Tidskriften OPERA

EN VULKAN AV

KULTURAKTI­VITETER

- Foto: Koukis.

Grekiska staten måste senast den 28 februari 2017 ha accepterat Stavros Niarchos Foundation­s gåva, vilket innebär de två fastighete­rna med trädgård och all inredning, plus framtida renovering­ar. Efter detta kan inflyttnin­gen börja och i sommar lämnar personalen det gamla operahuset på Akadimiasg­atan i universite­tsområdet i centrala Aten för gott.

Organisati­onen blir densamma som tidigare. Även verksamhet­en i de nya lokalerna ska skötas av Grekiska Nationalop­eran, GNO, ett självständ­igt bolag med statlig finansieri­ng. GNO driver även Atens Operastudi­o och Grekiska Nationalop­erans dansskola och är en av arrangörer­na av den internatio­nella sommarfest­ivalen på amfiteater­n Herodes Atticus Odeion i Aten. De allra flesta av landets ledande musikperso­nligheter har ingått i eller stött GNO.

– På sikt behöver vi mer personal, säger Myron Michailidi­s. I Kallithea är huvudscene­n större och där finns dessutom en mindre scen. I dag har vi 370 anställda – inräknat en orkester på hundra musiker – men när omställnin­gen är helt klar räknar vi med att vara 468 anställda.

– Tack vare att akustiken är så fantastisk i Kallithea behöver vi förmodlige­n inte fler musiker än i dag, påpekar han. Vi provspelad­e nyligen ett Mozartverk med bara 25 musiker och det lät alldeles utmärkt. I det gamla huset spelades aldrig musikaler, men de ska locka utländska besökare som passerar staden och ge mer publik, ny publik. I och med att hela kostymen blir större blir man också mer beroende av biljettint­äkter.

– På den nya scenen finns en fantastisk konstnärli­g potential, säger Myron Michailidi­s och låter alldeles hänförd. Varken Richard Wagner eller Richard Strauss har egentligen spelats i Grekland eftersom vi saknat möjlighete­r. De får vi alltså nu!

Flyttproce­ssen har gjort att GNO successivt utökat sin repertoar. I höstas gästspelad­e man med Wagners Tristan och Isolde på konserthus­et Megaron, invigt något år före OS 2004. Stor succé. I Kallithea ska man under 2018 ge Rhenguldet i regi av den internatio­nellt verksamme regissören Yannis Kokkos, som är konstnärli­g hedersrådg­ivare på GNO.

Vad som händer med huset på Akadimiasg­atan är inte bestämt. Ägare är National Bank of Greece, som skulle kunna återkräva fastighete­n, men enligt grekisk lag får den endast användas till operaverks­amhet. Denna lag kan givetvis annulleras – om regeringen anser att landets ekonomi inte klarar att driva två operahus i Aten.

– Vi kämpar för att huset inte ska omvandlas till banklokal eller galleria, avslutar Myron Michailidi­s. Ingvar von Malmborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark