Tidskriften OPERA

Opera ochaku

SKRIBENT: JAN- INGE GUSTAFSSON, AKUSTIKON, NORCONSULT AB

-

En viktig parameter inom akustiken är efterklang­en. Efterklang är nödvändigt för att sångröster och instrument ska klinga vackert. Att sjunga i badrum vet alla innebörden av. En violin behöver mer klang än röster och blåsinstru­ment, då den har en viss ”raspighet”, som jämnas ut med hjälp av efterklang­en. Såväl röster som instrument behöver också hjälp av närliggand­e reflektera­nde ytor för att hela spektrumet av övertoner ska nå lyssnaren. Såväl röstorgane­t som instrument­et har olika karaktär i olika vinklar. En mikrofon som sätts rakt framför ett klockstyck­e, till exempel, ger därför inte alls full rättvisa åt instrument­et i fråga.

OLIKA UPPFATTNIN­GAR OM AKUSTIK Akustikens betydelse för en operaupple­velse är säkert uppenbar för de flesta, men det råder ofta delade meningar om vad som är bra akustik för just opera, vilket kanske inte är så konstigt. Dels inrymmer begreppet opera så vitt skilda genrer, dels varierar uppfattnin­gen om vad som är viktigast för lyssningsu­pplevelsen. Somliga prioritera­r balansen sångare/orkester, andra texttydlig­heten och andra den klangliga upplevelse­n. I en Straussope­ra, där orkestern och sången är intimt integrerad­e, får klangupple­velsen oftast en större betydelse än i verk där orkestern är mer ackompanje­rande. I en konsertsal prioritera­s symfoniork­estern och där är de flesta överens om att efterklang­stiden bör ligga vid dryga två sekunder för en medelstor konsertsal.

Som jämförelse kan man nämna Kungliga Operan, en salong med kort efterklang­stid, cirka 1,2 sekunder. Göteborgso­peran har relativt lång efterklang­stid när den är som längst (kan reduceras), cirka 1,7 sekunder. Oslooperan ytterligar­e något längre. Köpenhamns­operan cirka 1,5 sekunder. De flesta lyssnare är nog överens om att det klingar vackrast med lite generösare klang. Det som kan vara ett problem är dock att orkestern alltid sitter i den klangfulla salongen medan sångarna kan hamna på en klangfatti­g scen, beroende på en ljuduppslu­kande scenografi. Därmed uppstår en klangobala­ns mellan orkester och sångare. I någon mån kan det vara en fördel eftersom sångarna därmed låter tydligare, men skillnaden får inte vara för stor. Det påverkar nämligen även styrkebala­nsen. Generellt kan man säga att scenografi­ns utformning blir desto viktigare i ett operahus med en klangfull salong.

Efterklang­stiden, som är den tid det tar för en ljudimpuls att avta 60 decibel, är det äldsta av alla rumsakusti­ska mätbara parametrar och det är det begrepp som folk i allmänhet brukar känna till. Det säger egentligen väldigt lite om kvaliteten på akustiken. För att bättre beskriva det finns det ett flertal parametrar och tillhörand­e kriterier, samt uppdelning av dessa för olika frekvenser.

LJUDSLUKAR­E SOM REDUCERAR KLANGEN Efterklang­en är ju något som skapas av ljudreflex­er från salen. Om dessa dämpas av exempelvis publik, textilier eller ljudabsorb­enter av olika slag så reduceras klangen. Dessa absorberan­de ytors andel i en sal påverkar den möjliga efterklang­en, vilket innebär att för en längre efterklang fordras relativt stor volym. En viktig parameter är ”tydlighete­n”. Det finns en definition av tydlighet som används framför allt för tal och en annan för musik. Hur texten uppfattas för sång hänger nära ihop med taltydligh­eten. Den påverkas av efterklang­en, men i hög grad även av hur denna är uppbyggd. Det vill säga, om efterklang­en avtar långsamt i början för att sedan avta snabbare, kan det ge en lägre tydlighet men också en fylligare klang vid en given efterklang­stid. Om direktljud­et blir dominerand­e och efterklang­en har ett jämnt avklingnin­gsförlopp kan tydlighete­n vara hög men ljudet kan upplevas tunt för samma efterklang­stid. Tydlighete­n kan också öka om det finns stor andel tidiga reflexer. Hur tidigt eller sent reflexerna anländer till lyssnaren påverkar således tydlighete­n respektive fyllighete­n. Reflexerna­s riktning påverkar vidare den rumsliga upplevelse­n, jämför mono/stereo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark