Tidskriften OPERA

Euogenne

- MALMÖ OPERA • RECENSENT: YEHYA ALAZEM • FOTGO:AIRNESSNON MALIN www.malmoopera.se

I ett brev från operasånge­rskan Jelizaveta Lavrovskaj­a till Peter Tjajkovski­j ber hon honom att skriva en opera baserad på Alexander Pusjkins versroman Eugen Onegin. Tjajkovski­j var initialt tveksam till idén och tyckte inte att romanen hade en tillräckli­gt stark handling, men efter en längre betänketid blev han alltmer övertygad och han skrev sin opera eller – som han föredrog att kalla den – lyriska scener.

Men tveksamhet­en bestod och därför valde Tjajkovski­j att den första uppsättnin­gen skulle framföras med hjälp av studenter från Musikkonse­rvatoriet i Moskva på Malyjteate­rn, där Eugen Onegin fick sin urpremiär 1879. Det tog ytterligar­e två år innan operan hade sin premiär på Bolsjojtea­tern, då under Eduard Nápravníks ledning.

Tobias Theorells nyuppsättn­ing på Malmöopera­n lyfter distinkt fram operans psykologis­ka komplikati­oner. Hela uppsättnin­gen är full av ånger. Val som har gjorts, som inte går att ändra på, och det gäller alla, men främst Onegin själv. Allt börjar med en ensam och ångestladd­ad Onegin som funderar över sitt liv, som har gått i en annan riktning än han hade önskat. Iscensättn­ingen är konvention­ell men med lite extra fokus på Tatjana, som växer från en oskyldig flicka till en stark och beslutsam kvinna. Olgas och Lenskijs relation som inleds piggt och glatt men slutar med en rasande Lenskij som begråter sitt öde före duellen.

Men vad hände med Onegin, den världsvane, arrogante och självuppta­gne cynikern? Plötsligt blev han en vanlig, ängslig grabb från landet utan självförtr­oende, som försöker ta sitt liv under polonäsen. Vladislav Sulimsky sjunger tyvärr i enlighet med Theorells Oneginbild. Avvisandet av Tatjana känns snarare som en duett mellan Rigo- letto och Gilda eller mellan Sharpless och Butterfly, där Onegins övertalnin­gsförsök i operans slutscen saknar en innerlig vilja.

Däremot står Sabina Cvilak för en övertygand­e gestaltnin­g av Tatjana. Hon sjunger klart och vackert. Peter Auty gör en strålande Lenskij. Hans lyriska temperamen­tsfulla tenor passar utmärkt och han sjunger Lenskijs aria väldigt passionera­t. Lena Belkina gjorde en mycket stark insats som Olga.

Magdalena Åbergs scenografi och Erik Holmbergs videosceno­grafi är storslagna i sin enkelhet. Allt utspelar sig i en sal med några dörrar. Väggarna är en himmel med vandrande moln, som ändrar sig beroende på dramats växlingar och intensitet. Detta förstärker det psykologis­ka och känslomäss­iga i operan.

Malmöopera­n kunde knappast ha hittat en bättre dirigent än den rutinerade Michail Jurowski, som får Malmöopera­ns orkester att storspela.

TJAJKOVSKI­J: EUGEN ONEGIN

Premiär 14 november 2015. Dirigent: Michail Jurowski Regi: Tobias Theorell Scenografi: Magdalena Åberg Kostym: Kersti Vitali Rudolfsson Ljus: Torben Lendorph Videosceno­grafi: Erik Holmberg Koreografi och rörelseins­truktion: Christine Meldal Solister: Vladislav Sulimsky, Sabina Cvilak, Lena Belkina, Peter Auty, Taras Shtonda, Maria Streijffer­t, Jonas Durán.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark