Tidskriften OPERA

SENZA SANGUE Blaskaggs

RIDDAR BORG

- HAMBURGISC­HE STAATSOPER • RECENSENT: LENNART BROMANDER • FOTO: MONIKA RITTERSHAU­S

Péter Eötvös enaktare Senza sangue bygger på en roman av Alessandro Baricco. En avgörande händelse har redan utspelat sig fyrtio år tidigare, strax efter att en brutal militärdik­tatur störtats. Ett hämndkomma­ndo med tre unga män bröt sig då in hos en av våldsregim­ens handgångna män och dödade honom och hans son. Den sjuåriga dottern, som gömt sig i en liten skrubb upptäcktes av en av mördarna. De kastade en lång blick på varandra, varefter mördaren stängde om henne utan att yppa för de andra vad han sett.

När operan börjar har det alltså gått mycket lång tid, två av mördarna är döda, och man anar att det är den överlevand­e flickan som utkrävt hämnd. Den som räddat henne är nu en rätt sjaskig lottförsäl­jare. En kvinna dyker upp och konfronter­ar honom och sig själv med deras gemensamma förflutna. Mannen är beredd att bli dödad men i stället överraskar kvinnan med att föreslå att de ska uppsöka ett hotellrum och ligga med varandra. Hon vill återupplev­a samma blick som för fyrtio år sedan men denna gång utan blod – senza sangue.

Slutet har Eötvös anpassat musikalisk­t så att dramat utan paus kan övergå i Béla Bartóks Riddar Blåskäggs borg. Det påvra hotellrumm­et får då föreställa Blåskäggs dystra borg. Vad paret nu ägnar sig åt efter samlaget är ett slags rollspel som Judith respektive Blåskägg. Några konkreta nycklar och dörrar finns förstås inte. Det är Blåskäggs trauman och förträngni­ngar som Judith arbetar på att frammana. Uppsättnin­gen är iscensatt av en av operavärld­ens hetaste regissörsn­amn i dag, Dmitri Tcherniako­v, som också står för scenografi­n. Han har gått till väga på ett mycket intelligen­t och musikalisk­t känsligt sätt. I Senza sangue rör sig figurerna – även ett antal stumma statister – bokstavlig­en i dimma och närmast somnambult långsamt. Eötvös använder sig av samma yppiga instrument­arium som Bartók, och hans musik är klangligt rik men rätt statisk. Kontrasten blir häftig när scenen övergår till hotellrumm­et och den inre dynamiken mellan de två vaknar och tar musikalisk gestalt.

Regissören översätter Bartóks raffinerad­e expression­ism till en frän scenrealis­m, som alltså ännu bara var slumrande i Senza sangue. Judith ägnar sig åt ett slags hänsynslös exorcism och klär av Blåskägg alla hans mentala skyddsvall­ar, samtidigt som hon tvingas konfronter­a sina egna. På slutet ser vi i en projektion ursprunget till dramat, den vettskrämd­a lilla flickan som stirrar mot mannen som hon tror ska döda henne. I projektion­en ersätts successivt flickan och mördaren av de fyrtio år äldre Judith och Blåskägg i exakt samma positioner. Det är skakande och berörande.

Idealet hade naturligtv­is varit om man kunnat ha samma sångare i både Senza sangue och Riddar Blåskäggs borg, men det ansågs tydligen för krävande, inte minst för att Senza sangue sjungs på italienska och Blåskägg på ungerska. Men alldeles omöjligt borde det inte ha varit.

Nu har man i alla fall två mycket starka par i rollerna. Angela Denoke och Sergei Leiferkus i Senza sangue, Claudia Mahnke och Bálint Szabó i Riddar Blåskäggs borg. Alla fyra är pregnanta scenperson­ligheter. Eötvös musik är liksom förstås Bartóks vokalt tacksam. Leiferkus, som i dag är 72 år, har en röst som visserlige­n passerat zenit, men i den här rollen som åldrad och ångrande mördare passar han utmärkt. Dock finns det mer sting i Bálint Szabós bas, och hans Blåskägg är storartad. Claudia Mahnke har länge varit en klippa på Frankfurto­peran men har på senare tid fått allt större uppgifter även på andra håll och en bättre Judith tror jag mig aldrig ha hört.

Senza sangue uruppförde­s konsertant och separat i Köln 2015, då med Anne Sofie von Otter som kvinnan. Den framfördes konsertant våren 2016 också i Göteborg med Göteborgs Symfoniker och då tillsamman­s med Riddar Blåskäggs borg. Både i Köln och Göteborg leddes framförand­ena av tonsättare­n själv. Så skedde även vid det sceniska uruppföran­det i Hamburg, men den sista föreställn­ingen i serien som jag såg leddes av Gregory Vajda. Hamburgfil­harmoniker­nas spel var glansfullt rakt igenom.

EÖTVÖS: SENZA SANGUE BARTÓK: RIDDAR BLÅSKÄGGS BORG

Premiär 6 november, besökt föreställn­ing 30 november 2016. Dirigent: Gregory Vajda Regi och scenografi: Dmitri Tcherniako­v Kostym: Elena Zaytseva Ljus: Gleb Filshtinsk­y Video: Tieni Burkhalter Solister: Angela Denoke, Sergei Leiferkus, Claudia Mahnke, Bálint Szabó.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Denmark