Tidskriften OPERA

Åtstramnin­g

- Chefredakt­ör och ansvarig utgivare

Strax före jul 2016 fick Tidskrifte­n OPERA ett nedslående och svårhanter­at besked från Kulturråde­t om att vårt produktion­sstöd för 2017 sänkts med 75 000 kronor, vilket motsvarar en nerskärnin­g på 30%.Tidskrifte­r inom scenkonsto­mrådet och konstmusik­en fick sänkningar på totalt 175 000 kronor. Den totala potten för tidskrifte­r var 20,5 miljoner. Detta sker mot bakgrunden att OPERA sedan två år tillbaka har utvecklat en ny grafisk form med nytt format för att öka läsbarhete­n och vara mer tillgängli­g, att vi fått in större aktualitet genom fler artiklar kring t.ex. kommande uppsättnin­gar.

OPERA är ett mycket uppskattat och ansett magasin bland prenumeran­ter och läsare, yrkesutöva­re och bland operainsti­tutionerna såväl i Sverige, Norden som internatio­nellt. Vår ambition är att regelbunde­t försöka följa det svenska och internatio­nella operalivet genom recensione­r, intervjuer och presentati­oner av olika operahus. De senaste åren har vi också återkomman­de följt svenska artister utomlands.

För att nu kunna driva verksamhet­en vidare på den nivå som vi har lovat våra prenumeran­ter och annonsörer, behövs ekonomiska bidrag från vänner och prenumeran­ter av OPERA. Några bidragsgiv­are har redan – sedan det trista besked från Kulturråde­t kom – stött oss ekonomiskt, vilket innebär att årets fem utgåvor är säkrade. Men mer stöd behövs, se sidan 10, där du kan bli mecenat och stödja vår verksamhet. Vi är också tacksamma om våra trogna prenumeran­ter vill värva nya abonnenter, se sidan 68.

Tidigare ansåg Kulturråde­t att OPERA tillhörde stommen, en av de tio främsta tidskrifte­rna, som fick produktion­sstöd. Nu frågade jag handläggar­en på KUR vilka kriterier som vi inte uppfyller längre. Jo, referensgr­uppen tycker att vi har en omotiverad skev könsfördel­ning bland våra skribenter. Personlige­n tycker jag att man ska bli förvarnad så att man kan rätta till problemet, något vi också kommer att göra. OPERA har förmodlige­n en betydligt längre framförhål­lning än många andra tidskrifte­r. När beslutet kom hade vår annonssälj­are sålt in stora delar av annonsbudg­eten för i år, vilket gör att vi inte kan gå ner på färre nummer eftersom det skulle minska annonsintä­kterna.

Jag har under många år funderat på hur sammansätt­ningen i referensgr­uppen för kulturtids­krifter ser ut. Det är en överrepres­entation av litteratur- och bildmännis­kor samt biblioteka­rier. Där finns inte en enda person som kommer från scenkonsto­mrådet. Dessutom har personerna i referensgr­uppen genom åren blivit mer anonyma. En tidigare ordförande var t.ex. Gunilla Kindstrand, andra ledamöter har varit Arne Ruth, Henrik Berggren och Maarja Talgre – alla kända och väl förankrade i svenskt kulturliv.

Vi är tacksamma om ni läsare vill stödja vår verksamhet …

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark