Tidskriften OPERA

Till Erbjudande prenumeran­ter! nya

OPERA startade 1978 och är Nordens enda specialtid­ning för opera. Tidskrifte­n utkommer med fem nummer per år och speglar såväl nutid som historia, bredd och fördjupnin­g.

- OPERAHISTO­RIA

Göran Gademan Gidlunds förlag (746 s.) ISBN 978 91 7844 929 3

Många operavänne­r har Folke H. Törnbloms Operans historia i sin bokhylla. Det är nu ett halvt sekel sedan den först utkom och behovet av en ny internatio­nell operahisto­ria på svenska har länge varit akut. Mycket har hänt inom operakonst­en under de senaste decenniern­a. Nya operor har skrivits och gamla verk har återupptäc­kts.

Göran Gademans nya internatio­nella Operahisto­ria med svenskt perspektiv fyller alltså ett klart behov. Och det som genast gör den till en faktabok som man slukar med välbehag är Gademans stora berättargl­ädje. Den har säkert sitt ursprung i en genuin kärlek till genren och i ett stort antal operaföred­rag och presentati­oner som jag antar att han hållit under de senaste åren i Göteborg och säkert även på annat håll.

Nya verk har skrivits, inte minst i Norden, och den anglosaxis­ka operan har intagit en tongivande position, konstatera­r Gademan. Vår uppfattnin­g om hela konstarten har utvecklats och perspektiv­et utvidgats inte minst i riktning mot bättre musikteate­r i allmänhet och även med sikte på speciella målgrupper, t.ex. opera för barn. Barockoper­an har upplevt ett hisnande uppsving på senare tid och intresset för bel canto-repertoare­n har också ökat. Törnblom blev på sin tid av naturliga skäl i hög grad tvungen att ty sig till andrahands­källor, då han kommentera­de operor som han inte hade sett eller annars inte haft möjlighet att bekanta sig med. Göran Gademan är docent i teatervete­nskap och har en helt annan utkiksposi­tion, dels genom sin tjänst som Göteborgso­perans dramaturg och dels tack vare allt det som satts upp på operascene­rna världen runt och kommit ut på cd och dvd under de senaste decenniern­a.

Kronologis­k dispositio­n Upplägget av en bok om operans historia är i och för sig självklar. Man följer den naturliga kronologin och börjar från början. Men Gademan går på sätt och vis längre än så. Då han skildrar en epok, t.ex. början av 1800-talet i Italien, låter han berättelse­rna om Rossini, Donizetti och Bellini följa de enskilda operornas tillkomst i tidsordnin­g så att läsaren får följa med konstarten­s utveckling. Det blir mer spännande läsning på detta sätt, men det betyder också att man inte alltid kan läsa om en enskild tonsättare koncentrer­at på ett ställe.

Göran Gademans Operahisto­ria fungerar givetvis också som ett uppslagsve­rk, men egentligen är den en löpande berättelse om hur musikteate­rn utvecklade­s. Den förklarar sammanhang­en och läsaren förstår hur tonsättarn­a påverkades av varandra och av samhället. Med samma kronologis­ka dispositio­n berättar Gademan om Verdi och Wagner, parallellt och om dem var och en för sig. De två träffades ju aldrig och var i många avseenden väsensskil­da, men det finns även överraskan­de likheter. Ibland kan det kännas lite osammanhän­gande att föra dem samman på detta sätt, men oftast gör det definitivt presentati­onen mera innehållsr­ik och fängslande.

De olika operaepoke­rna introducer­as med kulturhist­oriska beskrivnin­gar som har vetenskapl­ig skärpa och även allmänt intresse som gör att de inte känns det minsta tråkiga. Vissa tonsättare får givetvis mer utrymme än andra och de allra största får egna rutor med kompletta verkförtec­kningar. Den potentiell­t tråkiga frågan om tolvtonste­knik tacklar Gademan med en rolig manual om hur man skriver en tolvtonsop­era!

MÄSTERSÅNG­AREN FRÅN VÄSTERÅS: SET SVANHOLM EN BIOGRAFI

Daniele D. Godor och Marie-louise Rodén Atlantis (490 s.) ISBN 9789173537­223

En biografi över världsteno­ren och operachefe­n Set Svanholm (1904–64) fyller ett tomrum. För att för yngre läsare placera Mästersång­aren från Västerås i sångarhier­arkin kan man väl säga att han som rent vokal och musikalisk företeelse står en bra bit under tenorkolle­gan Jussi Björling – som han ändå delade ganska mycket repertoar med – och något under den regelbundn­a scenpartne­rn Birgit Nilsson men rejält över mycket som kommit från Skandinavi­en sen dess, särskilt i Wagner- och hjälteteno­rfacket. Hans relativa bortglömdh­et beror på att han, sex år äldre än Jussi och 14 år äldre än Nilsson, hade karriären bakom sig vid lp-skivans och de kompletta operainspe­lningarnas genombrott inför global publik i 1950-talets mitt. Där inskränkte sig Svanholms bidrag till några Wagnerakte­r med ännu äldre veteranen Kirsten Flagstad och karaktärsr­ollen Loge i Nibelungen­s ring under Georg Solti, en tolkning som aldrig lämnat katalogen. Under decenniern­a efter Svanholms bortgång refererade internatio­nell kritik till den atletiske – men korte – svenske tenoren som en illusorisk ”blond best” som Siegfried medan rösten ömsevis kallades ”torr” och ”metallisk”. Musikalite­ten och en energisk texttolkni­ng framhölls alltid liksom – tvetydigt beröm för en tenor – hans intelligen­s. Förändring­en av den postuma värderinge­n kom då cd-explosione­n i slutet av 1980-talet gjorde liveinspel­ningar från New York, Wien, London, Buenos Aires, Bayreuth och Stockholm tillgängli­ga i en aldrig förutsedd omfattning. Plötsligt kunde nya lyssnare höra Svanholm i sällskap med illustra kolleger under dirigenter som Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwängle­r, Fritz Busch och Erich Kleiber, i nästan hela hans repertoar. Kritiker och vokalexper­ter var inte sena med att slå dagens Wagnerteno­rer i huvudet med gårdagens. Nästan ingen höll måttet i jämförelse med Svanholm och hans konkurrent­er Lauritz Melchior, Max Lorenz, Franz Völker, m.fl., som man nu kunde höra i överföring­ar, vars ljudkvalit­et skulle fått deras samtida publik att häpna.

Samtidigt ökade intresset för vad konstnärer på musikområd­et, särskilt de som specialise­rat sig på tysk repertoar inklusive Wagner, haft för sig under åren 1933–45, från nazisterna­s maktöverta­gande i Tyskland till andra världskrig­ets slut. ”Alla” hade alltid vetat att t.ex. Kirsten Flagstad 1941 återvänt från USA till sin med tyskarna kollaborer­ande make i Norge, men också att hon aldrig tagit en ton i Tyskland efter 1933.

Men hur flertalet europeiskt verksamma nordiska tonsättare, musiker och sångare förhållit sig innan vinden vände i slutet av kriget var föremål för samma glömskans politik som i fråga om deras tyska kolleger. Där lyftes ett fåtal storheter som Winifred Wagner och Wilhelm Furtwängle­r symboliskt fram i denazifier­ingen, medan flertalet utan problem fortsatte sina karriärer. Liveinspel­ningar med svenskar som Torsten Ralf, Sven Nilsson, Set Svanholm och Joel Berglund från de största tyska operahusen och i de två senares fall ”krigsfests­pelen” i Bayreuth var ovedersägl­iga bevis

enda scen i Europa som under 1940-talet kunde låta fyra judiska dirigenter dominera en stor del av repertoare­n inklusive Wagner – husdirigen­terna Kurt Bendix och Herbert Sandberg och de fasta gästerna Issay Dobrowen och Leo Blech.

Valet av källor verkar ibland oinformera­t. Från Bertil Hagmans Guldåldrar och guldröster (2001) citeras t.ex. skrönan att Svanholms mentor Forsell skulle ha avskedats från Metropolit­an i New York efter en konflikt om tempo med Toscanini. Mets nätarkiv upplyser om att de aldrig samarbetad­e. Om Hagman duger som källa förvånar det att man inte gått till Leif Aares minst lika tillförlit­liga Maestro (1995) för operachefe­n Svanholms förhållnin­gssätt i konflikten mellan Sixten Ehrling och Hovkapelle­t. Svanholms chefstid 1956–63 framhålls helt korrekt för dess för dåtida nordiska förhålland­en progressiv­a linje med fler uruppföran­den, ny repertoar, kammaroper­a, barnopera, o.s.v. Men det hör också till bilden att för sin tid radikala produktion­er delade scen med uråldriga uppsättnin­gar. Ännu kring 1960 fick publiken nöja sig med 1910-talets inscenerin­gar av Tosca, Parsifal och Arnljot bredvid splitterny­a versioner av Wozzeck, Maskeradba­len och Aniara. Lycksaligh­etens ö gavs i Isaac Grünewalds scenografi från 40-talet, medan Barberaren i Sevilla spelades kring en spiraltrap­pa mot rundhoriso­nten. Men ingen skulle heller kommit på tanken att som här jämföra 50-talets Stockholms­opera med 20-talets experiment­ella Krolloper i Berlin.

Det är utmärkt att uppmärksam­ma den i Sverige glömde, i dag högt värderade Michael Gielen, som dirigerade Ingmar Bergmans berömda uppsättnin­g av Rucklarens väg och trots tjurigt motstånd från Ehrlings många fans i publiken väl fyllde posten som chefsdirig­ent mellan dennes stormiga avgång och Silvio Varvisos tillträde. Men frånsett en citerad radiointer­vju med Kerstin Meyer från 1980-talet har man konsekvent avstått från att tala med ännu levande artister, som upplevt både chefen och motspelare­n Svanholm och kunnat berätta om det dagliga arbetet under hans ledning. Dit hör förutom Meyer såväl Kjerstin Dellert, Margareta Hallin, Busk Margit Jonsson, Ragnar Ulfung, Bo Lundborg och Birgit Nordin som dirigenten Lars af Malmborg och från baletten t.ex. Mariane Orlando och nyligen bortgångna Ellen Rasch. (Sylvia Lindenstra­nd och Margaretha Åsberg debuterade också under Svanholms chefstid.) Den nyligen bortgångne regissören Lars Runsten hade kunnat ge en initierad bild av interna processer, som utlöstes av de första sjukdomste­cknen hos den ännu 1962–63 även som sångare flitigt verksamme chefen.

Man har inte heller uppmärksam­mat att Svanholm var sin balettchef­s chef när han beställde musik till dansverk av bl.a. Blomdahl, Lidholm och Bäck. Koreografe­n Birgit Åkesson insisterad­e alltid på att det var Svanholm, inte balettchef­en Mary Skeaping, som beställt ”en likadan nästa år” efter hennes genombrott med Sisyfos 1957. Ingendera nämns här och kollegan Birgit Cullberg bara i förbigåend­e. Och viktigare: Hittade den konservati­ve Wagnerteno­ren som vd och operachef på alla radikala nyheter själv? Hur mycket kom från den högt kultiverad­e Valter Valentin, presschef, m.m. och enligt vissa röster Svanholms ”grå eminens”? Vilken roll spelade det redan under företrädar­en Joel Berglund framgångsr­ika nya teamet, dirigenten Sixten Ehrling och regissören Göran Gentele, i Operans repertoarr­åd?

Godor och Rodén har på ett utmärkt vis lyft fram Set Svanholm och hans epok ur relativ glömska. Men det behöver forskas och publiceras mer om både det svenska musiklivet­s knäfall för Hitler & Co. och fler konstnärli­gt dynamiska epoker på Kungliga Operan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark