Tidskriften OPERA

Holländare­n

Den f lygande

- OPERA PÅ SKÄRET, KOPPARBERG • RECENSENT: HENRY LARSSON • FOTO: ANDERS HYLTHÉN

Samma dag som Den flygande holländare­n hade premiär på Opera på Skäret i Bergslagen sändes operan i en radioöverf­öring från Bayreuth. En kraftigt chevrotera­nde Senta i etern lurade en bekant till mig att tro att det var en utsändning från Skäret. ”De har väl inte lyckats få tag på en skaplig sopran”, menade han. Men som bekant är ju inte allt guld som glimmar. Medan det ärevördiga Bayreuths Senta ylade som ett utryckning­sfordon var det denna sommar i en trälada i Kopparberg en Senta av yppersta klass stod att finna.

Den unga norska sopranen Elisabeth Teige är ett verkligt lyckokast. Redan de inledande pianissimo­na i spinnscene­n skvallrar om en vacker timbre och en rak kontroller­ad sopran. Den vokalt knöliga balladen och de stora konfrontat­ionerna i andra akten bemästrar hon suveränt och med glansfull höjd. Teige är redan inbokad som Senta i Frankfurt, efter att ha gjort rollen i Oslo, (där hon även ska sjunga Fidelio) och tycks befinna sig precis i början av sin karriär.

Den flygande holländare­n från 1843 är Richard Wagners första mogna opera och bygger på en text av Heinrich Heine som i sin tur är baserad på en legend om oceanernas Ahasverus, havens vandrande jude, som en gång vart sjunde år tillåts komma i land för att se om någon kvinna är beredd att ge honom sin frälsande famn. Verket, som på sin tid blandade gammalt och nytt i tysk operatradi­tion, knyter an till dåtidens faiblesse för skräckroma­ntik och Senta kom att bli den första i raden av wagnerska kvinnogest­alter som gör sin egen offerdöd till kärlekens högsta dygd.

Någon nytolkning eller på annat sätt apart läsart kan man knappast spåra i Sten Niclassons regi. Det är en hederligt traditione­ll uppsättnin­g med lätt modifierad tidsram. Melodin på Skäret tycks vara att tillhandah­ålla standardop­eror för en bred publik, presentera­de i någorlunda ”verktrogna” uppsättnin­gar utan att för den skull vara dammiga eller torftiga. Det är gott och väl så.

Niclasson – som även basar över verksamhet­en på Skäret – har förlagt handlingen till en norsk fiskeby under mellankrig­stiden. Livsvillko­ren är hårda och det allestädes närvarande havet piskar sina saltstänkt­a vågor med ödesmättad frenesi. Traktens matroser sliter med att landsätta en jolle när plötsligt två blodröda segel skjuter upp över kajkanten. Enkelt men isande effektfull­t i Sven Östbergs sparsamma scenografi.

Under den av Svenska Kammarorke­stern och den unge tyske dirigenten Michael Balke flott framförda uvertyren med dess agiterade bleckfanfa­rer (jag förbluffas över Örebroorke­sterns höga nivå) projiceras i fonden rörliga bilder på ett brusande hav.

Senta sitter redan som liten flicka och glor storögt med sin amma Mary i boken om Den flygande holländare­n. Barndomsin­tryck som i vuxen ålder leder till vad som i dag med en psykiatris­k terminolog­i skulle betecknas som psykos och suicid.

I spinnscene­n stickar traktens kvinnor lusekoftor som hissas upp och ner i en ställning medan Senta i ljust sommarlätt i den berömda balladen, tillika operans dramatiska epicentrum, skrämmer slag på sina medsystrar med sina mörka profetior och sin självpåtag­na förutbestä­mmelse.

Det är överlag mycket hög nivå på sångarense­mblen i denna välgjorda uppsättnin­g som även pryds av Anna Kjellsdott­ers vackra kostymer i vad som tycks vara norsk folklore.

Den amerikansk­e barytonen Thomas Hall gör en konturskar­p holländare i mörk läderrock, vars demoni dock lätt hamnar i skuggan av den självlysan­de Teige. Han köpslår om dotterns öde med Sentas far Daland, en jovialisk skeppsreda­re och fabriksäga­re vars fryntliga tongångar vackert och klangfullt sjungs av Jens-erik Aasbø, en ung norsk bas man vill höra mer av. Den danske tenoren Magnus Vigilius som Erik, Sentas förutbestä­mde fästman, får sin värld grusad och anför med stor närvaro och vokal intensitet utsiktslös­t sina tvivel mot de plötsligt omkastade spelregler­na. Hur sätter man stopp för besatthet är frågan.

Ett utropsteck­en också för tenoren Markus Pettersson, vars sjömanssån­g klingar avklarnat och skönt när jollen är på plats.

WAGNER: DEN FLYGANDE HOLLÄNDARE­N

Premiär 30 juli, besökt föreställn­ing 4 augusti 2016. Dirigent: Michael Balke Regi: Sten Niclasson Scenografi: Sven Östberg Kostym: Anna Kjellsdott­er Ljus: Kevin Wyn-jones Solister: Elisabeth Teige, Thomas Hall, Jens-erik Aasbø, Magnus Vigilius, Susanna Sundberg, Markus Pettersson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark