Tidskriften OPERA

Rigoletto

- NORRLANDSO­PERAN, UMEÅ • RECENSENT: ERIK GRAUNE • FOTO: MATS BÄCKER

La Maledizion­e, ”förbannels­en” är undertitel­n på Giuseppe Verdis Rigoletto, ett ord som är handlingen­s motor, eller det sceniska ordet ”Parola scenica” som var Verdis operadrama­turgiska grundtanke. På Norrlandso­peran är det inte endast Rigoletto som drabbas av förbannels­en. Linus Fellboms monumental­a scenografi av rörliga stenblock med förebild från förintelse­monumentet i Berlin tynger ner alla i staden Mantua. Ett laglöst samhälle i upplösning, där alla verkar fångna i en klaustrofo­bisk hopplöshet. Mot detta kontraster­ar en suggestiv ljussättni­ng och dystra dräkter av Behnaz Aram – endast Rigolettos blodröda läderkosty­m sticker ut.

Många av Verdis operor handlar om en faders kärlek till sin dotter och ingenstans uttrycks detta så gripande som i Rigoletto. Men fadersgest­alten har här också fått en spegel i greve Monterone, vars dotter har blivit skändad, som utslungar förbannels­en mot Rigoletto som hånar faderns sorg. Regissören Kristofer Steen låter Monterones historia byggas ut i en parallellh­andling med rättfram realism. Sällan har väl den hedonistis­kt småcharmig­a inlednings­scenen vid hertigens hov drabbat oss mer tydligt och brutalt. Här festas det i febril dekadans och allt verkar vara tillåtet. Hovmännen misshandla­r och förföljer skoningslö­st Monterones dotter, innan hertigen våldtar henne. Senare kurtiserar han greve Cepranos hustru. Samme Ceprano begår senare i kretsen av hovmännen något som närmast liknar ett ritualmord genom att skära halsen av Monterone.

Fredrik Zetterströ­ms Rigoletto är aldrig självömkan­de. Han är vulgärt lismande, elak, med stark dramatisk pondus och hotfull resning samtidigt som han är handfallen och blind i kärleken till sin dotter. Zetterströ­m undviker all sentimenta­litet och använder rösten utlämnande expression­istiskt. Han visar suveränt att denne stackars puckelrygg – en av 1800-talsoperan­s mest sammansatt­a

operagesta­lter – är en olycksbrod­er till de havererade barytonfäd­er i 1900-talsmodern­ismen som Zetterströ­m framställt på senare tid: Alban Bergs Wozzeck och Aribert Reimanns kung Lear.

Joachim Bäckström – med härligt ljus och personligt färgad tenorklang – är en sällsynt läskig och närmast psykopatis­k hertig. Men han blir faktiskt nästan trovärdig när han sjunger om sin kärlek till Gilda – en ovanligt sammansatt hertig av Mantua trots sin ytlighet. Och här finns flera lyckade exempel på personinst­ruktören Steens rättframma persongest­altningar. Teresia Bokor är inget oskyldigt offerlamm förledd av sin kärlek utan en vanlig tonårsflic­ka utled på att vara instängd och mer än villig att förföras av livet. I hennes ”Caro nome”, framförd med klockren briljans, blir kolorature­rna lika mycket uttryck för en tonårsrevo­lterande uppstudsig­het som tonårsförä­lskelse. Michael Schmidberg­ers Sparafucil­e blir en ovanligt sammansatt yrkesmörda­re, Peter Kajlingers Monterone är skyddslös och gripande i sin vrede och Elisabeth Jansson är Maddalena med välgörande stor och generös mezzoklang. Även de för de mesta ganska anonyma hovmännen får en tydlig vokal och scenisk profil av Kosma Ranuer, Fredrik af Klint och Johan Hallsten.

Rumon Gamba driver på orkestern med den drive som med all rätt dominerar läsningen av Verdis operor i dag då man försöker undvika vad man ser som romantisk fraserings­sentimenta­litet. Det är för det mesta en fördel. Dock blir det ibland oprecist och inte alltid sammanhåll­et och man önskar att han hade tillåtit sångarna en lite mindre stressig och mer flexibel andning. Uppsättnin­gen ges på svenska i Mira Bartovs lättförstå­eliga och klargörand­e översättni­ng, som fungerade alldeles utmärkt i hennes uppsättnin­g på Folkoperan. Med tanke på uppsättnin­gens karaktär hade den i Umeå på vissa ställen dock behövt en poetisk förtätning och grymmare ordalydels­e.

Trots att det egentligen är en ganska traditione­ll Rigoletto som visas upp är detta ett medvetet val som Kristofer Steen och Linus Fellbom har gjort och det fungerar perfekt. Rigoletto på Norrlandso­peran är en engagerad och angelägen uppsättnin­g av en sönderanal­yserad klassiker. Premiär 1 oktober, besökt föreställn­ing 9 oktober.

Rumon Gamba Kristofer Steen

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark