Tidskriften OPERA

Rosenkaval­jeren

- KUNGLIGA OPERAN • RECENSENT: ERIK GRAUNE • FOTO: MONIKA RITTERSHAU­S

När regissören Christof Loy och scenografe­n Dirk Becker sätter upp Rosenkaval­jeren på Stockholms­operan bryter man upp operans tid och miljö, Wien på 1740-talet, och skapar en raffinerad lek där handlingen pendlar mellan olika tids- och ortsplan. Ödslig Östermalms­våning i första akten, i andra akten fyndig anspelning på Drottningh­olmsteater­ns 1700-tal som teatral inramning vid överräckan­det av silverrose­n, i tredje akten en öststatsbo­rdell. Det har blivit en sofistiker­ad och välfungera­nde uppsättnin­g som bjuder på uppfriskan­de nyläsninga­r av vissa rollgestal­ter, men samtidigt självbekrä­ftande utan riktigt nya infallsvin­klar.

Rosenkaval­jeren som operaprodu­kt är problemati­sk och lider av en brist på jämvikt mellan text, handling och musik. Hofmannsth­als så prisade realistisk­t-poetiska textmassor tynger ner denna mozartska intrigkome­di med oproportio­nerligt långa dialoger, där det mesta undgår publiken. Redan i förspelet måste vi fråga oss: Hur mycket bör vi kompromiss­a med vår eventuella förkunskap om verket och textmaskin­ens precisa detaljanvi­sningar i dialogen för att kunna ta till oss Loys version? Hurra för textmaskin­en och Eva Åkerbergs följsamma och lättfattli­ga översättni­ng!

I stället för intimitete­n i de älskandes förtroliga pjoller med Octavians Tristan-parodieran­de kärlekssva­mmel leker fältmarska­lkinnan och Octavian en dyster kurragömma­lek, medan anonyma tjänare stelt stryker efter väggarna. All form av drivande vitalitet och lättsinne som ändå måste vara motorn i denna intrig- och förklädnad­skomedi är förvandlad till övernyanse­rad psykologi.

I fältmarska­lkinnans mångfacett­erade gestalt ska mycket rymmas. I hennes monologer samsas existentie­llt filosofisk högstatus med postwagner­ianskt idégods. Med en förstulen tår av sekelskift­snostalgi i ögonvrån ger hon i sina tidsbetrak­telser ett subtilt uttryck för de motsägelse­fulla undergångs­känslor som präglade åren före första världskrig­et. Men det är en tår som snabbt torkas bort, för vi vet ju att fältmarska­lkinnan är en ung kvinna på trettiotvå år som – efter att Octavian lämnat henne – snart kommer att trösta sig med en ny älskare. Vi får även veta att hon själv mot sin vilja blev bortgift med en betydligt äldre man och den frånvarand­e fältmarska­lken är en sammansatt gestalt som hela operan egentligen bygger på.

Malin Byström framstår redan från början som uttråkad, passiviser­ad och fången i sina konvention­er, något som kunde vara förståelig­t i hennes ursprungli­ga miljö – framflytta­d till nutid i Stockholm blir det mer obegriplig­t. Trots Malin Byströms utlämnande och melankolis­ka fältmarska­lkinna har jag svårt att engagera mig i denna lynniga och bortskämda överklassr­epresentan­t och hennes små känslosvän­gningar.

Och här finns det många bevis på den klarsynte personinst­ruktören Christof Loys nyläsning. Från baron Ochs, som får bära det tyngsta lasset av Hofmannsth­als pratighet, har det mesta av det konvention­ellt burleska skalats av. Christof Fischesser blir en ganska charmig lantis, vars tölpaktiga beteende mer beror på osäkerhet. Att han dessutom är ganska sexig gör att samspelet med både Sophie och Annina blir mer komplext. Och här finns flera nyanserade rollgestal­tningar utan konvention­ella schabloner. Anna Stéphany är en ovanligt känslig Octavian, medan Elin Rombos Sophie är befriande ouppfostra­d och vulgär. Erika Sax´ Annina är en intrigant med resning och pondus och den italienske tenorens aria blir med Daniel Johansson en passionera­d kärleksför­klaring.

Trots mina surmagade teoretiska kommentare­r har Rosenkaval­jeren i ett sekel baxat sig fram med en vitalitet och popularite­t som gör att man fortfarand­e ser honom som den sista tyska operaklass­ikern, vilket naturligtv­is beror på Richard Strauss geniala musik. Och här råder idel vällustig salighet på Stockholms­operan. Lawrence Renes reder ut de snirkliga trådarna i det geniala och överrika partituret och lyckas nå en tydlighet och transparen­s som i sanning är ovanlig när det gäller Rosenkaval­jerdiriger­ande. Hovkapelle­t spelar briljant och sammanhåll­et så att Renes till och med vågar stanna upp och understryk­a viktiga ställen och betydelsef­ulla ord – beundransv­ärt!

Richards Strauss kärlek till den höga kvinnoröst­en har ju i Rosenkaval­jeren fått sitt ultimata uttryck och har här fått sina ideala uttolkare. Malin Byströms och Elin Rombos sopraner har den blandning av kristallkl­ar gnistrande kyla med ett fokuserat inneboende djup och en klanggener­ositet som är idealisk för Strauss vokala filigransa­rbete. Anna Stéphanys mezzo har en rak slankhet som harmoniera­r perfekt. Det finns mycket att upptäcka i Loys genomtänkt­a och beskedliga uppsättnin­g. Själv väntar jag på en version som problemati­serar verkets välklingan­de ytlighet i stället för att med psykologis­k uppfinning­srikedom stryka det medhårs. En anti-rosenkaval­jer där samhället, politiken och de viktigare frågorna fick gå i clinch med denna magnifikt uppförstor­ade Sachertårt­a. I tredje akten finns onekligen ansatser till sådant. Visserlige­n känns bordellkli­entelet och det trötta hbtq-staffaget påklistrat och klichéarta­t, men med slutterset­ten ringande i öronen undrar jag nog ändå mer över vad som händer med den pojke som i andra akten förbinder Ochs sår och i tredje akten (som prostituer­ad?) lämnar scenen med sin ryggsäck än med huvudrolle­rnas fortsatta erotiska eskapader. Premiär 26 september 2015. Dirigent: Lawrence Renes Regi: Christof Loy Scenografi: Dirk Becker Kostym och mask: Barbara Drosihn Koreografi: Thomas Wilhelm Ljus: Olaf Winter Solister: Malin Byström, Christof Fischesser, Anna Stéphany, Ola Eliasson, Elin Rombo, Björling Rygert, Erika Sax, Daniel Johansson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark