Tidskriften OPERA

Boulevard Solitude

- DET KONGELIGE TEATER, KPH • RECENSENT: LENNART BROMANDER www.kglteater.dk

Boulevard Solitude är Hans Werner Henzes första opera, skriven av en tjugofemår­ig tonsättare 1951 och uruppförd året därpå i Hannover. Den väckte omedelbart uppseende, eftersom detta så uppenbart var ett verk av en rikt begåvad tonsättare, men den skapade också förfäran inom tongivande konservati­va kretsar. Henze beskylldes för att ”ha förrått den tyska kulturen” – oklart hur.

Handlingen i Boulevard Solitude är välbekant, historien om den lättfärdig­a Manons undergång och fall, tidigare operabehan­dlad av Massenet och Puccini. Några anspelning­ar på deras verk finns dock inte, det är en Manon för 1950-talet som Henze och hans librettist Grete Weill skapat. Huvudperso­n är inte Manon utan Des Grieux (här kallad vid förnamn, Armand), som är en tidstypisk outsider, präglad av tomhet, ensamhet och existentie­ll förtvivlan. Sartre, Camus och Boris Vian spökar i bakgrunden, och tankarna går också till Marcel Carnés filmiska trettiotal­sklassiker Dimmornas kaj. Det finns ett klart filmiskt drag även över själva den sceniska berättelse­n. Titeln är förstås inspirerad av Billy Wilders då mycket aktuella Sunset Boulevard. I musiken hörs spår av både jazz, Hindemith och andra källor som skapar stark tidsatmosf­är. Grundstämn­ingen är lyriskt elegisk, och grundtempo­t ett slags ”andante funesto”, samtidigt som det också finns inslag av en Alban Bergsk expression­ism. Scenerna fogas samman av mellanspel som i Wozzeck.

Alban Berg är också annars lätt att associera till, eftersom denna Manon är en utpräglad Lulufigur. Hon drar till sig män på det fatala vis men är själv ett slags amoralisk oskuld, som driver både sig själv och männen i olycka. Hennes bror Lescaut är en riktigt ful fisk, en vidrig sutenör, som lever på sin systers prostituti­on och kallt låter henne få sona ett mord han själv begått.

Köpenhamns­operans första premiär för säsongen utgjorde en något senkommen Skandinavi­enpremiär på detta Henzes så starka

HENZE: BOULEVARD SOLITUDE

Premiär 1 oktober, besökt föreställn­ing 10 oktober 2015. Dirigent: Jérémie Rhorer Regi: Lotte de Beer Scenografi, kostym och ljus: Clement & Sanôu Solister: Sine Bundgaard, Gert Henning-jensen, Benjamin Bevan, Martin Hatlo, Kor-jan Dusseljee, Jens Søndergaar­d, Helle Kristianse­n, Jens Bay.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark