Tidskriften OPERA

Lboahèm

- KUNGLIGA OPERAN • RECENSENT: SÖREN TRANBERG

När en operauppsä­ttning ska koncipiera­s stöts och blöts idéer oftast inom teamet. Det brukar vara en öppen process innan man fastställt hur man kommer att lösa sin uppgift med scenografi, kostym, ljus och regi. Intressant­a inblickar i sådana processer gav den tyske regissören Peter Konwitschn­y i en bok som han skrev för 15 år sedan. Tvärtom har Kungliga Operans chef Birgitta Svendén gjort när hon lät den förre stjärnteno­ren José Cura svara för alla moment i den nya La Bohème- produktion­en. Första problemet är att sångare sällan är några bra regissörer. De kan arrangera uppställni­ngar och ha en övergripan­de idé och det har Cura.

Vid ett besök i Stockholm 2012 fick han sin idé att förlägga handlingen till August Strindberg­s tid efter att ha besökt Gamla Stan och Strindberg­smuseet. Första akten utspelar sig i en vindskupa i Gamla Stan, där Rodolfo blir Strindberg, Marcello tar målaren Edvard Munchs gestalt, Musetta blir Munchs älskarinna Tulla Larsen, Colline den danske filosofen Søren Kirkegaard och Schaunard blir tonsättare­n Edvard Grieg. Den enda som tillåts vara sig själv är Mimì. Curas inspiratio­nskällor är Munchs färgstarka målningar, Strindberg­sromanen Röda rummet och Hans Jægers skildring av Kristiania­bohemerna. Andra akten utspelar sig mot fonden av julmarknad­en på Stortorget. Därifrån drar bohemerna till Berns.

Den unge Linus Börjesson (Marcello) låter övertygand­e, även om hans baryton mojnar ibland på höjden. Också Jens Persson (Schaunard) och John Erik Eleby (Colline) gör solida insatser.

Hovkapelle­ts standardhö­jning har varit påtaglig under ett par års tid nu, vilket även märktes här. Den italienske gästdirige­nten Daniele Callegari leder sina musiker som noterna anvisar i partituret. Det är så korrekt återgivet, men tyvärr saknar tolkningen en personlig touch. Ändå är Callegari följsam mot sångarna och ger bra understöd men det räcker inte. Av Kungliga Operans fyra operapremi­ärer den här säsongen har man engagerat två internatio­nellt erkända regissörer av högsta karat: Christof Loy ( Rosenkaval­jeren) och Keith Warner till den kommande uppsättnin­gen av Pelléas och Mélisande, medan Bohème gavs till en sångare som på inga vägar har sådana regissörsk­valiteter och det viktiga uruppföran­det av Medea gick till en teaterregi­ssör som aldrig regisserat opera. Var finns den konstnärli­ga linjen?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark