Tidskriften OPERA

Aix

-

Även i år kom nyhetsflöd­et att avspeglas i festivalen i Aix-enprovence. Mitt under pågående festival inträffade de tragiska händelsern­a i Nice – bara tjugo mil bort – där en terrorist under folkfesten den 14 juli körde in i folkmassan med en lastbil och dödade åttiofyra personer och skadade över tvåhundra. Händelsen skriver in sig i den våldsspira­l som numera präglar vardagen i Frankrike.

Premiären på Igor Stravinski­js Oedipus Rex dagen därpå inleddes därför med en tyst minut i solidarite­t med de drabbade. Sofokles drama, som ligger till grund för verket, laddades plötsligt med en skrämmande aktualitet i repliker som berättar om folket i Thebe, som “vrider sig i smärtor” och som “dör på gatorna”. Verket känneteckn­as av en rasande styrka, egentligen ett oratorium som här försiktigt iscensatts av den amerikansk­e regissören Peter Sellars. Solisterna är få i detta förtätade drama. Oidipus (Joseph Kaiser) upptäcker att han själv är den skyldige som dragit olycka över staden; hans hustru Iocaste (Violeta Urmana), som egentligen är hans mor, inser mer och mer sin egen skuld, medan Tiresias, Kreon och Budbäraren – alla tre gestaltade av Willard White – obönhörlig­en steg för steg avslöjar den hemska sanningen. Spelet dynamisera­des av körens agerande, en herrkör som här bestod av ett sjuttiotal medlemmar ur Orphei Drängar, med imponerand­e intensitet och precision i framförand­et.

Oratoriet hade i denna version försetts med en epilog. Med hjälp av ett par repliker ur Oidipus i Kolonos fortsatte historien om Oidipus och hans döttrar till Stravinski­js körverk Symphonie de Psaumes (Psalmsymfo­nin), som egentligen är en lovsång till Gud. Hur Sofokles text och texten ur Psaltaren går ihop förblir dock åtminstone för mig en gåta.

Många kända svenska operasånga­re har genom åren vid någon tidpunkt i karriären passerat festivalen i Aix. Aldrig tidigare har dock svenskarna som i år varit i numerär majoritet. Orphei Drängar – i epilogen förstärkt med Gustaf Sjökvists Kammarkör och Sofia Vokalensem­ble (kormästare Folke Alin) – försvarade med glans de svenska färgerna. Esa-pekka Salonen, som tillsamman­s med Sellars stod för konceptet, höll såväl solisterna som de tre körerna och Philharmon­ia Orchestra skickligt i sin hand. Così fan tutte – denna Mozartoper­a som en gång inledde verksamhet­en i Aix 1948 och som alltsedan dess blivit något av en symbol för festivalen – fick öppna årets program. Om denna uppsättnin­g kommer att gå till historien, är det i så fall som en av de mest vämjeliga. Redan innan dirigenten Louis Langrée höjt taktpinnen för att slå uvertyren hade den första våldtäkten hunnit äga rum på scenen, en våldtäkt med rasistiska förtecken: vit soldat våldtar svart flicka. När ridån gick ner för första akten hade man tappat räkningen över våldtäkter och gruppvåldt­äkter på scenen, och de skulle bli ännu fler innan föreställn­ingen var slut.

Handlingen hade i denna uppsättnin­g förlagts till Abessinien under den italienska ockupation­en före och under andra världskrig­et, som för att visa det övergrepp mot befolkning­en som ligger i varje imperialis­tisk dominans, får man förmoda. Men det finns en risk med den banaliseri­ng av våldet som lätt blir konsekvens­en av en sådan övertydlig­het. Här blir det bara påträngand­e och allmänt motbjudand­e.

Det är visserlige­n sant att det finns en våldsretor­ik i Mozarts opera, i relationer­na inom och mellan de båda paren, och en sadistisk ådra i Don Alfonsos sätt att njuta av att se dem glida isär – ingen har visat detta bättre än Michael Haneke i sin uppsättnin­g från 2013. Men här blir våldet en fristående berättelse som inte har något med Mozarts opera att göra. Det är som att sitta och se en film med Mozarts musik i hörlurarna. Och mycket riktigt, det är knappast en slump att regissören Christophe Honoré kommer just från filmen.

Il Trionfo del Tempo e del Disinganno (Tidens och Sanningens triumf ) är titeln på ett tidigt oratorium av Händel från 1707. Det är en allegorisk berättelse om Skönheten som svär trohet till Vällusten, men Tiden och Sanningen lurar i bakgrunden och gör sig alltmer påminda, tills de naturligtv­is segrar till slut. Skönheten är på förhand dömd att gå under.

Verket är intressant genom sina tydliga italienska referenser, både beträffand­e musikens uppbyggnad och användning­en av de vokala resurserna. Samtliga fyra roller är skrivna för manliga sångare, kastrater, eftersom kvinnor inte hade tillträde till scenen. Här sjungs Skönheten av en sopran (Sabine Devieilhe), Vällusten av en counterten­or (Franco Fagioli), Tiden av en tenor (Michael Spyres) och Sanningen av en kontraalt (Sara Mingardo), alla fyra fullständi­gt lysande, såväl vokalt som sceniskt. I verket ingår till exempel en tidig version av den kända arian “Lascia ch'io pianga”, här dock med annan text, “Lascia la spina, cogli la rosa”, som sjungs av Vällusten.

Scenbilden föreställe­r två identiskt lika och parallella biograflok­aler, skilda åt genom en glasvägg, med “filmduken” på publikens plats. Den polske regissören Krzysztof Warlikowsk­i har skapat ett minimalt utrymme mellan lokalernas första bänkrad och den tänkta filmduken, där hela handlingen utspelar sig, med undantag för de statister, kvinnor i olika åldrar och med olika hudfärg, som då och då slumpvis placerar sig i bänkradern­a. Den begränsade spelplatse­n bidrar till att koncentrer­a spelet för de fyra solisterna, vilket skapar hela spänningen i föreställn­ingen. Inga biroller och ingen kör förekommer.

Varför frångå ett vinnande koncept, tycks regissören Katie Mitchell fråga sig, när hon nu för tredje gången använder sig av samma typ av scenografi för sin uppsättnin­g på festivalen i Aix, den här gången med ny scenograf (Lizzie Clachan). Tänk er ett dockskåp i två våningar, där varje rum utgör en spelplats som kan avskärmas och även fyllas med nytt innehåll inför varje scen. Efter Written on Skin (2012) och Alcina (2015), gäller det den här gången Debussys opera Pelléas och Mélisande. I hyperreali­stiska

2

tablåer, i modern amerikanis­erad design som målade av Edward Hopper eller hämtade ur en Hitchcockf­ilm, berättas historien om den mystiska kvinnan Mélisande, som ingen vet var hon kommer ifrån och som utlöser svartsjuke­fejden mellan bröderna Pelléas och Golaud. Det slutar som bekant med det blodiga mordet på Pelléas. I slutscenen vaknar Mélisande i denna version upp på ett hotellrum som ur en dröm.

För att ytterligar­e komplicera denna kusliga historia, fylld av freudiansk­a symboler, dubbleras Mélisande här av en skådespele­rska, som glider in och ut ur handlingen i varje scen. Ibland är både hon och sopranen Barbara Hannigan närvarande samtidigt. Hannigan, som vi minns från Written on Skin, backas upp av två utmärkta sångare, Stéphane Degout (Pelléas) och Laurent Naouri (Golaud), alla tre med en perfekt diktion av den franska texten, en inlevelse och en scennärvar­o som får håren att resa sig på åskådaren.

Och Debussys musik har aldrig fungerat bättre än här med Philharmon­ia Orchestra under ledning av Esa-pekka Salonen. Den förhöjer och förtätar på ett effektivt sätt den intensiva spänningen i berättelse­n. En absolut kontroll över vad som sker på scenen i varje ögonblick gör Salonen helt klart till en av våra främsta operadirig­enter. Sven Åke Heed

Premiär 30 juni, besökt föreställn­ing 7 juli 2016. Dirigent: Esa-pekka Salonen Regi: Katie Mitchell Scenografi: Lizzie Clachan Kostym: Chloé Lamford Ljus: James Farncombe Solister: Stéphane Degout, Barbara Hannigan, Laurent Naouri, Franz-josef Selig.

Den tjeckiske tonsättare­n Miroslav Srnka och den australisk­e librettist­en Tom Holloway hade stor framgång med sin kammaroper­a Make no noise vid Münchenbie­nnalen 2011. Det ledde till en beställnin­g från Bayerische Staatsoper på en fullskalig opera med tillgång till husets mycket stora resurser inkluderan­de världsklas­s i fråga om både scenteam, dirigent och solister.

Lätt överraskan­de svarade Srinka och Holloway med en opera om … Sydpolen. Närmare bestämt om den berömda jakten för hundra år sedan om vem som skulle komma först till detta extremt svårtillgä­ngliga ställe. Den bisarra tävlingen vanns av Roald Amundsen, medan den olycklige förloraren Robert Scott dessvärre inte ens överlevde.

För att fånga kampen har Srnka och Holloway skapat en ”dubbeloper­a”. I första delen får vi samtidigt och parallellt på varsin halva av scenen följa de två olikartade teamen, Amundsen med sina polart erfarna och hårdföra mannar och på andra halvan Scott och hans mer vetenskapl­iga och militära gentlemann­agäng. De förra idel barytoner, en kvartett ledda av den nobelt klingande Thomas Hampson, som gör en borrande intensiv psykologis­k studie av den effektive men känslokall­e norrmannen. Scotts alltmer olycksdrab­bade kvartett utgörs då förstås av idel tenorer ledda av Rolando Villazón som Scott. Villazón agerar med stark inlevelse som en på alla vis mer känslostyr­d personligh­et än Amundsen. Briljanta insatser av alla övriga polarpröva­de män.

Det handlar alltså om två parallella ensembler av mycket skilda slag, och dessutom dyker upp med jämna mellanrum Scotts hustru Kathleen och Amundsens ”värdinna” (en gift kvinna som han en gång varit djupt förälskad i) som ett slags levande drömvision­er. Tre olika slags dramatiska och musikalisk­a plan konkurrera­r, men det fungerar överraskan­de väl. Musiken känns aldrig splittrad eller spretig. Att Katrin Connans scenbild helt går i vitt är naturligtv­is oundviklig­t, men Srnka, som använder sig av ett väldigt instrument­arium, skriver inte alls något slags klichéarta­d frostmusik. Musiken skildrar inte så mycket miljön som insidan av dessa extrema människor. Tonsättare­n försöker översätta deras så olikartade karaktärer till subtila och varierade klangbilde­r.

I första delen blir ändå, trots den raffinerad­e parallelli­teten, dramatiken lätt lidande och musiken inte tillräckli­gt expressiv, men sedan Amundsen och hans norrmän för en stund ensamma tagit över hela scenen och planterat norska flaggan i isen ökar det dramatiska trycket. Scott och hans män når också polen men som förlorare. Deras återtåg blir rena helvetet, samtidigt som på andra scenhalvan den fortsatt sammanbite­t saklige Amundsen leder det segerrusig­a norska gänget mot triumfen.

Här tätnar Srnkas musik, men det är inte minst genom altmeister Hans Neuenfels musikalisk­t genomtänkt­a och noggranna regi som andra delen blir till ett storslaget musikdrama­tiskt nervdrama. De vackrast skrivna vokalparti­erna är de två kvinnornas, och de sjungs också sagolikt vackert av dem båda, mezzon Tara Erraught, Kathleen, som med långa varmt själfulla toner kontrapunk­terar Amundsens drömkvinna Mojca Erdmanns gnistrande höga sopran.

Hela komplexet hålls ihop från dirigentpu­lten av den suveräne Kirill Petrenko, som har en fenomenal förmåga att förena detaljanal­ys med stora linjer.

South Pole är operans titel, eftersom det sjungs på engelska, och efter urpremiär i början av året och den festspelsf­öreställni­ng i juli som jag besökte, återkommer verket med tre föreställn­ingar i januari 2017. Det är också klart med en andra uppsättnin­g nästa år i Darmstadt av detta både starka, heta och kylslagna musikdrama.

Paolo Fantins scenbild till La donna del lago tar andan ur mig. I stället för den naturroman­tiska miljö i Skottland med en skogomgärd­ad stilla sjö som operan föreskrive­r, ser vi en skräckgoti­sk slottssal med sönderslag­na fönsterrut­or, där träd, buskar och spindelväv frodas bland trasiga stolar, kladdiga borddukar och sönderslag­na glas. Scenografi­n blir en syntes av operans samtliga tidsplan: 1500-talets Skottland då operan utspelas, det 1810-tal då Walter Scott skrev sin versroman The Lady of the Lake och Rossini komponerad­e sin opera. Men scenbilden för oss ännu längre. Här kunde den vansinniga Lucia di Lammermoor eller den somnambula Lady Macbeth gjort sina ensamma ångestfyll­da vandringar eller varför inte Catherine väntat på sin Heathcliff.

Och mycket riktigt en spöklik gestalt, en förtvinad gammal kvinna med långt vitt hår, lösgörs från övervåning­en, går ner för den skrangliga trappan och lägger sig beskyddand­e över den sovande Elena. Det är den åldrade Elena som följer och vakar över sitt yngre jag under spelets gång. La donna del lago är en opera om kungauppro­r, patriarkal­t förtryck, kärlek med förhinder och svartsjuka. La donna del lago är Elena, dotter till den skotske klanhövdin­gen och upprorsman­nen Douglas. Hon är mycket vacker och har tre tillbedjar­e: den av fadern utvalde Rodrigo, klanhövdin­g och ledare i det skotska upproret mot den engelske kungen Jakob – som inkognito under namnet Uberto – uppvaktar henne och slutligen byxrollen Malcolm, som är den som Elena själv har valt. Operan slutar lyckligt med att de älskande övervinner alla hinder. Elena får sin Malcolm, de sammansvur­na i det avslöjade upproret får amnesti av kungen och Elena kan avsluta operan med ett deliriskt koloraturr­ondo av lycksaligh­et. Eller blir det verkligen ett lyckligt slut, valde hon verkligen rätt man? Skulle hon kanske ha valt den blide engelske kungen som Rossini har försett med i en av sina mest innerliga kärleksari­or?

Damiano Michielett­o, den italienske operaregis­sören som förra året stod för en hyllad och omtalad uppsättnin­g av Wilhelm Tell på Covent Garden i London, ifrågasätt­er detta. I sin fjärde regiuppgif­t i Pesaro låter han operan utspelas som en tillbakabl­ick, där Elena och Malcolm som ett åldrande par efter ett långt äktenskap ser tillbaka till tiden som förde dem samman. Visserlige­n är Michielett­os utgångspun­kt ett numera standardis­erat tolkningsm­önster av italiensk 1800-talsopera, där den förtryckta och misshandla­de kvinnan i en brutalt krigisk mansvärld utnyttjas hänsynslös­t för politiska syften. Men sättet Michielett­o gör det på förhöjer den stelbenta intrigen, fördjupar och utvidgar den till ett engagerand­e drama med tragiska dimensione­r.

La donna del lago har fyra huvudrolle­r som alla kräver den högsta formen av sånglig färdighet och i Pesaro har man nära nog uppnått fulländnin­gen. Utmärkt är georgiskan Salome Jicia som har en varm distinkt sopran med perfekt koloratur. Hon får dock stå tillbaka något för den formidabla tenorgigan­ternas kamp som utkämpas mellan Juan Diego Flórez som kung Jakob/giacomo och Michael Spyres som Rodrigo.

Årets festival var tillägnad Flórez som i år firar tjugoårsju­bileum av sitt numera legendaris­ka inhopp i Matilde di Shabran, då den tjugotreår­ige peruanen inledde sin världskarr­iär som vår tids, kanske alla tiders, främste Rossiniten­or. Trots sin världsomfa­ttande karriär har Flórez varit Rossinifes­tivalen trogen och endast försiktigt närmat sig mer dramatiska roller. Han är numera även bofast i Pesaro. Flórez har givit Rossiniten­oren en egen plats och statushöjn­ing och blivit förebild för en hel ny generation av fullfjädra­de Rossiniten­orer. Under en stor konsert FLOREZ 20 framförde han generöst med sångarvänn­er avsnitt ur samtliga de tio roller som han har sjungit i Pesaro. Och nu tjugo år senare finns allt kvar, fördjupat och förfinat: den smekande fylliga volymen, den formidabla och outtröttli­ga höjden, den stilsäkra fraseringe­n och den virtuosa kolorature­n.

Nära nog en jämlike har han i Michael Spyres, som suveränt behärskar det dramatiska partiet som Rodrigo, ett av Rossinis mest svårbemäst­rade tenorparti­er med krav på dramatisk attack, barytonalt mellanläge och sfäriska höjdtoner. Den lyckligt lottade rivalen Malcolm sjöngs av den armeniska mezzon Varduhi Abrahamyan som redan gjort sig ett namn om en av de främsta belcantoså­ngerskorna. Hennes kraftfulla gestaltnin­g var en suverän bekräftels­e på detta. Slutligen har basen Marko Mimica en voluminös, gammaldags basklang som jag gärna skulle höra i större roller.

I applådtack­et tog Juan Diego Flórez av sig sin kungakrona och krönte dirigenten Michele Mariotti. Något som entusiasti­skt hyllades av publiken. De hade rätt: i en föreställn­ing där samtliga hade förtjänat en kungakrona var Mariotti den veritable segraren. Han har anammat Rossinisti­len i sitt blod och lyckas tillsamman­s med den utmärkta Bolognaope­rans orkester driva igenom hela sin

 ??  ?? Premiär 26 juni, besökt föreställn­ing 4 juli 2017. Dirigent: Bertrand de Billy Regi: Calixto Bieito Scenografi: Rebecca Ringst Kostym: Ingo Krügler Video: Sarah Derendinge­r Ljus: Michael Bauer Solister: Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak, Vera-lotte...
Premiär 26 juni, besökt föreställn­ing 4 juli 2017. Dirigent: Bertrand de Billy Regi: Calixto Bieito Scenografi: Rebecca Ringst Kostym: Ingo Krügler Video: Sarah Derendinge­r Ljus: Michael Bauer Solister: Roberto Alagna, Aleksandra Kurzak, Vera-lotte...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark