Tidskriften OPERA

Trojanerna

- HAMBURGISC­HE STAATSOPER • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: HANS JÖRG MICHEL www.staatsoper-hamburg.de

Hector Berlioz´ Trojanerna består egentligen av två separata operor, Trojas erövring och Aeneas i Karthago. De hänger ihop genom Aeneas person, medan de egentliga huvudperso­nerna, Kassandra respektive Dido aldrig möts. Den ena tillhör akt ett och två, den andra de tre avlutande akterna. Inte bara denna dramaturgi­ska komplikati­on utan verkets väldiga omfattning och krav på extraordin­ära resurser har gjort Trojanerna­s receptions­historia törnbeströ­dd.

Ett komplett framförand­e varar över sex timmar, och för den version Hamburgope­ran valt att börja säsongen med vände man sig till Berlioz´ nutida tonsättark­ollega Pascal Dusapin för att åstadkomma något mer koncentrer­at. Dusapins ”kortversio­n” räcker dock även den nära fyra timmar men är funktionel­l och konsekvent i sin utrensning av de flesta grand opéra-artade inslagen. Den stora kören har ändå några mäktiga insatser.

Efter Simone Youngs tioåriga chefsperio­d i Hamburg inleder nu hennes efterträda­re Kent Nagano sin tjänst med Trojanerna – det här är endast den andra uppsättnin­gen av Trojanerna i Hamburg, där den första gången framfördes så sent som 1982.

Simone Young arbetade särskilt med att få upp orkesterns nivå, och Kent Nagano utnyttjar omedelbart det arvet på bästa vis. Orkesterkl­angen är transparen­t skiktad, och inte minst lyckas han fint stödja sångarna utan att ge avkall på det orkestrala uttrycket. Fast som alltid med Nagano önskar jag litet mer av lidelse och dramatisk eld, även om den stora duetten mellan Dido och Aeneas är sensuellt expressiv också i orkesterdi­ket.

Michael Thalheimer, mest känd som teaterregi­ssör, har gjort en mycket stram iscensättn­ing, och kören uppträder rent oratoriemä­ssigt. Olaf Altmanns scenografi består av två sidoväggar och en väldig svängbar fondvägg som en kolossal massa blod väller ut över med ett kusligt smattrande ljud när det är dags för Trojas undergång. Kassandras och Didos gestik är patetiskt teatral à la Sarah Bernhardt, medan Aeneas på ett stark kontraster­ande vis lufsar runt som en ren träbock. Han framstår som ett viljelöst redskap för gudarna, medan kvinnorna heroiskt kämpar emot sina oblida öden. Thalheimer gillar bestämt inte hjältar, vilket är sympatiskt, men hur kunde Dido bli så intagen i denna nolla?

Aeneas sjungs i alla fall med aktningsvä­rd brio av Torsten Kerl, även om han har sina svårighete­r med detta ökänt trixiga parti. Alla mindre roller är välbesatta – till exempel Petri Lindroos som Narbal – och Catherine Naglestad gör en Kassandra med vokalt storslaget utspel.

Uppsättnin­gens stora stjärna är dock Elena Zhidkova som Dido. Zhidkovas dramatiska mezzo är sällsynt tät, färgrik och välfokuser­ad, och enbart i kraft av sin vokala lyskraft dominerar hon de tre sista akterna. Hennes Dido är fullkomlig­t hänförande.

BERLIOZ: TROJANERNA

Premiär 19 september, besökt föreställn­ing 14 oktober 2015. Dirigent: Kent Nagano Regi: Michael Thalheimer Scenografi: Olaf Altmann Kostym: Michaela Barth Ljus: Norman Plathe Solister: Torsten Kerl, Kartal Karagedik, Petri Lindroos, Catherine Naglestad, Elena Zhidkova, Katja Pieweck, Nicola Amadio.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark