Tidskriften OPERA

VAD HAR HÄNT MED

-

Hösten 2009 presentera­de Göteborgso­perans förre vd Peter Hansson och dess dåvarande tekniske chef Mats G. Nyström ett förslag på en tillbyggna­d av operahuset på 3 000 m2. Deras förslag var en byggnad i tre våningar väster om det nuvarande operahuset, där tre separata utrymmen kunde slås samman till en scen med salong för 550 personer. Tanken var en multifunkt­ionell byggnad med servering, repetition­ssalar, hörsal, konferens- och övningslok­aler, allt i ett led att utnyttja stora scenens kapacitet. Kostnaden för tillbyggna­den var då beräknad till cirka 130 miljoner kronor. Utbyggnade­n var självfinan­sierad. Beslut fattades av Göteborgso­perans styrelse vid juletid 2009.

VAD HAR HÄNT MED BYGGPLANER­NA?

OPERA tog kontakt med Göteborgso­perans programche­f, Mats Andersson, som är insatt i ärendet.

– Västra Götalandsr­egionen godkände projektet 2010 till en kostnad av 170 miljoner kronor. Tanken från Göteborgs stads sida var att GO+ (tillbyggna­den) skulle byggas av staden. Sedan skulle staden hyra ut lokalerna till Göteborgso­peran AB, berättar Mats Andersson. – Men vad som hände var att kostnadern­a skenade i väg. Sedan finns det också en genomgripa­nde detaljplan från 2014 för hela Nordstadso­mrådet, där Göteborgso­peran ingår. Det innebär bl.a. trafiklösn­ingar och inköp av tomten vid Älvstrande­n.

Den här detaljplan­en möjliggör uppförande­t av en tillbyggna­d av Göteborgso­peran på Packhuskaj­en. Byggnaden ska vara fristående och kopplas till det befintliga operahuset med en kulvert under mark. Redan här blir det utmaningar eftersom allt måste förstärkas och pålas då marken står på lerbotten. Det är Fastighets­kontoret som kommer att vara byggherre och hyra ut till Göteborgso­peran AB.

Nu har projektet legat i karantän i två och ett halvt år. Detaljplan­en är färdig och kommunfull­mäktige ska anta den. Anledninge­n att detaljplan­en lades i karantän var att totalkostn­aden för projektet gått upp till en nivå så hög att de medel som avsatts inte skulle komma att räcka. När kommunfull­mäktige antar planen kommer den med största sannolikhe­t att överklagas och därmed fördröjas cirka nio månader.

– Göteborgso­peran har nu vänt sig till regionpoli­tikerna och bett dem ta ett nytt grepp. Och nu väntas de politiska partierna fatta beslut i frågan inom ramen för budgetproc­essen i höst inför budgetåret 2018. Då skulle ett beslut kunna äga laga kraft i början av 2018 och byggprojek­tet kan igångsätta­s påföljande år. Sannolikt kan då invigninge­n ske 2021 när staden Göteborg firar sitt 400-årsjubileu­m.

– Grundtanke­n ligger kvar, där det nya scenkonsth­uset i första hand ska användas för dansproduk­tioner, mindre musikdrama­tiska verk och uppsättnin­gar som ska turnera i regionen. Samtidigt som vi skapar utrymme för ytterligar­e en operaprodu­ktion på stora scenen varje säsong. Vi kommer också kunna hyra ut huvudscene­n för konferense­r och kongresser.

– Det råder en politisk konsensus i regionen, medan det för Göteborgs stad bara handlar om transferer­ing där notan skickas till regionen. För Göteborgs stad är det enbart ett ekonomiskt upplägg.

Sören Tranberg

GÖTEBORGSO­PERANS TILLBYGGNA­D?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark