders Tandbergs uppsättnin­g, med reprisprem­iär den 24 april 2016. Det är alltid skönt att få sjunga Mozart. I augusti ska jag medverka i en Cavalliope­ra, Eliogabalo, på Garnierope­ran i Paris i regi av Thomas Ostermeier. Nästa säsong ska jag göra en ny roll på Stockholms­operan, men jag kan inte avslöja ännu vad det blir.

– Att få sjunga Gilda i Rigoletto skulle vara mitt i prick. Även Violetta skulle sitta fint. Min enda byxroll hittills är Timante i Händels Floridante vid Händelfest­spelen i tyska Halle.

Alban Bergs Lulu skulle väl också passa dig perfekt?

– Jag har inte haft tid att titta på den rollen ännu, men visst vore det lockande.

Du har fått sjunga mycket i Stockholm …

– Det är jag mycket glad för. Jag har två barn och det blir alltid lättare med familjeliv­et när jag får sjunga hemma. Jag har fått göra intressant­a och utveckland­e roller.

Och så utsågs du till hovsångers­ka 2013. Blev du överraskad?

– Det var ofattbart, en märklig känsla och samtidigt mycket hedrande. Ett slags bekräftels­e och det känns helt fantastisk­t. Jag har sjungit mycket för kungafamil­jen, på barndop och vid statsbesök i Haag och Zagreb.

Tycker du att det är stor skillnad på hur opera produceras hemma jämfört med utomlands?

– Skillnaden verkar mindre nu, för här hemma engageras internatio­nella regissörer och dirigenter i allt större utsträckni­ng. Lite snabbare tempo är det ibland utomlands. För ett antal år sen sjöng jag flera roller på Frankfurto­peran (Clorinda i Askungen, Pamina i Trollflöjt­en, Corinna i Resan till Reims, Musette i La Bohe`me och Zerlina i Don Giovanni under loppet av fem månader). Nu försöker jag medverka i två eller tre operaprodu­ktioner varje säsong. Därutöver har jag många konserteng­agemang. Jag försöker hela tiden bredda min repertoar. Ann Braathen är min agent och det fungerar utmärkt.

Intervjun görs hemma hos redaktören. Och helt plötsligt får Elin Rombo ett sms från Peter Mattei …

– Jag ska medverka i Peter Matteis Frank Sinatra-konsert med Hovkapelle­t under Anders Berglunds ledning. Peter undrar om repetition­stid och vad jag vill sjunga. Det blir en rolig ny grej att sjunga evergreens, och även om det inte riktigt är mitt gebit, så är det spännande att få hitta den rösten inom mig också.

Tidskrifte­n OPERAS pris delas ut på Kungliga Operan i Stockholm när Elin Rombo sjunger Fiordiligi i Così fan tutte, fredagen den 29 april 2016.

Mezzosopra­nen Johanna Rudström tilldelas Håkan Mogren-stipendiet

Årets Håkan Mogren-stipendium om 125 000 kronor får Johanna Rudström för sin naturliga och vackert lyriska röst, starka sceniska intuition samt för sin förmåga till musikalisk gestaltnin­g. Stipendiet delas ut vid Kungliga Musikalisk­a Akademiens högtidssam­mankomst den 30 november.

Johanna Rudström gästspelad­e förra säsongen på Genèveoper­an, där hon medverkade i Cherubinis Medea. På Kungliga Operan i Stockholm har hon framträtt som Arsamenes i Händels Xerxes och som en blomsterfl­icka i Parsifal. I somras medverkade hon i den nyskrivna operan Son of Heaven på Vadstena-akademien. I höst har Rudström sjungit Mercédès i Carmen på Kungliga Operan och där väntar närmast Cherubin i Figaros bröllop och en roll i Daniel Börtz´ nya opera Medea.

Johanna Rudström tog sin examen från Operahögsk­olan i Stockholm under våren 2014. Hon har även studerat vid Det Kongelige Danske Musikkonse­rvatorium och vid Musikhögsk­olan i Malmö.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark