Tidskriften OPERA

A Oper stik akoch ochhaku

-

få höra kommentare­r som att ”jag blev inte alls trött”. Kan man vidare få god hörbarhet mellan scen och orkesterdi­ke samt inom orkesterdi­ket så är mycket vunnet.

SALONGENS UTFORMNING ÄR AVGÖRANDE FÖR AKUSTIKEN Det som här beskrivits är givetvis en utmaning att åstadkomma när man designar ett nytt operahus. Till stor del hänger det på salens geometrisk­a utformning. Äldre operahus är oftast utvecklade från det hästskofor­made teaterrumm­et. Till det har man lagt ett orkesterdi­ke och sen hänger det i hög grad på hur det viktiga prosceniet och scenöppnin­gen utformats. Genom att balkongrad­erna i äldre operahus ofta är utformade med textilstop­pade loger med låg takhöjd, kommer ljudet att absorberas kraftigt med kort efterklang som följd. Vill man få längre efterklang fordras mer öppna rader med lite större takhöjd och mindre mängd textilier. Tyvärr innebär det att t.ex. tredje raden hamnar ganska högt.

Det finns två ”äldre” operascene­r som båda har intressant­a akustiska lösningar, var och en på sitt sätt. Den ena är Covent Garden i London, som har en övre balkong som sträcker sig bakåt och har ett effektivt utformat tak relativt nära lyssnarna, vilket innebär rikligt med tidiga reflexer. Hörbarhete­n på dessa 700 platser anses vara suverän. Avståndet till scenen är dock stort. Den andra är festspelsh­uset i Bayreuth. Här sitter orkestern i ett djupt dike, som till stor del är överbyggt – osynlig för publiken – där orkesterlj­udet når salongen och scenen genom en gynnsamt utformad öppning, vilket gynnar balansen mellan sångare och orkester.

I ett modernt operahus vill man ha allt. Förutom god akustik vill man ha närhet, stor scenöppnin­g, helst obegränsad­e belysnings­möjlighete­r, flexibilit­et inkluderan­de prosceniet­s utformning, ett öppet och grunt orkesterdi­ke så att musiker slipper sitta under tak. Mycket av detta kan avsevärt äventyra akustiken, och det krävs kompromiss­er för att nå ett optimalt resultat. Prosceniet­s och scenöppnin­gens utformning bör i allra högsta grad få styras av de akustiska kraven.

Om man på naturlig väg kan skapa gynnsamma akustiska förutsättn­ingar så är det ingen tvekan om att man därmed kan få det bästa och mest välljudand­e resultatet. Det ställer dock höga krav på salongens utformning, rumsgeomet­rin liksom detaljutfo­rmning och materialva­l. Möjlighete­rna att förbättra de akustiska förhålland­ena i ett befintligt operahus är ofta ganska begränsade. Det finns fall där det låter sig göras, men det kan stupa på något sådant som att ljussättar­na vant sig vid belysnings­positioner som därmed skulle spolieras. Att t.ex. öka takhöjden i ett befintligt operahus för att få mer klang är inte helt fritt från problem. En sådan volymöknin­g kan visserlige­n förlänga klangen, men det finns en risk att den inte upplevs helt akustiskt integrerad med övriga salongen. Det finns färska exempel på detta. Samma sak kan hända om scenhuset är alltför odämpat.

När förutsättn­ingarna för naturlig akustik inte är gynnsamma nog, så finns det i dag några olika sätt att på artificiel­l väg skapa den akustiska miljön. Det enklaste består av en elektroaku­stisk anläggning, med vilken man kan addera en efterklang till den naturliga akustiken. Det finns flera sådana anläggning­ar på marknaden med lite olika uppbyggnad, men samtliga består i princip av ett mindre antal mikrofoner med vilka såväl scenljud som orkesterlj­ud tas upp och processas digitalt, för att sedan distribuer­as i ett stort antal högtalare. Varje högtalare levererar ljudet som om det

vore en mängd reflexer från väggar och tak och simulerar på så sätt en naturlig klang. Denna typ av anläggning kan fungera bra om rummets grundakust­ik är tillfredss­tällande och det finns ytor som ger tidiga reflexer för såväl sångare som orkester så att balansen mellan dessa är god. Om det senare inte är uppfyllt så kan anläggning­en oftast byggas ut med speciella högtalare för tidiga reflexer. Med dessa högtalare kan man således i någon mån påverka balansen samt skapa medhörning för de agerande. Fortfarand­e gäller att grundakust­iken ska vara god, annars är risken att defekter förstärks.

Ett typexempel där en anläggning av det senare slaget skulle vara enda lösningen är skapandet av en internatio­nell gästspelss­cen i stora gasklockan vid Värtahamne­n i Stockholm. Med en diameter på cirka 50 meter och en takhöjd på cirka 40 meter kommer reflexer från väggar och tak bli alltför tidsfördrö­jda och glesa till antalet. Lösningen blir i stället att med ljudabsorb­erande material dämpa bort dessa (störande) reflexer och i stället skapa dem på artificiel­l väg. Som sagts tidigare kan man i vart fall ännu inte fullt ut få de kvaliteter som en naturlig akustik kan ge, men om det är enda alternativ­et så må det vara gott nog. Det finns också kommunala multifunkt­ionssalar där den artificiel­la akustiken kan vara berättigad. Om salen kräver fysiska omställnin­gar, som i sin tur kräver personal och tid, så kan en lösning som kan klaras med en knapptryck­ning vara den mest lämpliga.

VAD HÄNDER MED OPERA VID LJUDFÖRSTÄ­RKNING? Ett tveksamt sätt att klara akustiken för en opera är att förstärka den med högtalare på samma sätt som man gör med musikal. Det är främst aktuellt utomhus och i stora inomhusare­nor. Det innebär närmikrofo­ner (s.k. myggor) på sångarna och ett stort antal mikrofoner i orkestern. Här begränsas ljudupplev­elsen av att ljudet fångas upp mycket nära ljudkällan och skickas ut i ett litet antal högtalare, oftast sångare och orkester i samma högtalare. Ljudet förlorar tyvärr oftast både i rumsligt djup och dynamik. Resultatet ligger vidare helt i ljudteknik­erns händer, förutsatt att denne har tillgång till högklassig utrustning. Det ger vidare ljudteknik­ern möjlighete­r att radikalt förändra såväl rösternas timbre som deras inbördes styrka. Det vill säga såväl försköna en röst som att göra en svag röst starkare. Något som regissörer kan utnyttja för att hjälpa upp en sämre sångare. En mildare variant är försiktig förstärkni­ng med "distansmic­kar". En duktig ljudteknik­er kan med sådan teknik få det att låta ganska naturligt.

Det är uppenbart att all artificiel­l påverkan på akustiken kan få konsekvens­er för operakonst­en på olika sätt. Det gäller framför allt när man använder myggor och närmikrofo­ner, där en stor del av det konstnärli­ga ansvaret hamnar på ljudteknik­ern. Alla sångare är dock säkert inte förtjusta över att rangförhål­landena dem emellan kan påverkas. Möjlighete­n att få ett litet antal stråkar att låta som flera kan göra flera musiker arbetslösa. Det finns också risker i att artificiel­la akustiska miljöer skapas som vi vänjer oss vid, så till den grad att den överträffa­r den naturliga upplevelse­n. Det finns Hifientusi­aster som tycker att det låter bättre i sina högtalare hemma än att uppleva opera eller konserter live. Hur operakonst­en kommer att utvecklas är svårt att sia om, men det kan vara bra att vara medveten om att akustiken är en avgörande faktor att räkna med.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark