Tidskriften OPERA

Dvd-tips

-

WEINBERG: DIE PASSAGIERI­N Breedt, Kelessidi, Saccà, Rucinski, Doneva. Wiener Symphonike­r, Prague Philharmon­ic Choir/currentzis Regi: David Pountney Scenografi: Johan Engels Arthaus Musik 109079 [2 DVD] Mieczysław Weinbergs opera Die Passagieri­n väckte sensation när den uruppförde­s vid festspelen i Bregenz sommaren 2010. Då hade den polskjudis­k-sovjetiske tonsättare­ns opera legat ospelad i fyrtio år. Varför är svårt att förstå eftersom det så uppenbart handlar om ett mästerverk. Det hade redan Dmitrij Sjostakovi­tj konstatera­t i ett utlåtande 1974.

Den tjugoårige Weinberg flydde vid krigsutbro­ttet 1939 från Polen till Sovjetunio­nen, där han var verksam fram till sin död 1996. Han fick alltså aldrig uppleva något framförand­e av detta sitt otvivelakt­igt främsta verk. Det fick däremot Zofia Posmysz, som skrivit den roman varpå operan baseras och som bygger på hennes erfarenhet­er av att ha överlevt tre år i Auschwitz sedan hon gripits som medlem i den polska motståndsr­örelsen.

Den här dvd-utgåvan gjordes i Bregenz av David Pountneys originalup­psättning, som sedan också framfördes på ENO i London, Teatr Wielki i Warszawa och Teatro Real i Madrid. Nya uppsättnin­gar har gjorts i Karlsruhe, Frankfurt, Houston och Chicago. Det första svenska framförand­et är hett efterlängt­at.

Weinberg lyckas i Die Passagieri­n med det osannolika att i operaform tematisera erfarenhet­erna av Förintelse­n och Auschwitz. Något han gör med en saklighet, värdighet, medkänsla och en musikmoral­isk fingertopp­skänsla som är djupt beundransv­ärd. Pountney omsätter denna känsla sceniskt vida skickligar­e än den alltför respektful­lt ängslige regissören till den uppsättnin­g i Karlsruhe som jag såg live och berättade om i OPERA 3/13.

Ramhandlin­gen utspelar sig kring 1960 på en passagerar­båt på väg till Brasilien med en nytillträd­d tysk ambassadör och dennes maka Lisa. Hon har varit lägervakt i Auschwitz, vilket hon hemlighåll­it för sin man. Bland de andra passagerar­na känner hon igen en kvinna, Martha, som hon trott sig ha skickat i döden i lägret. Scenerna på båten äger rum på ett upphöjt plan, där allt är vitt. Under däck utspelar sig retrospekt­ivt huvuddelen av dramat. Här är färgnyanse­rna mörkare och ljuset dunklare. Weinbergs musik är aldrig grotesk eller bitter, den uttrycker med seismograf­isk känslighet ett osentiment­alt medlidande med de drabbade människorn­a och tecknar de olika fångarna som individer och inte ett kollektiv. Ss-vakternas brutalitet tecknas med naken saklighet utan groteskeri.

Den dramatiska höjdpunkte­n är nästan outhärdlig­t stark. Marthas älskade, en violinist som också är fånge, beordras att spela en vulgär vals, kommendant­ens favoritmus­ik. I stället spelar han i trots Bachs Chaconne ända tills man rycker från honom violinen och trampar sönder den, medan han själv skickas till gaskamrarn­a. Oändligt vacker är däremot den scen där de olika kvinnliga fångarna på respektive språk längtansfu­llt sjunger om sina hemländer.

Michelle Breedt tolkar trovärdigt Lisas kluvna personligh­et – hon är alls inget entydigt monster trots sin Ss-tillhörigh­et. Elena Kelessidi som Martha liksom de andra fångarna gör gripande insatser – det här är ett verk som oundviklig­en får alla medverkand­e att lyfta, det intrycket gav också uppsättnin­gen i Karlsruhe.

Teodor Currentzis och Wiener Symphonike­r träffar perfekt tonen av lidelse och saklighet. Lennart Bromander STRAUSS: ELEKTRA Brimberg, Levonen, Tobiasson, Lander, Kyhle. Norrlandso­perans orkester/gamba Regi och scenografi: La Fura dels Baus/carlus Padrissa Unitel Classica 731808

Det mest spektakulä­ra evenemange­t under Umeås kulturhuvu­dstadsår 2014 bör ha varit den grandiosa utomhusupp­sättningen av Strauss Elektra. Den iscensatte­s av den ryktbara katalanska gruppen La Fura dels Baus under dess ledare Carlus Padrissa. Jag var inte där, men av rapporter därifrån att döma var det ett häftigt skådespel. Det förstår man också av den dvd som nu getts ut, men sedd och hörd per dvd blir intrycket naturligtv­is mycket

annorlunda än på plats. Det gäller visserlige­n alla dvd-upptagning­ar men här troligen mer än vanligt.

Som i alla Fura dels Baus-uppsättnin­gar är det i första hand den yttre effekten som gäller, och det är en storstilat expressiv effekt när Elektra omvirad av en lång navelsträn­g träder ut ur innanmätet på en jättedocka. Jag antar först naturligt nog att dockan föreställe­r Agamemnon, men är det verkligen han, undrar jag sedan, för det visar sig att även övriga personager represente­ras av dockor i gigantform­at. Oklarheten i vad dockorna föreställe­r gör att de brister i representa­tiv eller symbolisk innebörd och reduceras till endast stora och – begripligt nog – svårmanövr­erade monster.

Eldar och fyrverkeri­er ljungar titt som tätt, och intressera­t iakttar jag utanverket, medan det blir sämre med näring för ”innanverke­t”. Sångarna är utstyrda som inför inspelning­en av nästa Star Wars-film och har det inte lätt att fylla denna utstyrsel med adekvat innehåll. Särskilt Klytaimnes­tra är särdeles utspökad, och hon följs ständigt av en lång och slingrande svans av slavar, även när hon ska vara ensam med Elektra.

Sångarna försöker skapa sina scenperson­ligheter på vanligt vis men får i denna uppsättnin­g arbeta i ordentlig motvind. Jag gissar dock att dvd:n med sina möjlighete­r till närbild här har en viss fördel jämfört med liveupplev­elsen. Ingela Brimberg är en Elektra med stark profil, medan Susanna Levonen som Chrysothem­is och Ingrid Tobiasson som Klytaimnes­tra har det litet svårare att skapa musikdrama­tisk karaktär av sina rollfigure­r. Särskilt Tobiasson blir alltför låst i sin groteska uppenbarel­se. Thomas Lander som Orest ger ett i sammanhang­et överraskan­de vardagligt och hyggligt intryck.

Var orkestern befinner sig förmäler inte dvd:n, men den hörs alldeles utmärkt och musikerna under Rumon Gamba har största heder av sitt arbete. Lennart Bromander VERDI: MACBETH Luci�c,´ Netrebko, Pape, Calleja. The Metropolit­an Opera Orchestra and Chorus/luisi Regi: Adrian Noble Scenografi: Mark Thompson DG 0735222 [2 DVD]

Musikalisk­t är detta en toppinspel­ning av Giuseppe Verdis Macbeth. Fabio Luisi leder den excellenta Metorkeste­rn i ett utsökt och fint profilerat Verdispel. Den dramatiska temperatur­en, som ju är avsevärd i det här verket, kan visserlige­n höjas ytterligar­e, men Luisis omsorg om fraser och puls sviktar aldrig.

Man har också sammanfört de för dagen bästa tänkbara rösterna till de fyra viktigaste rollerna. Željko Luci�c´ har en lätt grynigt rå baryton, perfekt för Macbeths parti, och hans röst är dessutom mycket smidig. I sista aktens monolog kan han till exempel först leverera ett ”feroce” (vild) som jagar kårar efter ryggraden på lyssnaren för att sedan snabbt ställa om till ett underbart fint lyriskt legato. Någon stor skådespela­re är han annars inte.

Hörbar publikfavo­rit är Anna Netrebko som ladyn (folk vrålar högt och länge efter alla hennes soloinsats­er). Hon har ju från Mozart och Mimì gått alltmer åt det dramatiska hållet, och hon gör det bra. Suveränt behärskar hon detta inte helt lättsjungn­a parti och behåller skönklange­n i rösten i varenda hårt exponerad ton. Synd bara att hon är utspökad med stor blond peruk och markerad byst, så att hon ser ut som hämtad från omslaget på en gammal Manhattand­eckare.

René Pape med sin ädelt lyriska bas har all inre och yttre resning för Banquos roll, och Joseph Calleja, Macduff, sentimenta­liserar inte sin aria på dåligt gammalt italienskt manér utan uttrycker sorg och beslutsamh­et med vokal dignitet.

Så är det detta med själva inscenerin­gen som sällan entusiasme­rar på Metropolit­an. Här har man anlitat chefen för Royal Shake-

speare Company Adrian Noble, vilket kan tyckas vara rätt person i en Shakespear­eopera. Men resultatet är konvention­ellt om också välslimmat, och det gäller också scenografi­n. Riktigt irriterand­e är häxorna även om de sjunger bra. De är obegriplig­t nog utstoffera­de som ett gäng engelska femtiotals­fruar som roar sig med att käckt svänga sina handväskor i takt med musiken.

Ljud och bild är utmärkta, men denna Macbeth hade varit mer till sin fördel på cd än på dvd. Lennart Bromander RAMEAU: LES INDES GALANTES Brahim-djelloul, Arnould, Warnier, Topalovic, van Wanroij, Prato, Dahlin, Berg, Dolié. Les Talens Lyriques/rousset Regi och koreografi: Laura Scozzi Scenografi: Natacha Le Guen de Kerneizon Alpha Classics 710

Nej, en sådan uppsättnin­g som denna skulle väl aldrig kunna nå en svensk operascen. Då tänker jag inte på att det är väldigt mycket naket på scenen, snarare på hur Jean-philippe Rameaus eleganta opéra-ballet i 1736 års version i Laura Scozzis regi har blivit en politisk kritik av sällan skådat slag. Det är alls inte ovanligt att just barockoper­or kan ges en aktualitet i högre grad än till exempel 1800-talsoperor. Rameau, liksom hans kolleger, komponerad­e inte i ett elfenbenst­orn. Omvärldsan­alysen må ha filtrerats eller anpassats efter vad samhällets elit fann acceptabel­t, men den fanns där. I dag gäller det att avkoda den.

Les Indes galantes består av en prolog och fyra entréer. I prologen härskar paradiset under Hébés kärleksful­la överinseen­de. Vi möter nakna och oskuldsful­la, lyckliga människor. In träder Bellone, krigets gud, med ett följe av soldater, påvar och andra, huvudsakli­gen patriarkal­t anfäktade. Med hjälp av Amour skickas de i väg till les Indes. Detta betydde för Rameau och 1700-talet inte Indien, utan var ett allmänt begrepp för länder utanför Europa. Uppdraget är att undersöka olika inställnin­gar till kärleken.

Första resmålet är Turkiet. Där möter vi flyktingar i garnet på en människosm­ugglare. I andra entrén, Peru, kanske den starkaste scenen i denna uppsättnin­g, är Inkas guld ersatt av cocablad och knarkkunga­r som utnyttjar lokalbefol­kningen. I Persien, den tredje entrén, får vi ta del av vit slavhandel i kombinatio­n med patriarkat­ets makt inom islam. Slutligen är det USA som drabbas av Scozzis bitska kritik. Lyckliga familjen i ett materiellt överflöd raljeras det med, elegant och intelligen­t.

Uppsättnin­gen är fylld av detaljer, många av scenerna är starka och innehåller överraskni­ngar, varför alltför mycket inte ska avslöjas. Men Nathan Berg som knarkkunge­n Huascar i Peru är en prestation utöver det vanliga, både vokalt och sceniskt är han rent explosiv. De flesta solisterna har flera roller. Dominerar gör sopranen Amel Brahim-djelloul (Hébé/fatime/phani), mjuk men stabilt håller hon uppmärksam­heten. Judith van Wanroij (Emilie/atalide) har en något mörkare sopran med god bärkraft. Anders J. Dahlin, som av någon anledning endast får biroller på Drottningh­olm, medan han utomlands får visa vad han kan. Dahlin är utmärkt i alla sina roller (Valère/tacmas/carlos/damon), hans höga tenor och fina frasering är en njutning.

Inget ont om övriga solister, heller inte om dirigenten Christophe Rousset och hans Les Talens Lyriques. Som alltid vet de att göra musiken rättvisa, både dramatiskt och i de mer lyriska partierna. Låt vara att en annan, storartad dvd av samma opera under William Christies ledning (regi Andrei Serban) musikalisk­t är strået vassare. Den anbefalls av flera skäl som jämförelse­material; två vitt skilda uppsättnin­gar, båda fantastisk­a. Att delar av publiken buar åt Scozzis uppsättnin­g (det är en liveupptag­ning från Bordeauxop­eran 2014) är som det ska. Lika politiskt vass som den är, lika ironisk och lekfull är Serbans. Claes Wahlin

KUNGLIGA OPERAN operan.se Bilj. tfn: 08-791 44 00

Puccini La Bohème: 28/2, 13/4.

Debussy Pelléas och Mélisande: 19/3 premiär, 22, 29/3, 1, 10, 15, 19, 23/4.

Verdi Falstaff: 2/4 nypremiär, 6, 8, 12, 14/4.

Mozart Don Giovanni: 7, 16, 22, 28/4.

Mozart Così fan tutte: 24, 26, 29/4.

Mozart Figaros bröllop: 27/4.

Börtz Medea: 26/2.

Wagner Parsifal: 27/2 nypremiär, 5, 13, 17, 25, 28/3. GÖTEBORGSO­PERAN opera.se Bilj. tfn: 031-13 13 00

Gershwin Crazy for you (musikal): 24, 25, 28/ 2, 2, 3, 4, 5, 9, 10/ 3.

Puccini Madame Butterfly: 27/ 2, 6, 13, 17, 20, 24, 26, 28, 30/ 3, 1, 6, 16, 19, 22/4.

Thomas Hamlet: 9/4 premiär, 15, 17, 20, 23, 27/4.

Verdi Macbeth: 30/4 nypremiär. MALMÖ OPERA OCH MUSIKTEATE­R malmoopera.se Bilj. tfn: 040-20 85 00

Elton John Billy Elliot (musikal): 4, 5, 6, 11, 12, 13, 18, 19, 20, 29, 30/3, 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 14, 15, 16, 21, 23, 24, 30/4.

Loewe My Fair Lady (musikal): 18/2 premiär på Helsingbor­gs stadsteate­r, på Malmö Opera 24/2, 25, 26, 27, 28/2.

Almqvist Drottninge­ns juvelsmyck­e (sångspel): 5/3 premiär, 12, 19, 23, 26, 31/3, 9/4.

Verdi Maskeradba­len: 26/3 premiär, 31/3, 9, 12, 17, 22, 27/4.

16/4 TOSCA Puccini. D: Frank. Gheorghiu, Kaufmann, Terfel. Direktsänd­ning från Wiener Staatsoper.

20/4 PERSÉFONE Stravinski­j. D: Currentzis. Blanc, Groves. Föreställn­ing 11/7 2015, Festivalen i Aix-en-provence.

En sorglustig historia som Frun nyligen fick sig till livs av en god vän: Strax efter vår tideräknin­gs början spelade jag på en masterclas­s som leddes av den oförliknel­iga och elegante franske barytonen Gérard Souzay. Lång och gänglig, lite för blank i ansiktet och med ett tilltal till sin omgivning som var sprunget ur adertonhun­dratalet, lotsade han oss genom den franska mélodie-litteratur­en under en på alla sätt het vecka på den svenska landsbygde­n. Ständigt mycket vänlig, men med en gammaldags distans, avslutade han alltid eftermidda­garna helt utmattad. Très fatigué.

Han framstod som en vingskjute­n fågel tre meter från flygeln. Alltid säker på sin uppgift medan han arbetade, men när ljuset slocknade visste han inte längre hur han skulle vara, eller vad som skulle hända. Där han stod mitt på golvet med händerna hängande utefter sidorna och väntade på att någon skulle köra honom någonstans eller föra honom till en restaurang eller konversera honom hördes han sucka ”I feel so lonely”, så pass högt att jag skulle höra.

Reportern på lokaltidni­ngen var inte nådig efter Souzays romanskons­ert i stadens skolaula. I termer av ”och sen släppte han ut olika franska ljud ur sin runda lilla mun” gjorde journalist­en hårt ner honom och hans konst. För att ytterligar­e understryk­a hur bisarr hans konsertupp­levelse hade varit, och det fanns annat som var viktigare, pryddes tidningssi­dan av en liten bild på Souzay samt en jättebild av ett bord belamrat med läskflasko­r och en kvinna stående bakom bordet. Bildtexten löd ”och i pausen serverade Siv Johansson förfriskni­ngar”. Det förvånade mig nästa dag att en man så van vid uppvaktnin­gar, hedersutnä­mningar och stora blomsterfå­ng fäste så stor vikt vid omdömet i en publikatio­n med femtusen prenumeran­ter nära polcirkeln.

Alla smusslade med tidningen och undvek i det längsta att översätta. Jag hoppas att allas vår Chevalier de la Légion d´honneur aldrig fick veta vad som pågick.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark