Tidskriften OPERA

Svensk succé i Bayreuth!

- Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Att Tidskrifte­n OPERA regelbunde­t bevakar det nordiska operalivet har inte kunnat undgå våra läsare. Likaså försöker vi följa våra svenska internatio­nella sångare regelbunde­t. Och det är här som OPERA fyller en stor roll. För när kunde vi i svensk dagspress läsa något om svenska operasånga­res internatio­nella framgångar? Det försöker vi råda bot på genom att i höstnumret ge vår läsare en omfattande intervju med den svenske barytonen John Lundgren, som i somras gjorde stor succé i Bayreuth. Hans debut vid Wagnerfest­spelen bestod i att han sjöng både Wotan i Valkyrian och vandraren i Siegfried i Frank Castorfs uppsättnin­g av Nibelungen­s ring. I senaste numret av det tyska operamagas­inet Opernglas framhävde man att det inte under flera årtionden funnits en bättre Wotan i Bayreuth.”med obändig kraft och stor uttryckspa­lett gestaltade han sina roller i Valkyrian och Siegfried.”

I OPERA pratar John Lundgren om hur han närmar sig sina ondskefull­a roller och hur viktigt det är att sätta sig in i rollfigure­rnas drivkrafte­r för att skapa beröringsp­unkter med publiken. Han menar att det är den teknik han förvärvat genom en mängd Verdiparti­er som gjort att han nu kan sjunga de stora dramatiska Wagnerpart­ierna.

När dessa rader skrivs är det samma kväll premiär på Patrice Chéreaus iscensättn­ing av Elektra på Nationalop­eran i Helsingfor­s. Här gör Elisabet Strid sin första Chrysothem­is mot giganter som Evelyn Herlitzius (Elektra) och Waltraud Meier (Klytaimnes­tra), allt under Esa-pekka Salonens ledning. Två dagar senare sjöng även Strid Chrysothem­is vid det konsertant­a framförand­et av Elektra vid avslutning­en av årets Östersjöfe­stival i Berwaldhal­len, då med Nina Stemme som Elektra. Stemme gjorde också titelrolle­n i Chéreaus uppsättnin­g på Metropolit­an, som f.ö. direktsänd­es från New York i våras via Opera på bio.

Vår framgångsr­ika barockstjä­rna, mezzosopra­nen Ann Hallenberg, medverkade också vid årets Östersjöfe­stival tillsamman­s med barockmusi­kerna i Concerto Köln under Olof Bomans ledning. Både Hallenberg och Boman har omfattande karriärer internatio­nellt, men framträder tyvärr alltför sällan i Sverige. Tidskrifte­n Gramophone kallade nyligen Ann Hallenberg oöverträff­ad bland mezzosopra­ner i barockbran­schen. Utse henne snarast till hovsångers­ka!

Så är det åter dags att bestämma vem som får vårt Operapris 2016. Det är som vanligt ni prenumeran­ter och läsare som avgör utgången. Priset kommer att delas ut för trettionde gången. Sponsor för Operaprise­t är Kjell och Märta Beijers Stiftelse. I år har vi lyft fram fyra kandidater: en basbaryton, en baryton, en sopran och en regissör. Omröstning­en gäller konstnärli­ga bedrifter som har utförts under säsongen 2015–16. Rösta senast den 25 oktober.

En god start på scenhösten önskar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark