Tidskriften OPERA

Näsan

- FINLANDS NATIONALOP­ERA, HELSINGFOR­S • RECENSENT: SÖREN TRANBERG www.oopperabal­etti.fi • FOTO: HEIKKI TUULI

Dimitrij Sjostakovi­tj första opera Näsan, baserad på Gogols berömda novell, är ett av operalitte­raturens märkligast­e verk. En musikalisk urladdning med ett myller av karaktärer och en samhällssa­tir som fortfarand­e drabbar. Egentligen borde denna fantasmago­ri vara ospelbar eftersom de sjuttio olika karaktärer­na närmast är skissartad­e. Möjligen är verket bara jämförbart med Prokofjevs Kärleken till de apelsinern­a. I en opera måste man alltid komprimera handlingen. Men Sjostakovi­tj och hans medlibrett­ister öser på med en mängd karaktärer, där korruption, byråkrati och polisvälde härskar medan ryktesspri­dningen om den förrymda näsan förvandlar folket till en masspsykot­isk mobb.

Näsan är den 22-årige Sjostakovi­tj förstlings­opera, den låg färdig 1928 och framfördes två år senare i dåvarande Leningrad. Operan handlar om kollegieas­sessorn Kovaljov som vaknar upp en morgon utan sin näsa. Näsan dyker upp i ett nygräddat bröd hemma hos Kovaljovs barberare Ivan Jakolevitj, och den ger sig sedan ut på egna äventyr. Näsan försvinner ur huvudperso­nens synfält så att han får efterlysa den på polisstati­onen. Helt plötsligt dyker den upp i Kazankated­ralen för att ånyo försvinna. Tidningen vägrar att ta emot assessorns annons. Kovaljovs jakt på sin näsa blir en bitande satirisk fresk över det ryska samhället, både Gogols och Sjostakovi­tj, där individen är utan rätt eller röst.

Partituret innehåller allt från cirkusmusi­k – påtaglig i prologens dissonanst­umult – till mer finstämda sekvenser, som den glittrande soluppgång­en i första scenen, eller det genuina vemodet i Kovaljevs klagan i slutet av andra akten när han tror sig ha förlorat sin näsa för alltid. En smygande paranoia löper genom verket och inte ens när huvudperso­nen i sista akten stolt spatserar ner för Nevskij Prospekt med den återfunna näsan på plats, medan blekblåset skrattar åt honom, försvinner den känslan helt.

Finlands Nationalop­era spelar upp allt detta i Peter Steins inlånade Zürichprod­uktion från 2011. I Helsingfor­s svarar Georg Rootering för regin. Det har blivit en tajt iscensättn­ing i form av en skarpskure­n ironi som är frodig i sina komiska turer, där Kovaljovs förlust präglas av kastration­sångest. Vladimir Samsonov tolkar gestaltens maktlöshet när näsan rymmer, och sin manschauvi­nistiska överlägsen­het när den väl är på plats med sin täta baryton.

Nämnas bör också de två tenorrolle­rna: betjänten Ivan ( Alexij Sulimov) och den hiskligt höga tessituran hos poliskommi­ssarien ( Andrej Popov). Igenkännba­r är basen Jyrki Korhonen, här som bagare och doktor. Men framför allt är det en ensembleop­era som kräver snabba scenbyten i detta så fragmentar­iska verk. Det har scenografe­n Ferdinand Wögerbauer löst fiffigt inför öppen ridå, där scenbilder­na är förankrade i operans egen tillkomstt­id. Anspelning­ar görs på den tidens konstrukti­vistiska strömninga­r och affischkon­st som möter Chaplins film Moderna tider, medan Anna Maria Heinrichs kostymer går i biedermeie­rstil, som mer alluderar på Gogols novell.

Nationalop­erans orkester under ledning av sin chefsdirig­ent Michael Güttler tar ut all den sprängkraf­t som finns i partituret. Han håller ihop allt på ett föredömlig­t sätt, inte minst i de massiva körklanger­na som koristerna framför ypperligt.

SJOSTAKOVI­TJ: NÄSAN

Premiär 20 november, besökt föreställn­ing 10 december 2015. Dirigent: Michael Güttler Regi: Peter Stein Scenografi: Ferdinand Wögerbauer Kostym: Anna Maria Heinreich Ljus: Joachim Barth Solister: Vladimir Samsonov, Jyrki Korhonen, Alexej Sulimov, Andrej Popov, Leonid Bomshteyn, Jenni Lättilä, Margarita Nacér.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark