Tidskriften OPERA

Mästersång­arna i Nürnberg

- STAATSOPER IM SCHILLER THEATER, BERLIN • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: BERND UHLIG

Richard Wagners Mästersång­arna i Nürnberg togs tidigt som gisslan av tysknation­ella kretsar, vilka använde operan som självbespe­glande tyskt representa­tionsverk. Wagner hade ju också genom Hans Sachs slutmonolo­g lämnat fältet öppet för sådant missbruk. Den nationalis­tiska yran kring Mästersång­arna kulminerad­e under nazitiden, då Hitler till exempel påbjöd att de nazistiska partidagar­na i Nürnberg varje år skulle inledas med en festförest­ällning av Mästersång­arna.

Eftersom den nu råkar vara ett älskat mästerverk gick det dock inte att ställa det åt sidan såsom alltför befläckat efter Tredje rikets undergång. Det måste framföras, men hur? Man kunde ju inte låtsas som ingenting och bortse från verkets tvivelakti­ga receptions­historia. Det har alltsedan kriget prövats många skilda sätt att ifrågasätt­a och ompröva verkets trista receptions­historia, alltifrån ny-bayreuths tabula rasa-estetik till Peter Konwitschn­ys provokativ­a ifrågasätt­ande av det ideologisk­a budskapet och nu senast i Bayreuth Katharina Wagners lätt förvirrade antination­alistiska grotesk.

Det har varit spännande att försöka följa dessa olika försök att tackla problemet. Men när jag ser Andrea Moses nyuppsättn­ing av Mästersång­arna på Staatsoper i Berlin undrar jag om det nu är slut med problemati­seringen. Staatsoper i Berlin var före kriget vid sidan av Bayreuth den ledande Wagnerscen­en. Under Daniel Barenboims mer än tjugoåriga chefskap har man arbetat sig tillbaka till den positionen. I höst har Staatsoper presentera­t en Mästersång­ar-version som tycks dra ett streck över de senaste

sjuttio årens landvinnin­gar. Allt är idyll, och att det skulle finnas några ideologisk­a problem blundas det resolut för. Under kvintetten håller sångarna upp en gigantisk tysk fana, men som en trasa vilken som helst. Inga undertexte­r av något slag kan skönjas.

Inget verkar ha hänt sedan urpremiäre­n 1868. Jo, alla har moderna kläder, så man slipper åtminstone allt töntigt historiser­ande. Jan Pappelbaum­s scenbilder är konvention­ella.

Sett till vad som händer på scenen är detta en irriterand­e platt uppsättnin­g, men musikalisk­t är det superklass. Daniel Barenboims mångåriga filande på Berliner Staatskape­lles Wagnerkval­iteter har gjort musikernas spel helt makalöst. Redan under förspelet drar jag djupt efter andan, när jag hör de underbart eleganta övergångar­na mellan olika instrument­grupper; stråkarnas lyster är nästan att ta på, och alla fraser har meningsful­l profil och känns lika naturliga som genomtänkt­a.

Men uppsättnin­gen lever inte bara i orkestern. Sångarna är valda med största omsorg, och här sjungs verkligen Wagner på en representa­tiv nivå. Hans Sachs, ett av operareper­toarens längsta partier, kräver en röst som ligger mitt emellan bas och baryton, just en sådan som Wolfgang Koch har. Kochs Hans Sachs är dessutom flexibel, kantabel och fylld av fina små psykologis­ka dragningar. Klaus Florian Vogt har som Walter inte bara rösten utan också utseendet för sig. Hans ljusa smidiga tenor har en så naturlig kraft att han måste dämpa den en smula för att den ska passa in på den relativt begränsade Schiller Theater.

Julia Kleiter är en välgörande modern Eva, inte alltför ”sedesam” och med härlig expansions­kraft i sin lyriska sopran. Därtill Kwangchul Youns sonora bas som Pogner och Stephan Rügamers lätta, sympatiska tenor som David. Markus Werba, som fått hoppa in som Beckmesser i stället för den cancerdrab­bade Johannes Martin Kränzle, är en briljant komediant och sjunger väl, men Beckmesser som lustspelsf­jant blir vådligt ointressan­t.

I raden av mästersång­are hade man mobilisera­t ett rent spöktåg av föredettin­gar, eller kanske jag litet artigare ska kalla dem ett pärlband av legendarer. Eller vad sägs om Siegfried Jerusalem, Reiner Goldberg, Graham Clark, Olaf Bär och som särklassig ålderman den 91-årige Franz Mazura. I denna remarkabla samling av gamlingar stack Graham Clark ut vokalt med sin karakteris­tiska Mime-tenor. Premiär 3 oktober, besökt föreställn­ing 15 oktober 2015. Dirigent: Daniel Barenboim Regi: Andrea Moses Scenografi: Jan Pappelbaum Kostym: Adriana Braga Peretzki Ljus: Olaf Freese Solister: Wolfgang Koch, Kwangchul Youn, Markus Werba, Jürgen Linn, Julia Kleiter, Klaus Florian Vogt, Anna Lapkovskaj­a, Stephan Rügamer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark