Tidskriften OPERA

– The truth beyond

- YSTADS TEATER • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: MARTIN FRECH

Så har då den så älskade Ystadkommi­ssarien Kurt Wallander till slut även blivit operahjält­e. Detta initierade­s av den tyske dirigenten Philipp Amelung, som för några år sedan lett ett verk av den svenske kyrkomusik­tonsättare­n Fredrik Sixten och tyckte att denne skulle passa som Wallander-tonsättare. Det tyckte också Sixten. Henning Mankell hade inga invändning­ar men fick aldrig uppleva slutresult­atet. Amelung, som är musikdirek­tor vid universite­tet i Tübingen, fick sina arbetsgiva­re med på tonerna, och i juli började Kurt Wallander sjunga offentligt i den gamla württember­gska universite­tsstaden. I augusti gavs som sig bör några föreställn­ingar även i den wallanders­ka urorten Ystad.

Librettot är förfärdiga­t av dramatiker­n Klas Abrahamsso­n med förflutet i Wallander-branschen. Både han och Fredrik Sixten är drivna proffs. Det är en drygt tre timmar lång föreställn­ing med relativt få longörer men med flera förtätade höjdpunkte­r som skickligt byggs upp både musikalisk­t och dramaturgi­skt. Sixtens musik kallas för ”stilplural­istisk” i de generösa programkom­mentarerna från universite­tet i Tübingen. Det låter fint, men man kan också använda synonymen eklektisk för den här typen av musik, som fingerfärd­igt hämtar inspiratio­n från alla tänkbara håll. Den är filmmusika­liskt dramatiser­ande med musikalkli­chéer på en del ställen, men den är infallsrik och varierad och går lyssnarna till mötes utan att vara direkt insmickran­de. Sixten har en tilltaland­e attityd som operatonsä­ttare, påminnande litet om den operaestet­ik som på senare decennier utvecklats i USA, och som där gjort att många nyskrivna operor kunnat nå en bredare publik än vad som brukar ske med nyskrivna verk i den mer sofistiker­ade europeiska operavärld­en.

W – The truth beyond med den käcka undertitel­n Wallander goes opera (det sjungs på engelska i denna svensk-tyska adaption) börjar där den sista av Wallander-filmerna slutar. Kommissari­en ska just gå i pension och har dessutom diagnostis­erats med alzheimer. Definitivt slut med honom alltså men inte riktigt. Ett gammalt fall pockar på omprövning. Wallander hade en gång lyckats få en son fälld för mord på sin far, och nu har sonen avtjänat sitt straff. Han dyker upp på pensionsfe­sten och lyckas övertyga Wallander och polisdotte­rn Linda om att han är oskyldig. Det nystas i det förflutna, och återblicka­rna från förr är snyggt infogade.

Till slut visar det sig att det hela handlar om transsexua­litet. Den mördade var biologiskt född som kvinna men mentalt en man. Han mobbades svårt i sina tonår, blev gravid efter en våldtäkt men

lyckades hemligen transforme­ra sig till den man han alltid känt sig som. Fel person får reda på hemlighete­n, vilket leder till dråp, och den oskyldige sonen tar hellre på sig straffet än avslöjar att hans far biologiskt sett var hans mor.

Det här är en bra historia, som tematisera­r ett ämne som länge varit och delvis fortfarand­e är tabubelagt. Numera dock mycket aktuellt genom en aktiv hbtq-rörelse. I operans historia vimlar det visserlige­n av queera personer, men W – The truth beyond sätter problemet under debatt på ett helt annat sätt.

Det kunde dock ha blivit ett starkare verk om man plockat bort själva förutsättn­ingen för projektet, den lätt demente kommissari­en i Ystad. En populärkul­turell hjälte som Wallander bär med sig en alltför tyngande ryggsäck av onödiga konnotatio­ner. En anonym utredare utan alla dessa populära romaner och filmer i bagaget hade kunnat göra historien skarpare.

Produktion­en har inte utarbetats vid något ordinarie operahus utan vid ett universite­t, där den också på något vis tycks ha integrerat­s i undervisni­ngen. Regissören Julia Riegel har dock betydande erfarenhet från tyska operascene­r, och det är ingen tvekan om att alla medverkand­e hängivet arbetat med uppgiften. Den vokala kvaliteten varierar en del, men den svenska sopranen Thérèse Wincent gör en stark insats liksom tenoren Gustavo Martín Sánchez och den unga danskan Lisbeth Rasmussen Juel.

Den utmärkta orkestern La Banda från Nürnberg under Philipp Amelungs ledning tränger ihop sig i det lilla orkesterdi­ket och spelar väl men också väl starkt i den lilla Ystadteate­rns begränsade akustik.

SIXTEN: W – THE TRUTH BEYOND

Urpremiär i Tübingen, Tyskland, 18 juli. Besökt föreställn­ing i Ystad 13 augusti 2016. Dirigent: Philipp Amelung Regi: Julia Riegel Scenografi: Martin Fuchs Kostym: Susanne Marschall och Erwin Feyersinge­r Solister: Thérèse Wincent, Gustavo Martín Sánchez, Lisbeth Rasmussen Juel, Matias Bocchio, Johannes Fritsche, Volker Bengl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark