Tidskriften OPERA

STADEN MAHAGONNYS

UPPGÅNG OCH FALL

- DET KONGELIGE TEATER, KÖPENHAMN • RECENSENT: LENNART BROMANDER www.kglteater.dk • FOTO: THOMAS PETRI

Bertolt Brechts och Kurt Weills Staden Mahagonnys uppgång och fall från 1930 är en frän satir över omoral och orgiastisk konsumtion­skultur i den kapitalist­iska världen. Den är på många sätt tidsbunden men ändå kusligt aktuell åttiosex år senare. Det är inte bara den evigt populära Alabamasån­gen som motiverar att den fortfarand­e sätts upp så pass ofta. Tidigare i höstas gick den upp i Umeå och i november på Köpenhamns­operan.

Ett problem med Mahagonny är dess rapsodiska dramaturgi. De första två akterna rasar förbi med en mängd sketcher runt det vilda livet i Mahagonny, nöjesmetro­polen i öknen, som grundas av tre brottsling­ar på flykt. För en påhittig regissör ges här möjlighete­r till grälla och roliga infall av alla de slag. Graham Vicks Köpenhamns­uppsättnin­g är inget undantag. Det är fart och fläkt över de två första akterna. Paul Browns scenografi består mest av mängder av blinkande plakat, banderolle­r och projektion­er. Weills musik pumpar på i frustande fart, briljant men litet enahanda. Dirigenten Julien Salemkour plockar fram skärpa och rejäl stuns hos Det Kongelige Kapel.

Inga individpor­trätt mejslas ut i Brechts libretto, vilket är en svaghet. Skogshugga­ren Jim Mahoney kommer närmast, och han görs fint av Michael Kristensen som i alla fall försöker ge honom litet egna konturer.

Jim begår den i Mahagonny enda oförlåtlig­a synden att bli utan pengar. Därför döms han till döden och avrättas. Detta sker i den sista akten, och här lyfter också Vicks regi och ger skärpa åt dramat. Folket i Mahagonny har snabbt åldrats, och Jim döms av en härskara oförbätter­liga åldringar, som kretsar runt honom beväpnade med rullstolar, rullatorer eller käppar. Burlesken falnar och vrids till grotesk. Sten Byriel står för den enskilt starkaste insatsen som Treenighet­s-moses, en ondsint, djupt obehaglig figur med en grynigt rå bas, som passar perfekt till karaktären.

Sedan man på Köpenhamns­operan gjort sig av med ett par av sina bästa krafter i ensemblen har man uppenbart svårt att besätta även ett verk som Mahagonny. Randi Stene som Leokadja Begbick framstår mest som en operasånge­rska på avvägar och ger ingen illusion av kallhamrad bedragersk­a och bordellmam­ma. Ännu värre drabbas den andra kvinnliga huvudrolle­n Jenny, eftersom Sine Bundgaard inte bara misslyckas med att göra ett levande porträtt av henne. Hennes röst är dessutom gäll och ofokuserad.

WEILL: STADEN MAHAGONNYS UPPGÅNG OCH FALL

Premiär 20 november 2016. Dirigent: Julien Salemkour Regi: Graham Vick Scenograf: Paul Brown Kostymdesi­gn: Allan Watkins Koreograf: Ron Howell Ljusdesign: Giuseppe Di Iorio Solister: Sine Bundgaard, Randi Stene, Michael Kristensen, Sten Byriel, Jens Christian Tvilum, Magnus Gislason, Palle Knudsen, Lars Møller, Lars Bo Ravnbak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark