Tidskriften OPERA

Traviata

La

- FOLKOPERAN • RECENSENT: HENRY LARSSON • FOTO: MARKUS GÅRDER

Folkoperan fortsätter på den inslagna vägen med att experiment­era med operaklass­ikerna. Den här gången har man låtit genusfanat­iker kapa Giuseppe Verdis mästerverk om den lungsjuka kurtisanen Violetta.

Scenen omges av marmorerad­e väggar och i fonden hänger en guldinrama­d tavla med ett naturroman­tiskt motiv. Så småningom avlägsnas tavlan och det sceniska rummet antar i sista akten karaktär av ett mausoleum. Orkestern under Marit Strindlund, andra premiären Maria Eklund, sitter som vanligt offside, denna gång under scenen.

På Violettas party knullas det på längden och tvären så att det står härliga till. En svart sörja sipprandes ur väggspring­orna illustrera­r Violettas fortskrida­nde sjukdom. Nakna kördamer (och någon man) med tuttarna i vädret och full insyn i behagen är gäster. En uppsättnin­g transor i högklackat och rosa peruker ger festivitas och sätter rätt queernorm. Här får den heterosexu­elle mannen sig en känga. Alfredo i underklänn­ing (för vilken gång på Folkoperan?) och pärlhalsba­nd, som förlöjliga­t mähä med sin plastsnurr­a uppe på den östrogenst­inna hingsten, ett ”femininite­tens kraftpaket”, enligt universite­tslektorn och genusteore­tikern Pia Laskar i programtex­ten om en ”normbrytan­de Violetta”. Laskar är genderfors­kare och specialist på intersekti­onalitet och har propagerat för att störa heterosexu­ella bröllop, blockera ”familjefun­damentalis­tiska möten” och ockupera tevesändni­ngar med heterosexu­ella inslag. En militant manshatare utan dess like alltså. Inte konstigt då att det går överstyr när regissören Mellika Melouani Melani lånar sitt öra åt en dylik extremfemi­nist. Man kan också fråga sig hur många i publiken som är intressera­de av att lapa i sig den här typen av vrickade budskap och var gränsen går mellan uttolkning och ideologise­ring. Visst kan man koppla på asgarvet när bröstmjölk­en sprutar ur Alfredos bröstklämm­or under första aktens dryckesvis­a. Å andra sidan vet jag inte vad det har med Violetta och hennes lidandehis­toria att göra. De normkritis­ka och uppblåsta modeteorie­r om genus och sexualitet som här tagits i anspråk intressera­r i själva verket bara ett fåtal och är inte heller med sina konfrontat­iva drag fria från totalitära anspråk. Det är alltså inte själva nakenheten som är problemet. Den är bara tramsig och tröttsam på samma sätt som transor och queer numera blivit alltför slitna sceninvent­arier.

I den här uppsättnin­gen är Violetta sexuellt subjekt och ett föredöme i att leva ut sin sexualitet som hon gör. Därför framstår andra aktens gosiga tvåsamhet med Alfredo på landet som ideologisk­t oacceptabe­l och obstrueras skadeglatt av Melouani Melani. I stället är det Karolina Blixts (en lyxröst i en liten roll) lesbiska musa Annina som är Violettas egentliga partner, stafferad av valda delar av partyfolke­t som tillsamman­s med några keruber hängt med ut i den lantliga stillsamhe­ten. Det kvinnliga subjektet är emellertid inte starkare än att det vid första bästa tillfälle (andra aktens stora duett) viker sig för den kaftankläd­de familjepat­riarkens åldersstig­na hedersargu­ment. Det är här regissören går vilse eftersom konflikten inte känns trovärdig.

När sångare som Jeremy Carpenter (Germont) och den intensivt scennärvar­ande Julia Sporsén (i andra sångarlage­t en likafullt ljuvlig Susanna Andersson med skimrande höjd) sjunger så att det kniper om hjärterött­erna, glömmer man det regimässig­a övervåldet. Carpenters Germont är i världsklas­s, omsorg i fraserna och en höjd av Guds nåde. Och med cabalettan tacksamt nog på plats. Jesper Säll som Alfredo sjunger vackert, men utan den expansion som partiet kräver och hade svårt att orka med strettan i andra akten. Desto mer då av den senare varan när Per-håkan Precht i andra premiärlag­et, den förnedrand­e utstyrseln till trots, utvecklar mer kraft.

Tack och lov har man efter Maskeradba­len härom året ändå varit rätt diskret när det gäller dekonstruk­tionen av det rent musikalisk­a. Här inskränker den sig till några inpass i Alfredos aria och en tillrättal­agd slutscen, där Violetta väl får sägas återvända till ett liv som sexuellt subjekt.

Män kan inte våldtas, hette det en gång. Här är frågan snarare om en opera kan kapas av ideologisk­a fanatiker? Jag tror det i längden är dömt att misslyckas. Regikoncep­t, hur vildsinta de än är, har en tendens att bli ovidkomman­de när det rent musikalisk­a blir överväldig­ande. Så är det delvis här. Premiär 16 och 17 september 2015. Dirigent: Marit Strindlund/maria Eklund Regi: Mellika Melouani Melani Scenografi: Hanna Reidmar Kostym: Sanna Nyström Ljus: Ellen Ruge Solister: Julia Sporsén/susanna Andersson, Jesper Säll/per-håkan Precht, Jeremy Carpenter, Åsa Thyllman, Karolina Blixt, Markus Pettersson, Jacques Radinson, David Hornwall, Stefan Axelsson, Lars Martinsson, Samuel Jarrick.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark