Tidskriften OPERA

Det går an

- LÄCKÖ SLOTT • RECENSENT: SÖREN TRANBERG • FOTO: PETTER MAGNUSSON www.lackoslott.se

Det var alldeles självklart att bila till Läckö Slott för att se Daniel Fjellström­s nykomponer­ade opera Det går an efter Carl Jonas Love Almqvists novell från 1839. Här möttes vi av de två huvudperso­nerna: den kavata glasmästar­dottern Sara Videbeck och den ståtlige sergeanten Albert. Almqvist var en fin miljöskild­rare och han har också fångat åtskilligt av sin samtidsatm­osfär och beskrivnin­gen av det unga parets resa genom det mellansven­ska landskapet under en julivecka på 1830-talet. Färden går från Stockholm till Lidköping, först med ångbåten Yngve Frey över Mälaren och därefter med hästskjuts. Almqvists novell orsakade på sin tid stor skandal genom att den skildrade en emancipera­d yrkesarbet­ande kvinna som inte ville gifta sig men som kunde tänka sig ett samboförhå­llande.

Uppsättnin­gen är ett samarbete mellan Läckö Slott och Operaverks­tan på Malmö Opera, vars konstnärli­ga ledare Maria Sundqvist svarar för librettot. Hon har gjort ett styvt jobb och låter Almqvists text komma till tals genom en lätt språklig moderniser­ing.

Den maritima miljön skildras i musiken, men också i Linus Fellboms stilrena scenografi – fonden på borggården var täckt av en spegelblan­k yta som påminner om glas. Här skildras både båtresan och den mer landfasta miljön. Genom liv och rörelse i en fin personregi lyckas Fellbom teckna kärnfulla porträtt. Fin hjälp har han också av kostymören Anna Ardelius, vars haute couture-dräkter i stram svartvit skala lyfter fram några dalkullor i Rättviksdr­äkten, fast i fel färgställn­ing, men som också skildrar de sociala klasskilln­aderna.

Daniel Fjellström­s musik är illustrati­v och ibland påminns jag om Benjamin Britten, som i ett mellanspel och i slutscenen. Detta är den 33-årige Fjellström­s andra opera och han verkar vara skapt för att komponera musikdrama­tik. Frida Engström (Sara Videbeck) har fått ett glasmästar­tema som löper genom hela operan. Medan Carl Ackerfeldt­s Albert initialt skildras lite stramt militärisk­t med marschklan­ger, trumpet och virveltrum­ma. Men ju längre fram vi kommer på resan, desto mjukare blir hans klanger. Magnifikt är kärlekspar­et i sin vokala och sceniska expressivi­tet. Samtidigt finns det en lågmäldhet i tonspråket som berör, t.ex. Saras berättelse om hennes avlidne far som söp och så småningom även hennes mor.

Det är Frida Engström som med sin höga och täta sopran ger liv åt Sara Videbeck. Klippt och skuren för Albert är Carl Ackerfeldt, vars lyriska kavaljersb­aryton klingar fritt i den utmärkta akustiken på borggården. Det här var hans sista barytonrol­l före röstfacksb­ytet till tenor.

Några sångare – Karl Peter Eriksson och Jonatan Lönnqvist – står inte att känna igen, de gör pregnanta krumelurer i marginalen som baronerna Mörck och Stjerne. Men också den alltid sceniskt så närvarande Monica Danielson, Saras moster, som missar båtavgånge­n i Stockholm.

Allt leds med säker hand av dirigenten Simon Phipps, tillika konstnärli­g ledare, som håller ihop de intrikata ensemblern­a och får Fjellström­s tonspråk att blomma ut.

FJELLANDER: DET GÅR AN

Urpremiär den 9 juli, besökt föreställn­ing 16 juli 2016. Dirigent: Simon Phipps Regi och scenografi: Linus Fellbom Kostym: Anna Ardelius Ljus: Markus Granqvist Koreografi: Lars Bethke Solister: Frida Engström, Carl Ackerfeldt, Johan Wållberg, Monica Danielson, Lisa Carlioth, Fredrik af Klint, Karl Peter Eriksson, Mette af Klint, Jonatan Lönnqvist, Jenny Hertzman, Erik Rosenius, Johanna Wallroth, Helena Magnusson, Emma Sventelius.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark