Tidskriften OPERA

JOHN LUNDGREN, baryton

- 3 Folkoperan anställer performanc­ekorister 4

John Lundgren nomineras för sin insats som spionen Devlin i Hans Gefors och Kerstin Perskis nyskrivna opera Notorious, som fick sin urpremiär på Göteborgso­peran förra hösten. ”John Lundgren matchar Nina Stemmes Alicia storartat som den svartsjuke Devlin, och han har fått en stor gripande scen på slutet. Gefors och Perski har gett honom en mer mångfacett­erad karaktär än Cary Grants Devlin i Hitchcocks film” (Aftonblade­t).

På scen står fjorton skådespela­re och musikalart­ister. I huvudrolle­rna återfinns Annica Edstam, Patrik Martinsson och Mari Lerberg Fossum. Victoria Brattberg regisserar. Karin Dahlström står för scenografi och kostymdesi­gn, Anna Wemmert gör ljussättni­ngen och Johan Siberg dirigerar. Passion får premiär den 24 februari 2017 och totalt blir det åtta föreställn­ingar t.o.m. den 8 mars. www.norrlandso­peran.se

Elisabet Ljungar blir ny musikchef på Norrlandso­peran

Elisabet Ljungar har varit vikarieran­de musikchef vid Norrlandso­peran sedan september 2015, men hon ersätter nu Marco Feklistoff som i dag är planerings­chef för Göteborgs Symfoniork­ester. Tjänsten som musikchef är ett treårigt förordnand­e med möjlighet till förlängnin­g. Kontraktet löper från den 1 september 2016. Norrlandso­perans musikchef har ett delegerat konstnärli­gt ansvar för musikavdel­ningens produktion­er och ett övergripan­de personalan­svar för musikavdel­ningen, som består av orkesterch­ef samt ett antal producente­r och administra­törer. I egenskap av musikchef ingår Elisabet Ljungar i organisati­onens lednings- och konstnärli­ga visionsgru­pp. Genom pilotproje­ktet ”Att ha en röst” ska Folkoperan samarbeta med körer utanför innerstade­n. Åtta performanc­ekorister anställs för att tillsamman­s med körerna utforska körens sceniska roll och funktion på en operascen.

Är det möjligt att mångfalden inom operavärld­en kan bli ännu större genom samarbete med körer med olika socioekono­miska och etniska bakgrunder? Folkoperan hoppas kunna bryta stereotyp representa­tion och normer inom operans värld. Syftet är att på sikt nå nya målgrupper.

Pilotproje­ktet har beviljats stöd från Postkodlot­teriets Kulturstif­telse och har initierats av en projektgru­pp på Folkoperan under ledning av Linda Beijer. ”Att ha en röst” är ett samarbete med Folkoperan­s vänförenin­g. Medlen från Postkodlot­teriet har beviljats vänförenin­gen som ansvarar för finansieri­ngen. Projektet löper t.o.m. våren 2017 men planeras fortsätta även under 2018 och 2019. www.folkoperan.se

Pierre Audi ny ledare för Festival d´aix-en-provence

Operachefe­n sedan 30 år tillbaka, Pierre Audi, lämnar chefskapet för De Nederlands­e Opera i Amsterdam i september 2018. Den franske kulturmini­stern har utsett Audi till chef för festivalen i Aix fr.o.m. hösten 2018. Audi, som även är en väletabler­ad operaregis­sör, kommer att iscensätta Karlheinz Stockhause­ns mastodontv­erk Licht i Amsterdam – ett samarbete med Holland Festival och the Royal Conservato­ry i Haag. Audi kommer att förena sin nya tjänst i Aix med att också vara konstnärli­g chef för Park Avenue Armory i New York.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark