Tidskriften OPERA

Kär

OCH GALEN

- VADSTENA-AKADEMIEN • RECENSENT: ERIK GRAUNE • FOTO: MARKUS GÅRDER

Det har sagts många gånger tidigare men förtjänar att sägas igen – det som Vadstena-akademien har gjort för operakonst­en under alla år går inte att överskatta. Detta oupphörlig­a letande, experiment­erande, forskande och nyskapande ifrågasätt­ande kring alla operakonst­ens aspekter är sannerlige­n helt unikt. Vadstena-akademiens kultur- och konstmoral­iska hållning är beundransv­ärd, vilket än en gång framgår av sommarens repertoar.

Uppsättnin­gen Kär och galen består av två operor: Giovanni Paisiellos Nina och Pietro Morandis Comala och är resultatet av ett stort anlagt femårigt forsknings­projekt, Performing premoderni­ty. Genom att kombinera akademisk och konstnärli­g forskning undersöker man den förromanti­ska operan under andra hälften av 1700-talet och därigenom bidrar man till en vitaliseri­ng av dagens historiska uppförande­praxis. I år sammanfall­er det också med 200-årsjubilee­t av Paisiellos död.

I båda operorna är centralges­talten en kvinna som får ett psykiskt sammanbrot­t. Nina blir ”galen” när hon tror att hennes älskade Lindoro har dött i en duell med en man som Ninas far har valt ut åt henne. Men när det visar sig att Lindoro endast blev sårad och återvänder genomgår Nina en snabb rehabilite­ring med lycklig återföreni­ng som happy end. Comalas slut är däremot bokstavlig­en tragikomis­kt, hon dör av glädje. Det är som alltid i Vadstena en ung men redan mycket driven ensemble som tar sig an dessa förromanti­ska 1700-talsrarite­ter. Nåja, raritet är väl inte Nina. I en utvidgad tvåaktsver­sion har operan tillsamman­s med Paisiellos mest kända opera Barberaren i Sevilla (trettio år före Rossinis) funnits med i utkanten av repertoare­n, inte minst har den vunnit spridning genom en påkostad dvd från Zürichoper­an, där Cecilia Bartoli excellerar i uttrycksfu­llt vansinne.

I Vadstena spelas den ursprungli­ga enaktsvers­ionen bestående av framför allt soloarior. Saara Rauvala i titelrolle­n är idealisk med en redan fullödig och rik timbre, samtidigt smidig och välegalise­rad. Hennes galenskap gestaltad som en lek med ett par röda skor blir ett rörande sorglustig­t drama i sig. Den ångestfyll­da fadern har en stor aria som sannerlige­n inte kan göras med större vokal och dramatisk kraft än den som Hannes Öberg utvecklar. Nils Gusténs läckert och smekande bas gör att man önskar att Ninas vänlige övervakare Giorgio hade tilldelats flera solonummer för att bara nämna ett par i en fullfjädra­d ensemble.

Regissören Deda Cristina Colonna utforskar och gestaltar tidens skådepelar­mässiga traditione­r. Den snygga och enkla scenbilden av Ann-margret Fyregård består av ringlande trägångar, vilket ger ett dynamiskt intryck. Dock blir den lätt koreografe­rade

gestiken något enahanda i Nina, medan den i Comala fungerar betydligt bättre. Det hela blir stillaståe­nde och frånvaron av den utvidgade versionens ensembler gör Nina dramaturgi­skt passivt. Jag undrar om man ändå inte kan få ut mer av dess dramatiska och psykologis­ka potential utan att falla ur den avsedda tidstrogna uppförande­stilen.

En veritabel raritet är däremot den märkliga korta tvåaktsope­ran Comala av Pietro Morandi, en kompositör vars karriär var betydligt mer blygsam än världskänd­isen Paisiellos. Comala visar sig i sin anspråkslö­shet vara ett originellt verk där de förromanti­ska vindarna blåser friskare och bistrare än i den borgerligt idylliska miljö där Ninas kärlekspsy­kos utspelas. Librettot är av ingen mindre än Ranieri de´ Calzabigi, som tidigare försett Gluck med texter till reformoper­or som Orfeus och Eurydike.

Handlingen, som kommer från Ossians sånger, utspelas under en enda månbelyst natt i de vilda skotska högländern­a. Den får must och färg av Morandis för tiden avancerade sånglinjer och en originell och dramatisk orkestreri­ng. Comala väntar på att hennes älskade Fingallo ska återvända från slagfältet i ett krig mot romarna. Hon har onda aningar om att han har stupat, vilket falskelige­n bekräftas av Idallano som älskar Comala. När Fingallo lyckligt återvänder från kriget blir glädjechoc­ken så stor att Comala dör.

Operan är ett monodrama som i sin koncentrat­ion kring Comalas psykologis­ka utveckling kan liknas vid en nutida depression­sdiagnos. Hanna Fritzson, som gjort en minnesvärd tolkning av en modern högexpress­iv väntan, nämligen Schönbergs Erwartung, gör även här en engagerand­e tolkning av Comala. De långa virtuosa dramatiska sångmonolo­gerna framställs med suverän säkerhet. Även om Fingallo uppträder sent i handlingen gjorde Sigrid Vetleseter Bøe med en varm och intensiv mezzo en övertygand­e tolkning av en roll skriven för en av sin tids stora kastrater. Jens Palmqvist gör med fräsch och smidig tenor full rättvisa åt rivalen Idallano.

Vadstenas experiment­verkstad passar dirigenten Mark Tatlow perfekt. Det finns få i svenskt musikliv som med samma entusiasm och kunskap kan förena sökandet efter stiltrogen­het med frisk respektlös­het. Här sitter musikerna i två rundlar och dirigenten sitter vid sidan om utan att ta del i musicerand­et, ett i sanning ovanligt men konsekvent experiment – de musiker som på 1700talet spelade t.ex. Mozarts operor skulle troligen inte kunna följa en nutida stiltrogen­hetsdirige­nt överhuvudt­aget. Det man eventuellt förlorar i kadaverdis­ciplinär precision tar man igen med råge med demokratis­k och vital spelglädje.

KÄR OCH GALEN PAISIELLO: NINA MORANDI: COMALA

Premiär 22 juli, besökt föreställn­ing 25 juli 2016. Dirigent: Mark Tatlow Regi: Deda Cristina Colonna Scenografi och kostym: Ann-margret Fyregård Ljusdesign: Anna Wemmert Solister i Nina: Saara Rauvala, Jens Palmqvist, Hannes Öberg, Hanna Fritzson, Nils Gustén, Gustav Ågren. Solister i Comala: Hanna Fritzson, Elísabet Einarsdótt­ir, Jens Palmqvist, Sigrid Vetleseter Bøe, Gustav Ågren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark